Κόμματα Τελευταία Νέα

Η υγεία, το ψωμί, τα δικαιώματα είναι υπόθεση της λαϊκής πάλης

Ενώ η κυβέρνηση, τα τηλεοπτικά κανάλια της και οι «ανεξάρτητοι» επιστήμονες διαλαλούν με κάθε τρόπο -σαν μικροπωλητές σε παζάρι- το πόσο καλό και ασφαλές είναι το προϊόν που πουλούν, δηλαδή ο τουρισμός, ο κορωνοϊός «ξαναφουντώνει» στην περιοχή μας (αλλά και αλλού, όπως η Λαμία, ο Βόλος κλπ).

Είναι, λένε, ειδική περίπτωση η Ξάνθη. Πράγματι είναι!! Η πιο φτωχή περιοχή της Ελλάδας, με χιλιάδες εργάτες-μετανάστες στα σκλαβοπάζαρα της Ευρώπης, με την ανεργία να καλπάζει, με χιλιάδες οικογένειες (κυρίως στα ορεινά) να ζουν σε συνθήκες φτώχιας, εγκατάλειψης και καθυστέρησης. «Όπου φτωχός κι η μοίρα του» δηλαδή.

Έχει όμως, λένε, και κάτι άλλο. Οι κάτοικοί της, και κυρίως αυτοί της ορεινής μειονοτικής περιοχής δεν πείθονται από τις προτροπές των «υπευθύνων». Πώς να πεισθούν όμως, όταν: Στην αρχή η μάσκα απαγορευόταν και τώρα είναι υποχρεωτική. Στην αρχή τα τεστ δε χρειαζόταν και τώρα είναι αναγκαία. Οι εργάτες που ήρθαν από το εξωτερικό μετέφεραν τον ιό, αλλά δε θα τον μεταφέρουν τα εκατομμύρια των τουριστών. Ο ιός μεταδίδεται «κατά 99% σε κλειστούς χώρους» όμως δεν ελέγχουν τους χώρους μαζικής συγκέντρωσης εργαζομένων, βιομηχανίες, επιχειρήσεις και πολυκαταστήματα (τεστ, μέτρα κλπ), αλλά απαγορεύουν τις υπαίθριες λαϊκές αγορές.

Παράλληλα θέλουν να μας πείσουν ότι η κυβέρνηση, τα στελέχη της και οι τοπικοί παράγοντες δεν έχουν καμία ευθύνη να προστατεύσουν, να ενημερώσουν, να δημιουργήσουν ικανοποιητικές δομές υγείας, να πάρουν μέτρα. Ότι μοναδικός ρόλος τους είναι να κουνούν το δάκτυλο και να δείχνουν τους «ενόχους». Τους απλούς εργαζόμενους, τη νεολαία, το λαό. Να τροφοδοτούν μ’ αυτό τον τρόπο το ρατσισμό και τις διακρίσεις. Για τις «ευθύνες» της Μειονότητας, που έχουν γεμίσει το διαδίκτυο, κυκλοφορούν από στόμα σε στόμα και φτάνουν μέχρι το σχηματισμό ξεχωριστών «ουρών» έξω από καταστήματα (οι καθαροί και τα «μιάσματα»)!!

Όμως ο λαός της περιοχής μας δεν πείθεται από την κυβερνητική πολιτική. Βλέπει ότι το μόνο που ενδιαφέρει την κυβέρνηση, αλλά και την αντιπολίτευση (που υποκριτικά ψελλίζει κάποιες διαφωνίες), είναι το πώς θα ελαχιστοποιηθούν οι επιπτώσεις της κρίσης για το σύστημα, το πώς θα φορτωθούν τα βάρη της στις πλάτες του λαού. Μ’ αυτή την έγνοια μας έβαλαν σε καραντίνα το Μάρτη, μ’ αυτή την έγνοια μας έβγαλαν απ’ αυτήν αρχές Μάη, μ’ αυτή την έγνοια πορεύονται και σήμερα, για να πάνε καλά τα μεγάλα τουριστικά συμφέροντα.

Η επίσκεψη Τσιόδρα και Χαρδαλιά στη Ξάνθη και τα μέτρα που πήραν ήταν για να μη χαλάσει η «εικόνα» της ασφαλούς Ελλάδας. Καθόλου δεν τους ένοιαξε η υγεία και η ζωή μας. Άλλωστε το σύστημα περίθαλψης συνεχίζει να είναι διάτρητο. Το νοσοκομείο της πόλης μας για μια ακόμη φορά σταματάει τη λειτουργία των εξωτερικών ιατρείων, οι εργαζόμενοι σ’ αυτό είναι εξαντλημένοι, προσλήψεις έγιναν με το σταγονόμετρο και οι ελλείψεις σε μέσα συνεχίζουν να υπάρχουν. Ούτε φυσικά τους νοιάζει το πως θα τα βγάλουν πέρα οι εργαζόμενοι και οι φτωχοί αγρότες του Εχίνου με την καραντίνα, οι παραγωγοί και οι μικροπωλητές της λαϊκής αγοράς που έκλεισε, τα παιδιά που δίνουν πανελλήνιες, οι χιλιάδες άνεργοι και οι λαϊκές οικογένειες.

Για το ΚΚΕ(μ-λ) είναι ξεκάθαρο: Η απειλή για την υγεία και τη ζωή μας συνεχίζει να υπάρχει. Όπως συνεχίζει να υπάρχει και η απειλή για το μεροκάματο, το ψωμί, τα λαϊκά δικαιώματα. Απέναντι σ’ αυτά ο λαός της περιοχής μας πρέπει να σταθεί ενιαία και αγωνιστικά. Η πλειονότητα δεν έχει να χωρίσει τίποτα με τη μειονότητα. Οι εργαζόμενοι και η νεολαία που δοκιμάζονται από την παρατεταμένη απληρωσιά, το χάσιμο θέσεων εργασίας, τη μετανάστευση, τον εργασιακό μεσαίωνα που προωθούν, πρέπει να εμπιστευτούμε το διπλανό μας στο χώρο δουλειάς και στη γειτονιά, παντού όπου ζουν και αναπνέουν οι άνθρωποι του μόχθου. Οι διχαστικές και ρατσιστικές φωνές πρέπει να απομονωθούν. Ο ένοχος για την εξέλιξη της πανδημίας είναι το σύστημα της εκμετάλλευσης και της καταπίεσης, και όσοι πρόθυμα το υπηρετούν από διάφορες θέσεις. Εμείς, οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι, η νεολαία της περιπλάνησης και της αβεβαιότητας, πρέπει να οργανωθούμε και να διεκδικήσουμε:

  • Άμεσα μέτρα οικονομικής ενίσχυσης στους εργαζόμενους! Επίδομα σε όλους τους άνεργους χωρίς προϋποθέσεις!
  • Δωρεάν και επαρκής προμήθεια μέσων ατομικής προστασίας στο λαό!
  • Μαζικές και μόνιμες προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού στο νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας!

Ξάνθη, 13 Ιούνη 2020

ΚΚΕ (μ-λ)

Σχετικά Άρθρα