Πολιτισμός Τελευταία Νέα

Περιβάλλον, εκπαίδευση και πολιτισμός σε περίοδο Πανδημίας. Του Θανάση Μουσόπουλου

Μου κάνει εντύπωση ότι σε περίοδο κορονοϊού, γίνεται προσπάθεια να λυθούν σοβαρά προβλήματα περιβάλλοντος, εκπαίδευσης και πολιτισμού. Σε κανονικές συνθήκες τα προβλήματα αυτά δε θα μπορούσαν αβρόχοις ποσί να λυθούν. Σχετικά με τα θέματα αυτά βρήκα κάποιες παλιότερες σκέψεις μου.

Μελετώντας την ιστορία, κατάλαβα πόσο μικρός είναι ο άνθρωπος, πόσο λίγη είναι η παρουσία του στο σύμπαν. Ακόμη έμαθα ότι η δομή της κοινωνίας που γνωρίζουμε έχει λίγες χιλιάδες χρόνια ζωή και ότι η δομή της συγκροτείται από αλλεπάλληλα επίπεδα : οικονομικό, κοινωνικό και πολιτιστικό. Τα επίπεδα αυτά αλληλοεξαρτώνται, πράγμα που σημαίνει ότι δεν είναι αποδεκτό να εξετάζουμε ένα μόνο επίπεδο αγνοώντας τα άλλα.

Η τέχνη και η λογοτεχνία, ειδικότερα η ποίηση, συνδέει την ιστορία με τη φιλοσοφία κατά έναν μοναδικό, οικουμενικό και ανεπανάληπτο τρόπο, χρησιμοποιώντας κάθε τέχνη άλλη πρώτη ύλη που όμως υπακούει ελεύθερα σε κανόνες ρυθμού και αρμονίας.

Το ζητούμενο είναι πώς όλα αυτά μεταφέρονται από γενιά σε γενιά. Σαφώς αναφερόμαστε στην παιδεία και ειδικότερα στην εκπαίδευση. Ένας διαχρονικός θεσμός που όποια μορφή κι αν έχει, είναι ο κύριος ιμάντας μετάδοσης του ‘παρελθόντος’ στο ‘παρόν’ για τη γέννα του ‘μέλλοντος’.

Παγκόσμια υπάρχει ‘κρίση’ και παγκόσμια η παιδεία/εκπαίδευση στις μέρες μας περνά ‘δύσκολες μέρες’. Είναι μάλιστα πολύ χαρακτηριστικό ότι για την ‘κρίση’ ενοχοποιείται συχνά η ‘παιδεία’, ενώ για τη θεραπεία της ‘κρίσης’ οι περισσότεροι ελπίζουν πάλι σ’ αυτήν.

Ο Πλάτων πιστεύει ότι η ιδανική κοινωνία διαστρωματώνεται σε τρεις τάξεις : φιλόσοφοι, φύλακες, δημιουργοί. Αυτό που μπορούμε να κρατήσουμε από τις πλατωνικές απόψεις είναι η αρμονική συνύπαρξη αντίστοιχα των μερών της ψυχής, των αρετών και των τάξεων της κοινωνίας. Επιπλέον, η αρμονία της κοινωνίας και η αρμονία της ψυχής είναι καταστάσεις αλληλένδετες, αλληλοκαθοριζόμενες και αλληλοεξαρτώμενες.

Οι Δάσκαλοι, οι άνθρωποι του Πολιτισμού και οι άνθρωποι της Φύσης αντιστέκονται στο να ξεπουληθούν τα πάντα στο χρήμα και στο κέρδος.Παλεύουν να κρατήσουν την αρμονία της κοινωνίας, της ψυχής και της φύσης.

Οφείλουμε όλοι/όλες να συστρατευθούμε στον αγώνα για σωστή Παιδεία, όρθιο Πολιτισμό και αλληλέγγυοι στη Φύση και στον Άνθρωπο.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΜΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ

ΞΑΝΘΗ, 5 ΜΑΪΟΥ 2020

Σχετικά Άρθρα