Δεκάδες έργα και για την Ξάνθη θα ενταχθούν στο πρόγραμμα ανάπτυξης "ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ" (video+φωτογραφίες από την παρουσίαση) - Νέα, Ειδήσεις, Εκδηλώσεις στην Ξάνθη
slider Κοινωνία Τελευταία Νέα

Δεκάδες έργα και για την Ξάνθη θα ενταχθούν στο πρόγραμμα ανάπτυξης «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ» (video+φωτογραφίες από την παρουσίαση)

Επιμέλεια Μαίρη Δαληκριάδου

Με την παρουσία 70 δημάρχων από τη βόρεια Ελλάδα και 3 περιφερειαρχών πραγματοποιηθηκε σήμερα το πρωί η παρουσίαση του προγράμματος Αντώνης Τρίτσης στο Βελλίδειο συνεδριακό κέντρο από τον υπουργό εσωτερικών Παν. Θεοδωρικάκο.

Σε μια εφ όλης της ύλης παρουσίαση, για το έργο του υπουργείου εσωτερικών και των προκλήσεων που αντιμετώπισε το τελευταίο χρόνο προχώρησε κατά την ομιλία του ο Υπουργός Εσωτερικών Π. Θεοδωρικάκος που προανήγγειλε ότι τις επόμενες ήμερες θα παρουσιαστεί η ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα εγγράφονται οι Έλληνες του εξωτερικού και ευχήθηκε να επιστρέψουν γρήγορα στην πατρίδα.

Γνωστοποίησε ότι τον περασμένο Μάρτιο υπέγραψε με το Ταμείο Παρακαταθηκών και δανείων για τη χρηματοδότηση του προγράμματος με 2,5 δις ευρώ. Επίσης, υπήρξε συμφωνία με την τράπεζα επενδύσεων για επιπλέον 1 δις. Ευρώ.

«Για πρώτη φορά στην ιστορία», είπε, «η ίδια η Αυτοδιοίκηση θα διαμορφώσει αυτό το πρόγραμμα. Δώσαμε τη δυνατότητα στην ΕΕΤΑ, να ανοίξει δυο πλατφόρμες μηχανικών για μελέτες και την επίβλεψη των έργων ώστε να αξιοποιήσετε αυτή τη πλατφόρμα και να τρέξετε γρήγορα μελέτες και έργα».

Έθεσε ως στόχο να μην μείνει κανείς Δήμος εκτός του «Αντ. Τριτσης». Ανέφερε ότι ο καλύτερος τρόπος για να οργανωθεί και να ολοκληρωθεί αυτό το πρόγραμμα είναι η πολύ καλή σχέση του Υπουργείου με την τοπική αυτοδιοίκηση. Ξεχώρισε ότι υπάρχει ξεχωριστή πρόσκληση για την αγροτική οδοποιία. Έκανε λόγο για μεγάλη πρόκληση για τους δήμους η ανάπτυξη ψηφιακών υπηρεσιών, «οι λεγόμενες έξυπνες πόλεις».

Ξεχώρισε επίσης τα σημεία του προγράμματος που αφορούν στα άτομα με ειδικές ανάγκες. Μάλιστα, όπως είπε «υπάρχει πρόβλεψη στο πρόγραμμα για την αντισεισμική προστασία στα σχολεία, για την προστασία των παιδιών και το αίσθημα ασφαλείας που θα πρέπει να υπάρχει σε κάθε ελληνική οικογένεια». Να γράψουμε είπε, «χρυσές σελίδες στην ιστορία της τοπικής αυτοδιοίκησης».

Παρουσίαση προγράμματος ανάπτυξης «Αντώνης Τρίτσης» από το υπουργείο εσωτερικών σε δημάρχους και περιφερειάρχες και μέσα μαζικής ενημέρωσης (τα έργα αφορούν και την Ξάνθη).

Gepostet von Thessaloniki news am Freitag, 10. Juli 2020

Θ. ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ: «ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ» ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΙ ΑΠΟΚΤΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ ΑΥΞΗΜΕΝΕΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΠΟΡΟΥΣ»  

Τα πολλαπλασιαστικά οφέλη που θα έχει το αναπτυξιακό πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» στις Αυτοδιοικήσεις Α’ και Β’ βαθμού της Βόρειας Ελλάδας και κατ’ επέκταση τις τοπικές κοινωνίες ανέπτυξε ο Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης), κ. Θεόδωρος Καράογλου, μιλώντας στην ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη για την παρουσίαση του μεγάλου δυναμικού προγράμματος που υλοποιεί το Υπουργείο Εσωτερικών, ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Παρουσιάζοντας τους βασικούς άξονες ο κ. Καράογλου το περιέγραψε ως «πολυδιάστατη θεσμική τομή» η οποία απαντά στις αγωνίες της κοινής γνώμης, υλοποιώντας παρεμβάσεις που βοηθούν τις Περιφέρειες και τους Δήμους να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά μακροπρόθεσμες προκλήσεις οι οποίες ξεπερνούν τον χρονικό ορίζοντα του σήμερα.

«Στο Υπουργείο Εσωτερικών, έχοντας διαμορφώσει τις προτεραιότητες της επόμενης ημέρας, φροντίσαμε να «χτίσουμε» τη δική μας «γέφυρα ασφάλειας». Το πράξαμε με μοναδικό γνώμονα να στηρίξουμε την Αυτοδιοίκηση και να ξημερώσει μια νέα εποχή στους ΟΤΑ Α’ και Β’  βαθμού» ανέφερε ο Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης).

 Και συνέχισε: «Ο εξασφαλισμένος προϋπολογισμός ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ εγγυάται ότι μέχρι το 2023 κάθε πόλη, κάθε χωριό και κάθε γωνιά της πατρίδας μας θα αποκτήσουν καλύτερη ποιότητα ζωής, με νέες υποδομές και νέα έργα που θα δημιουργήσουν τουλάχιστον 40.000 νέες θέσεις εργασίας». 

Όπως εξήγησε ο κ. Καράογλου, με το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» Περιφερειάρχες και Δήμαρχοι έχουν στα χέρια τους ένα πανίσχυρο «εργαλείο» το οποίο τους βοηθά να ανταποκριθούν στον αναβαθμισμένο ρόλο που καλούνται να διαδραματίσουν τα επόμενα χρόνια. 

«Οι καίριες παρεμβάσεις σε ζητήματα πολιτικής προστασίας, δράσεις αλληλεγγύης προς ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, ψηφιακής σύγκλισης, περιβαλλοντικές πολιτικές, θέματα παιδείας και τουρισμού, ευθυγραμμίζουν κράτος-αυτοδιοίκηση-κοινωνία των πολιτών. Καλύπτουν τις αυξημένες ανάγκες του σήμερα και ωριμάζουν τις συνθήκες ώστε εντός 3 χρόνων οι πόλεις της Βόρειας Ελλάδας να γίνουν «έξυπνες», παρέχοντας ψηφιακές υπηρεσίες στους δημότες» τόνισε.

Πρόσθεσε, ακόμη, πως τα εθνικά έργα δεν έχουν πολιτικό χρώμα και οτι πρέπει να προσεγγίζονται με σύνεση και ορθολογισμό, προκειμένου να διευκολύνεται η υλοποίησή τους προς όφελος των πολιτών.

«Φτάσαμε στο σημείο που Περιφέρειες και Δήμοι αποκτούν στην πράξη αυξημένες αρμοδιότητες αλλά και πόρους ώστε να παρέχουν υπηρεσίες υψηλού επιπέδου και να χτίσουν μια σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες. Με τη βοήθεια του Υπουργείου Εσωτερικών και την εξαιρετική συνεργασία που έχουμε αναπτύξει από τις 09 Ιουλίου 2019 μέχρι σήμερα, οι Περιφερειακές και Δημοτικές Αυτοδιοικήσεις καθιερώνονται ως ισχυροί «πύργοι» άσκησης δημιουργικής πολιτικής με όραμα και σχέδιο, έχοντας πάντα στο επίκεντρο τον πολίτη. Όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε, γιατί η ανάκαμψη της Ελλάδας είναι υπόθεση όλων μας» έκλεισε τον χαιρετισμό του ο κ. Καράογλου.    

Σχετικά Άρθρα