ΑτζένταΚοινωνίαΤελευταία Νέα

9 Μαΐου: Πανηγυρίζει ο ΙΝ Αγίου Ελευθερίου την σύναξη της Ιεράς Εικόνας της Παναγίας Ελευθερώτριας (Ζωντανή μετάδοση από το xanthinews.gr)

Γράφει η Μαίρη Δαληκριάδου

Το Σάββατο 9 Μαΐου 2020 πανηγυρίζει ο ιερός ναός Αγίου Ελευθερίου Ξάνθης την σύναξη της Ιεράς εικόνας της Παναγίας  Ελευθερώτριας.

Πιο συγκεκριμένα την Παρασκευή 8 Μαΐου 2020 θα τελεσθεί στις 19:00 Μέγας πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός μετά Αρτοκλασίας και Θείου Κηρύγματος και το Σάββατο ο Όρθρος της Εορτής και πανηγυρική Θεία Λειτουργία με τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας ενώ ο ναός θα παραμείνει ανοιχτός από τις 10 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ και τις 2 ημέρες για να προσκυνήσουν όσοι επιθυμούν το σεπτό εικόνισμα. Την Παρασκευή 8 Μαΐου η xanthinews.gr θα μεταδώσει ζωντανά τον πανηγυρικό Αρχιερατικό Εσπερινό.

Η εικόνα της Παναγίας της Ελευθερώτριας είναι μια δωρεά που έγινε το 2017  της οικογένειας Αβραμίδη και φιλοτεχνήθηκε από τον Ξανθιώτη αγιογράφο Καλλίδη Ζαφείριο. Το ξυλόγλυπτο τέμπλο που την περιβάλει είναι σκαλισμένο στο χέρι. Το προσκυνητάρι είναι ύψους 3 μέτρων και τοποθετήθηκε απέναντι από το δεσποτικό. Η υποδοχή και ενθρόνιση της εικόνας  πραγματοποιήθηκε την πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2017 από Μητροπολίτη Ξάνθης κ.κ. Παντελεήμονα παρουσία των μητροπολιτών Μαρωνείας και Κομοτηνής κκ Παντελεήμονα και Φιλλίπων, Νεαπόλεως και Θάσου κκ Στεφάνου. (Δείτε εδώ video και εδώ το ρεπορτάζ από την ενθρόνιση το 2017)

Ο ναός του Αγίου Ελευθέριου Ξάνθης ήταν πάντοτε συνδεδεμένος με το αίτημα των κατοίκων της περιοχής για ελευθερία αφού η περιοχή ήταν σκλαβωμένη για 500 χρόνια για αυτο και η παναγία που ενθρονίστηκε στον ναό ονομάστηκε Ελευθερώτρια.

Σχετικά Άρθρα