slider Κι όμως είναι η Ξάνθη Τελευταία Νέα

Κρωμνικό: “Το χωριό φάντασμα”…της Ξάνθης

Η γέφυρα Νέστου στους Τοξότες, χωρίζει Θράκη και Μακεδονία, Ξάνθη και Καβάλα. Αν πάτε μέχρι την Γαλάνη θα δείτε τα “Τέμπη του Νέστου”, έναν παραδεισένιο χώρο αναψυχής, δίπλα στο ποτάμι, μοναδικής ομορφιάς.

Αυτό που δεν γνωρίζουν αρκετοί είναι ο “μυστικός” ασφάλτινος δρόμος που ανηφορίζει (10χλμ) προς το εντυπωσιακό “Παρατηρητήριο Νέστου”.

Από το κιόσκι και το μπαλκόνι του ΠΑΚΕΘΡΑ, η θέα είναι πανοραμική, χωρίς να τελειώνει στον ορίζοντα.Περισσότερο άγνωστη είναι η συνέχεια της βουνίσιας διαδρομής, παράλληλα με τα “Στενά Νέστου” και ως Κομνηνά – Σταυρούπολη.

Το 1ο χωριό που θα συναντήσετε είναι το εγκαταλειμμένο Κρωμνικό.

Μέχρι το 1971 ήταν Κοινότητα, ενώ κατοικήθηκε ως το 1965. Οι κάτοικοι ήρθαν με την ανταλλαγή των πληθυσμών από τον Πόντο (1923) κι έφτιαξαν πρώτα την εκκλησία του Αγ. Παντελεήμονα και το Δημοτικό σχολείο. Ασχολήθηκαν με τον καπνό.

Για τους Τοξότες ήθελαν 2 ώρες ποδαρόδρομο και πολύ περισσότερες προς Σταυρούπολη.

Πέρασαν βάσανα, πολέμους, κατοχή και ζόρια, όμως δεν το έβαλαν κάτω. Σήμερα δύσκολα κάποιος θα αναγνωρίσει το παρελθόν του χωριού. Μόνο η εκκλησία στέκει αγέρωχη σε πείσμα των καιρών.

Ο Πολιτιστικός σύλλογος Κρωμνικού, φροντίζει να διατηρεί την παράδοση και να συγκεντρώνει τους απανταχού μετανάστες, κάθε Ιούλιο (27) στο πανηγύρι.

Αν συνεχίστε τη διαδρομή μη ξεχάσετε να δείτε τα άγρια άλογα στα Λιβερά και τις ταΐστρες των αρπακτικών όρνεων. Στα Κομνηνά σας περιμένει καφεδάκι στην δροσερή πλατεία και στην συνέχεια οι ταβέρνες της Σταυρούπολης….

Πηγή: Αλλιώτικες Προτάσεις

Σχετικά Άρθρα