fbpx
sliderΚι όμως είναι η ΞάνθηΤελευταία Νέα

Γιάγκος Αντίκας: ένα άγαλμα …στην παλιά Ξάνθη

Του Δημήτρη Γκαγκαλίδη

Τον φώναζαν Γιάγκο Αντίκα κι ήταν κουρέας. Το πραγματικό του όνομα ήταν Γιάννης Ευστρατίου κι έμελλε να γίνει ήρωας και άγαλμα στην “Πύλη” της παλιάς Ξάνθης. Ήταν αγαπητός και γνωστός κομμωτής, με “σπουδές” στη Γαλλία. Δημοφιλής στη νεολαία, με παρουσία σε επιδείξεις και εκδηλώσεις.

Στα δύσκολα τότε χρόνια για τους Έλληνες (1908), ο Βούλγαρος Χατζηγκεωργκίεφ ήρθε στην Ξάνθη από τη Δράμα. Έλεγε για δουλειές στα καπνά, όμως η αλήθεια ήταν ότι ήρθε να οργανώσει την κυριαρχία των Βουλγάρων (Κομιτάτο). Αντίπαλος στα σχέδια των Βουλγάρων ήταν ο Μακεδονικός αγώνας που είχε φτάσει πλέον και στην Ξάνθη. Η νεολαία της οργάνωσης έβαλε στόχο να σκοτώσει τον Χατζηγκεωργκίεφ.

Λένε ότι η δολοφονία έγινε μπροστά στο κουρείο του Αντίκα,από τον νεαρό Μπινόπουλο που μπόρεσε να ξεφύγει. Οι “γείτονες” δεν ξέχασαν ότι έγινε κι όταν ήρθε η Βουλγαρική κατοχή συνέλαβαν τον Αντίκα ως συνένοχο (1913) και τον βασάνισαν μέχρι θανάτου. Ποτέ δεν έγινε γνωστό εάν ο συμπαθής κουρέας συμμετείχε στη δολοφονία ή έτυχε να γίνει μπροστά στο μαγαζί του……

Σχετικά Άρθρα