Κοινωνία Τελευταία Νέα

Εκπαίδευση στελεχών του Δ’ Σ.Σ. σε θέματα «Σύγχρονης Μετανάστευσης και Προσφύγων στην Ελλάδα» από το ΔΠΘ

Το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης (ΚΕΔΒΙΜ) του ΔΠΘ σχεδίασε επιμορφωτικό πρόγραμμα με τίτλο «Σύγχρονη Μετανάστευση και Πρόσφυγες στην Ελλάδα» το οποίο απευθύνεται σε στελέχη του Δ΄ Σώματος Στρατού, ως δράση στο πλαίσιο του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ των δύο μερών που υπογράφηκε τον Δεκέμβριο του 2018.

Το Πρυτανικό Συμβούλιο του ΔΠΘ ενέκρινε την υλοποίηση του εν λόγω προγράμματος, στόχος του οποίου είναι η κατανόηση των βασικών όρων και η απόκτηση συνολικής εικόνας του μεταναστευτικού προβλήματος, προκειμένου η συνδρομή του Στρατού Ξηράς, σύμφωνα με τη δεδομένη προσφυγική/μεταναστευτική ροή, να είναι ακόμη πιο αποτελεσματική.

Απώτερος σκοπός του προγράμματος είναι να αποκτηθούν από τα στελέχη του στρατού, γνωστικές και ψυχοκινητικές δεξιότητες και συμπεριφορές.

Ενδεικτικά αναφέρονται η εξοικείωση με βασικές έννοιες του μετανάστη και του πρόσφυγα, και της διάκρισης αυτών, η γνώση των μηχανισμών προστασίας και των βασικών δικαιωμάτων της κάθε ομάδας, των νομικών υποχρεώσεων των κρατών απέναντί τους, γνώσεις που αφορούν στη συλλογή, ανάλυση, σύνθεση και οργάνωση πληροφοριών για τη διευθέτηση των εξωτερικών συνόρων καθώς και τη λειτουργία της Frontex και της δράσης της απέναντι στις μεταναστευτικές ροές. Ακόμη, η γνώση των βασικών αρχών και εννοιών αναφορικά με το νέο, υπό διαμόρφωση διεθνές σύστημα και των πολιτικών που θα κληθεί να διαμορφώσει η Ε.Ε. προς αυτή την κατεύθυνση, σε συνάρτηση με τον ρόλο της Ελλάδας ως κράτος πρώτης γραμμής, και η κατανόηση του τρόπου οργάνωσης και λειτουργίας των ΜΚΟ. Επίσης, θα καλλιεργηθούν και θα αναπτυχθούν δεξιότητες εντοπισμού και αξιολόγησης των αλλαγών στην τρέχουσα μεταναστευτική πραγματικότητα, ενσυναίσθησης για την αποτελεσματική αντίληψη των κοινωνιολογικών διαστάσεων της προσφυγικής μετανάστευσης, συνειδητοποίησης της σημασίας κοινωνικής ένταξης των δικαιούχων διεθνούς προστασίας, και των ιδιαίτερων προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Ελλάδα.

Το πρόγραμμα έχει διάρκεια 39 ωρών και θα ξεκινήσει στις 23/5.

Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων λήγει στις 17/5.

Σχετικές πληροφορίες: https://kedivim.duth.gr/

Πηγή: ΙΝ κομοτηνή

Σχετικά Άρθρα