Ατζέντα Τελευταία Νέα

Τα εργατικά ατυχήματα στην Ξάνθη φέρνουν συγκεντρώσεις στις πλατείες

Πέμπτη 25 Ιουνίου στις 7 μμ στην Κεντρική Πλατεία

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ

Ν. ΞΑΝΘΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΣΥΝΕΧΟΜΕΝΑ ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΑ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ

Την Παρασκευή 19 Ιούνη είχαμε το τρίτο θανατηφόρο εργατικό ατύχημα στο Ν. Ξάνθης σε διάρκεια 5 μηνών από την αρχή του χρόνου και το τέταρτο αν συμπεριλάβουμε και αυτό του θερμαστή πριν 2,5 χρόνια. Σημειώθηκαν 2 θάνατοι στους εργασιακούς χώρους της Ελληνικής βιομηχανίας Ζωοτροφών και 2 θάνατοι στο εργοτάξιο της κατασκευαστικής ΑΚΤΩΡ στα Ελληνοβουλγαρικά Σύνορα.  Είναι εργοδοτικά εγκλήματα στο βωμό του κέρδους των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, στα οποία πρέπει να υπολογίσουμε τα ατυχήματα που τραυματίζονται εργαζόμενοι που ούτε δηλώνονται, ούτε καταγγέλλονται.

Το ποτήρι για μας τους εργαζόμενους ξεχείλισε. Δεν πρέπει και δεν δεχόμαστε να φεύγουμε το πρωί από το σπίτι μας για δουλειά και να μην ξέρουμε αν θα γυρίσουμε ζωντανοί, ολόκληροι ή σακατεμένοι. Εργαζόμαστε κάτω από την συνεχή πίεση να βγουν οι στόχοι παραγωγής, να τελειώνουν γρήγορα τα κατασκευαστικά έργα και μονίμως να κινδυνεύει η ζωή μας.

Πριν εφτά μήνες με κοινή ανακοίνωση 4 πρωτοβάθμια σωματεία του Ν. Ξάνθης (Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Ν. Ξάνθης, Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων Βιομηχανίας Επεξεργασίας Γάλακτος ΡΟΔΟΠΗ ΑΕ, Παμμηχανική Ένωση Ξάνθης, Εργαζομένων Δημοτικών και Κοινοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης Ν. Ξάνθης – ΔΕΥΑΞ) αναφέραμε την ανησυχία μας για την αύξηση των εργατικών ατυχημάτων, καταγγείλαμε τις ελλείψεις στα μέτρα υγιεινής κι ασφάλειας, καταγγείλαμε την αποδυνάμωση του ΣΕΠΕ, καταγγείλαμε την γενικότερη επίθεση του κεφαλαίου και ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων, καταγγείλαμε τους αντιλαϊκούς νόμους που ψήφιζαν διαχρονικά οι κυβερνήσεις της ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ. Η κίνηση μας αυτή επιβεβαιώθηκε από την ίδια την ζωή.

Από ‘δω και πέρα αναλαμβάνουμε δράση. Καλούμε, σε πρώτη φάση, όλα τα σωματεία του Ν. Ξάνθης τους εργαζόμενους σε όλους τους κλάδους, είτε εργάζονται σε εργοστάσια, σε γιαπιά, σε καταστήματα, σε αποθήκες, στις ταχυμεταφορές, είτε στον Δημόσιο τομέα κ.α. να υψώσουμε την φωνή μας διοργανώνοντας συλλαλητήριο την Πέμπτη 25 Ιουνίου στις 7 μμ στην Κεντρική Πλατεία. Καλούμε άμεσα το Διοικητικό Συμβούλιο του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης ν’ αναλάβει δράση για τα συνεχιζόμενα εργατικά ατυχήματα.

Οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα οφείλουμε να υπερασπιστούμε τη ζωή μας με την οργάνωση της πάλης μας, να αγωνιστούμε για τις δικές μας ανάγκες και την ικανοποίησή τους, να συνταχθούμε στον αγώνα για υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, με κατοχυρωμένα δικαιώματα και αυξήσεις στους μισθούς, με μέτρα υγιεινής και ασφάλειας που θα μας επιτρέπουν να πηγαίνουμε στη δουλειά χωρίς φόβο για τη ζωή μας.

Εκφράζουμε τα βαθιά συλλυπητήρια και την αλληλεγγύη μας στην οικογένεια, τους συγγενείς, τους φίλους και τους συγχωριανούς του συναδέλφου.

Απαιτούμε:

u Την άμεση διαλεύκανση αιτιών του ατυχήματος και του καταλογισμού των ευθυνών.

u Να παρθούν ουσιαστικά μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στο συγκεκριμένο εργοτάξιο.

u Την άμεση στήριξη της οικογένειας.

ΟΧΙ ΑΛΛΟ ΑΙΜΑ ΣΤΟΝ ΒΩΜΟ ΤΟΥ ΚΕΡΔΟΥΣ!

  1. ΕΝΩΣΗ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ & ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΉΛΩΝ Ν. ΞΑΝΘΗΣ
  2. ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΡΟΔΟΠΗ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΕΙΑ ΞΑΝΘΗΣ
  3. ΠΑΜΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΞΑΝΘΗΣ
  4. ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΥΔΡΕΥΣΗΣ – ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ Ν. ΞΑΝΘΗΣ – ΔΕΥΑΞ
  5. ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΛΙΜΕΝΕΡΓΑΤΩΝ ΛΙΜΕΝΟΣ ΛΑΓΟΣ «Η ΕΘΝΙΚΗ ΣΩΤΗΡΙΑ»

Σχετικά Άρθρα