Η πανδημία της νόσου του νέου κορωνoϊού (Covid-19) αποκαλύπτει με τον πλέον οδυνηρό τρόπο τις χρόνιες ελλείψεις του εθνικού συστήματος υγείας στην Ελλάδα, αποτέλεσμα της χρόνιας υποχρηματοδότησης και αποδιάρθωσής του. Η επιτυχής επιβράδυνση του 1ου επιδημικού κύματος covid-19, έδωσε χρόνο ο οποίος όφειλε να είχε χρησιμοποιηθεί για τη θωράκιση και ενίσχυση του ΕΣΥ με κάλυψη τουλάχιστον των κενών των οργανογραμμάτων με μόνιμο προσωπικό. Αντιθέτως οδηγηθήκαμε σε μπαλώματα με μετακινήσεις προσωπικού και προσλήψεις συμβασιούχων.
Οι νοσοκομειακοί γιατροί, που έγκαιρα είχαν προειδοποιήσει και προτείνει άμεσα μέτρα αντιμετώπισης, πολλές φορές φιμώθηκαν και συκοφαντήθηκαν από ΜΜΕ και κυβέρνηση. Κατά τα λοιπά, κυβερνητικά στελέχη, μας χειροκροτούν υποκριτικά, όσο δεν θίγουμε τις ευθύνες τους.
Τα χρόνια των μνημονίων απολύθηκαν 2800 γιατροί από την ΠΦΥ καθώς κατάργησαν την ραχοκοκαλιά της ΠΦΥ τα ΙΚΑ, με τις ειδικότητες που διαθέτουν να είναι ελάχιστες, καθώς λείπουν ακόμα και οι στοιχειώδεις, όπως παιδίατροι, καρδιολόγοι κλπ. Νέες δομές που δημιουργήθηκαν, όπως τα ΤΟΜΥ, λειτουργούν αποκλειστικά με συμβασιούχους εργαζόμενους, ενώ προφανώς και δεν καλύπτουν τις ανάγκες για οικογενειακό γιατρό αφού για παράδειγμα στην Ξάνθη αντιστοιχούν 15-20 γιατροί περίπου για 60.000 πληθυσμό.
Βασικό ερώτημα που μένει αναπάντητο είναι τι γίνεται όλο αυτό το διάστημα με τον κόσμο με χρόνια νοσήματα. Αξίζει να αναφερθεί πως οι ανάγκες ήδη ξεπερνούσαν τις δυνατότητες των δομών ΠΦΥ και πολλοί νοσούντες απευθύνονταν σε ιδιώτες γιατρούς, που τώρα εκλείπουν και αυτοί. Επιπλέον όλα τα τακτικά ιατρεία των νοσοκομείων έχουν κλείσει, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ακόμα παραπάνω ο αριθμός των ανθρώπων προς τις δομές ΠΦΥ.
Η πρόσληψη υγειονομικού προσωπικού εν μέσω πανδημίας με συμβάσεις ορισμένου χρόνου (4μηνες για τους εργαζόμενους στον ΕΟΔΥ, 3μηνες για τους εργαζόμενους στις Κινητές Μονάδες Υγείας και 2ετείς για τους νεοπροσληφθέντες στο ΕΣΥ), πέραν του ότι αποκαλύπτει την αδυναμία εκτίμησης του βάθους της επιδημικής κρίσης από πλευράς Υπουργείου Υγείας, δεν αποτελεί βιώσιμη λύση για την μεσο- και μακροπρόθεσμη αντιμετώπιση της πανδημίας. Η πρόσληψη όλου του αναγκαίου προσωπικού στις υπηρεσίες δημόσιας υγείας και το ΕΣΥ με μόνιμη εργασιακή σχέση, αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την ασφαλή έξοδο από το lockdown και την επιτυχή αντιμετώπιση νέων επιδημικώνκυμάτων τους επόμενους μήνες
Στις 28 Απρίλη ενώνουμε τη φωνή μας με όλους τους εργαζόμενους των νοσοκομείων στη νέα πανελλαδική κινητοποίηση που αποφάσισε η ΟΕΝΓΕ
Απαιτούμε:
- Μαζικές προσλήψεις μόνιμου ιατρονοσηλευτικού προσωπικού στα Κέντρα Υγείας, Περιφερειακά Ιατρεία, Τ.ΟΜ.Υ. και λοιπές δομές Π.Φ.Υ.
- Εξασφάλιση των Μέτρων Ατομικής Προστασίας για όλο το υγειονομικό προσωπικό
- Δωρεάν διαγνωστικά tests για όλο το υγειονομικό προσωπικό και για την έγκαιρη ανίχνευση των κρουσμάτων στην κοινότητα
- Ειδική μέριμνα για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό που αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας και ανήκει στις ευπαθείς ομάδες
- Μέριμνα εφαρμογής του μέτρου των αδειών ειδικού σκοπού για το υγειονομικό προσωπικό
- Ένταξη στα BAE
24/4/2020
* Μιχάλης Δημητρίου Συντονιστής Γ.Ιάτρος 1ης Τ.ΟΜ.Υ Ξάνθης 4ης Υ.ΠΕ