slider Κι όμως είναι η Ξάνθη Τελευταία Νέα

Το Μοναστήρι του Αγίου Νικολάου στο Πόρτο Λάγος Ξάνθη

Του Μανώλη Σ. Χούμα

Μαυροντυμένοι ψαράδες, μέσα από εικόνα προφητικού σκηνικού, πλησιάζουν αθόρυβα για να μας αναγγείλουν την μεγάλη πυρκαϊά, που σε λίγο θ’ ακολουθήσει και θα καταστρέψει τον εντυπωσιακό Ξενώνα του Βατοπεδινού Μοναστηριού.

Σκοτεινή είναι η ψαρόβαρκα με τις τρεις σκιές, που μας φέρνουν το θλιβερό μελλούμενο μαντάτο, ενώ ο Άη Νικόλας λούζεται στο φως.Από αμέλεια φιλοξενούμενου το 1947 είπαν αργότερα, χωρίς πολλές πολλές εξηγήσεις! και τι νόημα θα είχαν άλλωστε;

Η φωτογραφική μηχανή των Κομοτηναίων αδελφών Βάττη, βρίσκεται στην εδραζόμενη σε πασσάλους ξύλινη καλύβα του Αλιευτικού Συνεταιρισμού Βιστονίδας και παγώνει μια εικόνα της Μονής που έχει χαθεί.

Επίσκεψη στην καλύβα μόνο με βάρκα, αφού αυτή είχε όλα τα χαρακτηριστικά μιας ξύλινης κατασκευής λιμναίου οικισμού.Με βάρκα γινόταν τότε και η επίσκεψη στο Μοναστήρι.Στην αρχή της βουλγαρικής κατοχής 1941-44 κάνουν την εμφάνισή τους στην φωτογραφική τέχνη, οι αδελφοί Αναστάσιος και Νικόλαος Βάττης με τίτλο Φωτο – Τράκια.

Την εποχή αυτή, αλλά και μεταπολεμικά με τίτλο Φωτο Βάττη, φωτογραφίζουν κι εκδίδουν αξιόλογες σειρές επιστολικών δελταρίων, τουριστικού κυρίως ενδιαφέροντος.Ο μπρούτζινος πολυέλαιος της εκκλησίας είναι δωρεά του μπάρμπα μου, ενοικιαστή της Βιστονίδας, Αντρέα Χούμα στη μνήμη της γυναίκας του Σοφίας, οπως μας πληροφορεί η εγχάρακτη γραφή.

Ο οικίσκος στα δεξιά ήταν το κατάλυμα του εκάστοτε μοναχού.

Η φωτογράφιση χοντρικά έγινε μεταξύ του 1945 και του 1947.

Σχήμα 14 x 9.2 εκ.

Σχετικά Άρθρα