ΕπιστολέςΤελευταία Νέα

Το μήνυμα της Κυριακής «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΗΣΥΧΙΑ»

Ανάγκες ποικίλες πιέζουν τον άνθρωπο κάθε εποχής. Και η ανήσυχη φροντίδα για το αύριο αποτελεί συνήθως τρόπο ζωής για πολλούς ανθρώπους. Δεν ταλαιπωρεί μόνο τους οικονομικά αδύνατους, ταράζει ποικιλότροπα και τους ευκατάστατους. Αυτοί δεν ανησυχούν για την καθημερινή τους τροφή και ενδυμασία. Ταλαιπωρούνται από άλλα αιτήματα που η καταναλωτική κοινωνία αδιάκοπα πολλαπλασιάζει.

Από αυτή την αγχώδη μέριμνα που στραγγαλίζει την ανθρώπινη ύπαρξη ζητεί να μας ελευθερώσει ο Κύριος, λέγοντας: «Μη μεριμνάτε», τονίζει με όλο το κύρος του. Μην ανησυχείτε, ούτε και για τα πιο άμεσα και απαραίτητα. Μην αφήνετε να σας τυραννούν αγωνιώδεις σκέψεις, για το μέλλον, για τη ζωή σας.  Σπάστε τα δεσμά της ανησυχίας με την εμπιστοσύνη προς τον Θεό.

Για να μην αφήσει περιθώρια για αμφιβολίες και αμφισβήτηση, ο Κύριος αναπτύσσει το μήνυμά Του αυτό σε μια σειρά συλλογισμών ντυμένων στην πιο όμορφη και άμεσση ποιοτική γλώσσα:

«Δεν αξίζει η ζωή περισσότερο από την τροφή, και το σώμα από το ένδυμα;» Το πρώτο επιχείρημα στηρίζεται στην ψύχραιμη λογική. Ο Θεός που μας έδωσε το κατ  ἐξοχήν μεγάλο, το δώρο της ζωής, δεν θα χαρίσει και το λιγότερο που απαιτείται για τη συντήρησή του;

Ο δεύτερος συλλογισμός στρέφει την προσοχή στο άμεσο περιβάλλον στη φύση. Η πρόνοια του Θεού εκδηλώνεται για όλα τα δημιουργήματα, ακόμη και για τα πιο ασήμαντα. Τα πουλιά που πετούν ελεύθερα στον ουρανό τα κρινολούλουδα που ντυμένα με χαρούμενα χρώματα λικνίζονται στην αυρα του κάμπου. Η πρόνοια του Θεού εκδηλώνεται μέσα στη φύση, σε όλα, ακόμα και στα πιο ασήμαντα. Πόσο περισσότερο δεν θα φροντίσει για εμάς ο Θεός;

Το τρίτο επιχείρημα. Άλλωστε τι βγαίνει με την εναγώνια φροντίδα; Τι ουσιαστική αλλαγή στη ροή των γεγονότων μπορεί να επιτύχει ο άνθρωπος απλώς με τη βιοτική μέριμνα; Η ανησυχία αυτή είναι ατελέσφορη. Ποιός από εμάς, όσο και αν φροντίσει μπορεί να πρεσθέσει στο ανάστημά του ένα πήχυ;

Ζήστε λοιπόν γαλήνια, λυτρωθείτε από το σκυθρωπό, γεμάτο σκοτούρες ύφος. Χαμογελάστε αβίαστα στην κάθε μέρα. Αφεθήτε με εμπιστοσύνη στον Θεό.

Όλα αυτά δεν σημαίνουν αδελφοί αδιαφορία για τα βιοτικά, ρομαντική ανεδαφικότητα, τεμπελιά. Το «μη μεριμνάτε» του Χριστού δεν σημαίνει «μη εργάζεσθε», φανερώνει την εμπιστοσύνη του ανθρώπου στην πρόνοια του Θεού.

Σχετικά Άρθρα