Του Νικολάου Κουτσούδη
Αυτό που προσδιορίζεται ως εναλλακτικός τουρισμός, για την περιοχή της Θράκης, είναι ο κατεξοχήν χαρισματικός πλούτος προβολής και προώθησης του πιο φυσικού brand και τουριστικού προϊόντος, κυριολεκτικά ένα δώρο της φύσης….αλλά ο γίγαντας κοίμαται,
άπραγος, σιωπηλός, χρόνια τώρα και σαφώς υπάρχουν ευθύνες, πολλές για πολλούς. Και όποιες καλές φωνές, απλά δεν εισακούστηκαν.- Και λέω γίγαντας, γιατί οι ομορφιές αυτές εναλλάσσονται και απλώνονται από τα βουνά στα ποτάμια και απο εκεί μέχρι τους κάμπους και τη θάλασσα.Ειδικά στην Ξάνθη, πόσες επιλογές υπάρχουν που δεν έχουν αναδειχθει, προστατευτεί και προβληθεί για να προσελκύσουν οτι τους αξίζει.
Μήπως αυτή η ανικανότητα τόσων ετων για τουριστική ανάπτυξη και προβολή, τουλάχιστον χαρίζει μια προστασία προς αυτα τα μέρη διατηρώντας το φυσικό τοπίο θα σκεφτουν ορισμενοι από τις παρεμβάσεις;- Δεν ξέρω, ίσως, μπορεί και ναι, αφού ακόμη μέρος του κόσμου εδώ δεν έχει μάθει ότι το σκουπίδι εχει συγκεκριμένη θέση και δεν περιμένει κατάχαμα το χέρι της υπηρεσίας καθαριότητας ή του εθελοντή πολίτη για να βρεθεί στον κάδο ανακύκλωσης.
Οι περιορισμοί και η νέα πραγματικότητα στη μετα covid εποχή, είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για να ξεκολλήσουμε και να ξεχυθούμε σε ότι όμορφο υπάρχει εκεί έξω σε όλη τη Θράκη. Είναι μια μεγάλη ευκαιρία, ας μην πάει χαμένη, όπως για παράδειγμα αυτή του μεγαλύτερου καταρράκτη των Βαλκανίων, στον Λειβαδίτη.
Είναι κρίμα να στερούμε με την απραξία ορισμένων, στην Ευρώπη και τα Βαλκάνια πρωτίστως, τη γνώση του επισκέπτη, την πρόσβαση και το πιο φυσικό προϊόν τουρισμού, με πολλές προεκτάσεις και οφέλη. Ας μείνουμε στον Μύθο μιας και οι Μαινάδες, οι νύμφες του θεού Διονύσου, λούζονται στα γάργαρα νερά της περιοχής…