Πολιτισμός Τελευταία Νέα

Η ενδεκάτη ποιητική συλλογή του Θωμά Βουγιουκλή

 «Πολιτισμώ αφού… ποιήματα και κύματα», εκδ. Παρατηρητής της Θράκης, Κομοτηνή, 2020, σελ.109

Του Θανάση Μουσόπουλου

  Ο Θωμάς Βουγιουκλής ως μαθηματικός αρέσκεται στους αριθμούς και στα παίγνια. Τον απολαμβάνουμε και στον προφορικό και στον γραπτό λόγο παίζοντα στίχους και λέξεις. Αλλά και ως ποιητής αιφνιδιάζει ευχάριστα με τις συναρτήσεις λέξεων και τις δομές αντιφάσεων. Δεν σκοπεύω να φέρω από τις δέκα ποιητικές του συλλογές παραδείγματα της παιγνιώδους αυτής τακτικής. Θα περιοριστώ στην προ ολίγου τελευταία του ενδέκατη ποιητική δουλειά με τον ευφυή τίτλο «Πολιτισμώ αφού…», που εκδόθηκε μεταξύ «μέσα» και «έξω», στα κράσπεδα της πανδημίας.

  Λόγω αποκλεισμού και απομονωτισμού διάβασα όχι στις αρχές Μαρτίου, αλλά τον Μάιο και το βιβλίο και τα σχετικά συστατικά των Παρατηρητών της Θράκης – φίλων εκλεκτών, οι οποίοι σημειώνουν σε σχετικό κείμενο για το νεοεκδοθέν βιβλίο: «Ο «δαίμων» των γραμμάτων Θωμάς Βουγιουκλής ακάθεκτος στη συγγραφή ποιημάτων εξέδωσε σε σύμπραξη με τις εκδόσεις «Παρατηρητής της Θράκης» στις αρχές του μήνα τη νέα του ποιητική συλλογή με τίτλο «ΠΟΛΙΤΙΣΜΩ ΑΦΟΥ… ποιήματα και κύματα», που απαριθμεί 86 ποιήματα, πεζές δημιουργίες και χαϊκού αλλά και 23 έμμετρα «κύματα», όπως τα χαρακτηρίζει ο ίδιος, ή αλλιώς μελωδικές «συνθέσεις», συνολικά δηλαδή 109 ποιητικές «σκέψεις».

  Στο οπισθόφυλλο εξάλλου του βιβλίου διαβάζουμε:  «Σκέψεις αυτοτελείς, ασύγχρονες, ολοκληρωμένες και μη, συναισθηματικές ή σκληρές, λογικές και παράλογες, πολυσήμαντες οπωσδήποτε και πάντα, λύσεις πολλές και μη αναμενόμενες, φυσικές ή μεταφυσικές, ιδεαλιστικές και υλιστικές, προοδευτικές και συντηρητικές, σκωπτικές και δηκτικές, ανέμελες και αφελείς, επιτηδευμένες και ανεπιτήδευτες […]. Αποτιθέμενες στη Συλλογή, έτσι, όπως στη ζωή, στη φύση. Χαοτικές και αλλοπρόσαλλες. Να ‘χουμε το δικαίωμα να λέμε: Τακτοποιούνται γαμώτο, δε μπορεί να είναι τόσο χάος! Δικαίωμα στη δόμηση, μέχρι και στα όνειρα!».

  Θα επιχειρήσω μέσα από πολύ λίγα αποσπάσματα να δείξω τον πλούτο και τις διαστάσεις του βιβλίου, τις αντιφάσεις, τα παιχνίδια, τα πετάγματα:

–         Τι ήθελα και έμπλεξα / στην ομαλότητα, εγώ / ο οπαδός των αντιφάσεων, / σε ηλικία αινιγμάτων.

–         Ζωοφόρος θάνατος, / θανάσιμη ζωή!

–         Ο σεξιστής / Ο πάνας ο διόνυσος ο ορφέας ο ακρίτας! / Απομακρύνομαι τραγουδώντας / το τραγούδι μου, / το δικό μου τραγούδι: / Ελλάδα μου Μαινάδα μου / Όλυμπε και Καιάδα μου!

–         Δυνατότητα / Μάζεψε κερί κερί / το φως του φεγγαριού!

–         Αγαπάτε Ρε! /Κι ας την πατάτε!

–         Κυρίαρχος εαυτού / Τι καλά να τελειώσω έτσι / και αυτό τον κόσμο! / Χωρίς άλλη παίδευση, / μόνο άλλες λεφτεριές, γεύσεις, / οσμές, θεάσεις, αφές, ήχους / και νιοστές νέες διαστάσεις, / αφομοιωμένες.

–         Σε μισώ! /  Σε ολόκληρο / Σε μισό! /Σε ολοκληρώ!

–         How? / I will put on / my winds / to fly!

Ένα ολόκληρο ποίημά του:

Αισθησιογόνο

Γλυκιά μου παρένθεση
Ανάσα της καρδιάς μου
Φιλί μου δαγκωμένο
Γλώσσα των δακρύων μου
Ένταση της αφής μου
Μελωδία της οσμής μου
Γλυπτό της προσδοκίας μου
Αντίδωρο του έρωτά μου
Ίριδα της γεύσης μου
Αέναη ηδονή μου
Το πικρό σου βλέμμα να σκοτώσω.

  Επειδή μόλις βγήκαμε από την απομόνωση λόγω κορονοϊού, δύο ποιήματα επίκαιρα/ προφητικά(;)

Επαφή / Πολλά προβλήματα λύνονται, / όταν είσαι / σε απόσταση… επαφής!

Σαν / Σαν την αγκαλιά / δεν έχει, αφού!

Από όλη τη συλλογή και από τον τίτλο, πιο πολύ μ’ άρεσε αυτό το «αφού», αφού!

Ο Θωμάς Βουγιουκλής είναι Ομότιμος Καθηγητής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης. Υπηρέτησε στην Πολυτεχνική Σχολή Ξάνθης και στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης επί 41 συνολικά έτη. Διετέλεσε Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Αγωγής για 10 έτη και Πρόεδρος του ΠΤΔΕ για 8 έτη. Διετέλεσε επισκέπτης καθηγητής στο ΜΙΤ της Μασαχουσέτης, στο Udine της Ιταλίας και στο Bangor της Ουαλίας. Εργάζεται ερευνητικά κυρίως στα Καθαρά Μαθηματικά και ειδικότερα στην Άλγεβρα των Υπερδομών όπου έχει θεμελιώσει έναν κλάδο που πήρε το όνομά του, τις Hv-δομές.  Επιπλέον, ασχολείται με τα Μαθηματικά Μοντέλα, τις εφαρμογές τους στην Εκπαίδευση και στις άλλες επιστήμες. Έχει πάνω από 160 ερευνητικές εργασίες σε διεθνή περιοδικά και πάνω από 3.000 διεθνείς αναφορές σε αυτές. Συμμετείχε και διοργάνωσε πλήθος συνεδρίων στην Ελλάδα και προπαντός στο εξωτερικό, αναδεικνύοντας μεταξύ άλλων και τον Κ. Καραθεοδωρή. Το 2018 ο Δήμος της Ξάνθης τον βράβευσε με το Χρυσό Μετάλλιο της πόλης. Έχει γράψει 7 διδακτικά βιβλία. Έχει εκδώσει  1 ανθολογία άρθρων για θέματα παιδείας και 10 ποιητικές συλλογές: «Ανάσες, παρεξηγήσεις» (1980), «Απόπειρες… γραφής ποιημάτων» (1985), «Τραγούδια» (1990), «Κωδικοί ή Homo Informaticus» (1990), «Με τα αίματα του Αίμου» («Γιατί», 1997), «ΙΟΙ ΟΙ ΙΟΙ», (Σύγχρονη Εποχή, 2006), «Απο πειρα – Απόπειρα ποίησης απο πειρα ποίησης ένοχος», (Σύγχρονη Εποχή, 2007), «Αφη, (Τυπωθήτω, 2011)», «Το ψάρι βρωμάει απο το… ΚΕΦΑΛΑΙΟ» (Σπανίδης, 2015), «Λιτογραφίες» (Σπανίδης, 2019). Επίσης, έχει κυκλοφορήσει 1 CD με τραγούδια του.

Χαίρομαι το Θωμά ως άνθρωπο και ως δημιουργό, αφού!

ΘΑΝΑΣΗΣ ΜΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ

ΞΑΝΘΗ, 1 ΙΟΥΝΙΟΥ 2020

Σχετικά Άρθρα