Επιχειρήσεις Κύριο Θέμα Τελευταία Νέα

Άνοιγμα εστίασης: Βήμα – βήμα πώς θα γίνει – Αναλυτικά οι οδηγίες του ΕΦΕΤ

Τον οδηγό επαναλειτουργίας της μαζικής εστίασης από τις 25 Μαΐου δημοσιεύει ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ). Δείτε αναλυτικά.

Τον «Οδηγό Επανεκκίνησης για τη Μαζική Εστίαση» εν όψει της επαναλειτουργίας των εστιατορίων εξέδωσε ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (Σ.Ε.Β.Τ.) και την Ελληνική Ένωση Επιχειρήσεων Οργανωμένης Εστίασης (ΕΠ.Ο.ΕΣ). 

Μεταξύ άλλων, οι υπεύθυνοι των εστιατορίων καλούνται να εισάγουν ή να ενισχύσου νέους τρόπους παραγγελιών, όπως πίνακες σταθερών μενού ή οθόνες, μενού σε app ή μενού με δυνατότητα λήψης σε smartphones.

Επίσης στον οδηγό συστήνεται στα εστιατόρια να χρησιμοποιούν μίας χρήσης καταλόγους, τραπεζόμάντιλα και σουπλά, ενώ στα take away ο διανομέας πρέπει να φοράει μάσκα και γάντια.

Οι οδηγίες είναι απλές και πρακτικές και αποσκοπούν στην προσαρμογή στο πλαίσιο της νέας πραγματικότητας που έχει δημιουργηθεί από τη νόσο COVID-19. Οι οδηγίες βασίζονται στην ανάλυση του προφίλ επικινδυνότητας του ιού για τους χώρους εστίασης και στις βέλτιστες πρακτικές όπως αυτές αποτυπώνονται σε διεθνείς και εθνικές συστάσεις. 

Στην ομάδα που συνέταξε τον οδηγό συμμετείχαν, εκτός από στελέχη του ΕΦΕΤ, εξέχοντες επιστήμονες από τον ακαδημαϊκό χώρο καθώς και έμπειρα στελέχη των επιχειρήσεων τροφίμων, μέλη των ανωτέρω αναφερόμενων φορέων.

Πώς θα στηθούν τα τραπέζια

Σημειώνεται ότι τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος μπορούν να λειτουργούν στον εξωτερικό και τον εσωτερικό τους χώρο υπό ορισμένες προϋποθέσεις.

Συγκεκριμένα:

Η αναλογία που ισχύει είναι ένας πελάτης ανά δύο τ.μ. συνολικής ωφέλιμης επιτρεπόμενης επιφάνειας λειτουργίας.

Η συνολική ωφέλιμη επιτρεπόμενη επιφάνεια λειτουργίας προκύπτει από το άθροισμα του εμβαδού της υπαίθριας επιφάνειας και της εσωτερικής ημιυπαίθριας επιφάνειας κυρίως χώρου.

Η υπαίθρια επιφάνεια είναι το εμβαδόν της επιφάνειας εκτός του φυσικού καταστήματος ενώ η εσωτερική ημιυπαίθρια επιφάνεια είναι η επιφάνεια εντός του καταστήματος που δύναται να αναπτυχθούν τραπεζοκαθίσματα.

Η δυνατότητα της χρήσης της εσωτερικής ημιυπαίθριας επιφάνειας προκύπτει όταν υφίσταται πλευρά ή πλευρές του χώρου με άνοιγμα σε επαφή με υπαίθριο εξωτερικό χώρο ή αίθριο.

Ανάλογα με το άνοιγμα της πλευράς δύναται να χρησιμοποιηθεί σε βάθος ο χώρος σε ποσοστό από 80% έως 160% του πλάτους του ανοίγματος.

Επίσης:

Καθορίζεται ως ελάχιστη απόσταση μεταξύ των τραπεζιών σύμφωνα με τη διάταξη των καθισμάτων από 0,70 εκατοστά έως 1,70 εκατοστά.

Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός καθήμενων σε τραπέζι τα έξι άτομα. Δεν υφίσταται όριο σε περίπτωση οικογένειας με ανήλικα τέκνα.

Υφίσταται ανάλογα με τη θέση εργασίας του προσωπικού υποχρέωση χρήσης μάσκας ή ασπίδας προσώπου, ενώ ισχύει σύσταση και για τους πελάτες.

Σχετικά Άρθρα