Κοινωνία Τελευταία Νέα

Και οι Κομοτηναίοι δεν θέλουν τους Τούρκους Τουρίστες

ΚΟΙΝΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΟΕΒΕΣ ΡΟΔΟΠΗΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

Με έκπληξη ενημερωθήκαμε για την ακατανόητη απόφαση της Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας που συναποφασίστηκε από τα αρμόδια υπουργεία και η οποία αφορά στο άνοιγμα των ανατολικών μας συνόρων, δηλαδή με τη γείτονα χώρα Τουρκία.

Αυτή η απόφαση γεννά εύλογα ερωτήματα και προβληματισμούς που αφορούν αφενός μεν  στην υγειονομική προστασία των πολιτών της χώρας μας αφετέρου δε  στην ασθμαίνουσα οικονομία της περιοχής μας που προσπαθεί μέσα σε ακραίες συνθήκες να επιβιώσει. 

Διαπιστώσαμε ότι επιτρέπεται η είσοδος και η έξοδος από τη Τουρκία  μόνο σε Έλληνες πολίτες,  χωρίς όμως να ξέρουμε αν τηρούνται τα πρέποντα  υγειονομικά – περιοριστικά  μέτρα για την προστασία των συμπολιτών μας, από την στιγμή που ως γνωστόν  η Τουρκία δεν αποτελεί ακόμη ασφαλή υγειονομικό προορισμό ως προς την πανδημία του κορωνοιού.

Παράλληλα η αγορά στερεύει, καθώς οι τζίροι βαίνουν συνεχώς μειούμενοι και αντί να προφυλάξουμε το εισόδημα και την οικονομική ανάταση της τοπικής οικονομίας και αγοράς επιτρέπουμε άμεσα και έμμεσα την ανάλωση διαθέσιμου κεφαλαίου προς τις γειτονικές χώρες, καθώς η έξοδος  των Ελλήνων πολιτών στην Τουρκία για κατανάλωση ενισχύεται από την μεγάλη διαφορά στις τιμές των προϊόντων,  λόγω της χαμηλότερης φορολόγησης αλλά και της νομισματικής διαφοράς.

Από την άλλη  είναι ευρέως γνωστό πως ο τουρισμός της περιοχής μας είναι κυρίως οδικός και προέρχεται και από τη γείτονα Τουρκία. Η απαγόρευση εισόδου Τούρκων πολιτών στην Ελλάδα αποτελεί τροχοπέδη για την οικονομική ανάκαμψη της περιοχής, που ακόμη δεν έχει κατορθώσει να σταθεροποιηθεί από το lockdown των προηγούμενων μηνών.

Τέλος διερωτόμαστε προς τι η τόση βιασύνη για το άνοιγμα των συνόρων με την γειτονική χώρα αφού μέχρι πρόσφατα υπήρξε έντονος προβληματισμός όσον αφορά και τα εθνικά θέματα (μεταναστευτικό).

Καλούμε όλους τους εμπλεκόμενους σε αυτή την απόφαση  – συναρμόδιους υπουργούς και τοπικούς φορείς – να πάρουνε σχετικά θέση επί των παραπάνω θεμάτων και είμαστε σε αναμονή για περαιτέρω αντιδράσεις ώστε εκ νέου και επί άλλης βάσεως να ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις για το άνοιγμα των συνόρων. 

Για την Ομοσπονδία Επαγγελματικών Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων Νομού Ροδόπης

Ο Πρόεδρος

Βαφειάδης Ανέστης

Για τον Εμπορικό Σύλλογο Κομοτηνής

Κωνσταντινίδου Κυριακή

Σχετικά Άρθρα