Πολιτισμός Τελευταία Νέα

Επίδομα 800 ευρώ από Κυριάκο σε καλλιτέχνες και ανθρώπους του Πολιτισμού

Αναφερόμενος στον χώρο του πολιτισμού που πλήττεται από τον κορωνοϊό, ο Στέλιος Πέτσας ανακοίνωσε μία σειρά μέτρων της κυβέρνησης που αφορούν:

Για τους καλλιτέχνες και ανθρώπους του πολιτισμού που έχουν ενεργές συμβάσεις εντάσσονται στο βοήθημα των 800 ευρώ

Οι μακροχρόνια άνεργοι από τον χώρο του πολιτισμού εντάσσονται σε αντίστοιχα προγράμματα με βοηθήματα σε ανέργους

Είναι ήδη διαθέσιμα για το ΥΠΠΟ 15 εκ. ευρώ για δράσεις ενίσχυσης πολιτιστικών προγραμμάτων, όπως animation, χορός

Οι ωρομίσθιοι, ηθοποιοί, ταξιθέτες κ.λπ. δικαιούνται αποζημίωση ειδικού σκοπού 800 ευρώ

Αναλυτικότερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε ότι «ο πρωθυπουργός αναλαμβάνει πρωτοβουλία προκειμένου το υπουργείο Πολιτισμού και οι εμπλεκόμενοι φορείς να ετοιμάσουν σχέδιο στήριξης του Πολιτισμού», ανακοινώνοντας την ένταξη των καλλιτεχνών στα μέτρα στήριξης. Συγκεκριμένα, οι καλλιτέχνες των οποίων η σύμβαση είχε λήξει πριν την λήψη των μέτρων, θα μπορούν να λαμβάνουν το ποσό των 800 ευρώ, με αναστολή των ασφαλιστικών εισφορών τους, ενώ όσοι ήταν άνεργοι από πριν, εντάσσονται στα μέτρα για τους μακροχρόνια άνεργους.

Πρώτον, όσοι από τους καλλιτέχνες είχαν ενεργές συμβάσεις πριν τη λήψη των περιοριστικών μέτρων, φυσικά και καλύπτονται από τα μέτρα ενίσχυσης, τα οποία έχουν ληφθεί. Δηλαδή, τη χορήγηση των 800 ευρώ, τα μέτρα αναστολής ασφαλιστικών και φορολογικών τους υποχρεώσεων, καθώς και τις διευκολύνσεις στις τραπεζικές τους υποχρεώσεις.

Δεύτερον, όσοι ήταν άνεργοι ή μακροχρόνια άνεργοι και προέρχονται από τον καλλιτεχνικό χώρο, έχουν και αυτοί τη δυνατότητα να ενταχθούν σε όλα τα προγράμματα του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Για παράδειγμα, το πρόγραμμα 8.500 θέσεων γι’ αυτούς που είναι από την ηλικία των 55 έως τα 67, το πρόγραμμα για 36.500 ανέργους σε Δήμους και σε ΝΠΔΔ με υψηλή μοριοδότηση για μακροχρόνια ανέργους, καθώς και τα προγράμματα που ακολουθούν για περίπου 100.000 ανέργους.

Τρίτον, για τους ανθρώπους που υπολόγιζαν να βρουν εργασία τους επόμενους μήνες, έχουμε φροντίσει ώστε ο προϋπολογισμός του Υπουργείου Πολιτισμού να έχει 15 εκατομμύρια ευρώ διαθέσιμα προκειμένου να ετοιμάσει συγκεκριμένες δράσεις ενίσχυσης των διαφόρων κλάδων του καλλιτεχνικού προσωπικού, από οπτικοακουστικό υλικό, μέχρι τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με animation, με χορό, με θέατρο. Σε όλες αυτές τις δράσεις, θα μπορούν να βρουν απασχόληση οι άνθρωποι του καλλιτεχνικού κόσμου που πλήττονται.

Σχετικά Άρθρα