Η εγχείρηση κήλης είναι από τις πιο συνηθισμένες επεμβάσεις που πραγματοποιούνται σε καθημερινή βάση. Πρόκειται για μία διαταραχή στο κοιλιακό τοίχωμα, η οποία μπορεί να φέρει επιπλοκή σπρώχνοντας τα σπλάχνα προς τα μπροστά, με αποτέλεσμα να προβάλουν από το σημείο.
Η προβολή αυτή μπορεί να είναι αποτέλεσμα των καθημερινών συνηθειών του ατόμου, όπως είναι ο βήχας, η άρση βάρους, η αναπνοή και πολλά άλλα στα οποία η περιοχή της κοιλιάς συμμετέχει.
Η θεραπεία της κήλης είναι αποκλειστικά χειρουργική. Δεν υπάρχει άλλη μέθοδος, η οποία να μπορεί να δώσει απαντήσεις.
Οι τεχνικές που στις μέρες μας εφαρμόζονται είναι πολλές και καθεμία απ’ αυτές αποσκοπούν στο να κλείσουν το μυϊκό έλλειμμα. Τα αποτελέσματα είναι πολύ ικανοποιητικά, με μεγάλη μείωση των υποτροπών λόγω των προηγμένων μηχανημάτων που χρησιμοποιούνται.
Μέθοδοι
Η κλασική μέθοδος περιλαμβάνει μία τομή χαμηλά στην κοιλιά, ώστε να επανατοποθετηθεί η ενδοκοιλιακή χώρα. Η μέθοδος αυτή είναι χρονοβόρα με μεγάλη αποκατάσταση, γι’ αυτό και τα τελευταία χρόνια δίνει τη θέση της στην λαπαροσκόπηση με πάρα πολλά πλεονεκτήματα τόσο για τον χειρουργό όσο και για τον ασθενή.
Η επέμβαση αυτή πραγματοποιείται με την τοποθέτηση πλέγματος, μέσω πολύ μικρών τομών και είναι εξαιρετικά ασφαλής, επιτρέποντας στον ασθενή να επιστρέψει σπίτι είτε την ίδια ημέρα, είτε την επόμενη.
Προεγχειρητικά
Πριν την επέμβαση, τουλάχιστον για 7 ώρες δεν πρέπει να έχετε φάει ή να έχετε πιει τίποτα. Αν υπάρχουν προβλήματα δυσκοιλιότητας καλό είναι να κάνετε ένα κλύσμα, ανάλογα με τις υποδείξεις του γιατρού σας. Κάποιες προεγχειρητικές εξετάσεις είναι απαραίτητες ανάλογα με τα διάφορα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζετε. Το είδος της αναισθησίας επίσης καθορίζεται από τον γιατρό και τον αναισθησιολόγο.
Αν γίνει λαπαροσκόπηση μετά την επέμβαση θα μπορείτε να επιστρέψετε άμεσα στις δραστηριότητές σας, αφού ο πόνος θα είναι ελάχιστος έως καθόλου και η κινητικότητά σας αναμένεται να είναι πολύ καλή.
Ο γενικός χειρουργός είναι η ειδικότητα που αναλαμβάνει κήλες, αιμορροΐδες, πέτρες στην χολή, σκωληκοειδίτιδα κ.α.