slider Κοινωνία Τελευταία Νέα

Φωτοστιγμές της μεγαλοβδομάδας από τον ΙΝ Αγίου Ελευθερίου Ξάνθης (+όλα τα video)

Γράφει η Μαίρη Δαληκριάδου

Και χωρίς καλά καλά να το καταλάβουμε πέρασε το Άγιο Πάσχα αφού τα μέτρα προστασίας κατά του κορονοιού κράτησαν μακριά τον κόσμο από τις εκκλησιές που είναι πολύ στενά συνδεδεμένες με το Πάσχα των Ελλήνων…

Η xanthinews.gr σε συνεργασία με τον ΙΝ του Αγίου Ελευθερίου μετέδωσε καθ όλη των Μεγαλοβδόμαδα όλες τις ακολουθίες των Αγίων Παθών και τις μετέδωσε απευθείας.

Πιο αναλυτικά η Μεγάλη Εβδομάδα αρχίζει από την Κυριακή των Βαΐων το βράδυ, οπότε τελείται η Ακολουθία του Νυμφίου, δηλαδή του όρθρου της Μεγάλης Δευτέρας, και τελειώνει το Μεγάλο Σάββατο. Είναι αφιερωμένη στα Άγια Πάθη του Ιησού Χριστού. Ονομάζεται Μεγάλη από την ανάμνηση των γεγονότων που διαδραματίζονται  κάθε μέρα σε αυτή, τα οποία θεωρούνται ιδιαίτερα σημαντικά για τη χριστιανική θρησκεία.

Ακολουθούν φωτογραφίες:

Από την δωρεά τροφίμων απο τα τυροκομικά Δημήτριος Χατζηιωαννίδης 

Δείτε video όλη την μεγάλη Εβδομάδα στον Άγιο Ελευθέριο Ξάνθης:

Πιο πολλές λεπτομέρειες για την Μεγάλη εβδομάδα:

Στην Ορθόδοξη Εκκλησία, σύμφωνα με το τηρούμενο Τριώδιο , καθεμιά από τις μέρες της Μεγάλης Εβδομάδας είναι αφιερωμένη και σε κάποιο ή κάποια επιμέρους περιστατικά των Παθών:

Η Μεγάλη Δευτέρα είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Ιωσήφ του Παγκάλου (γιου του Ιακώβ), που αναφέρεται στη Παλαιά Διαθήκη και στην άκαρπη συκιά, που την καταράστηκε ο Χριστός και ξεράθηκε με έναν Tου λόγο.

Η Μεγάλη Τρίτη είναι αφιερωμένη στην παραβολή των Δέκα Παρθένων. Η παραβολή αυτή συμβολίζει την πίστη και την προνοητικότητα. Ψάλλεται το τροπάριο που έγραψε η μοναχή Κασσιανή.

Η Μεγάλη Τετάρτη είναι αφιερωμένη στη μνήμη της αμαρτωλής γυναίκας, που μετανόησε, πίστεψε στον Χριστό και άλειψε τα πόδια Tου με μύρο.

Η Μεγάλη Πέμπτη είναι αφιερωμένη στον Μυστικό Δείπνο, στην προσευχή στην Γεσθημανή, στην προδοσία του Ιούδα, στη σύλληψη του Ιησού, στην ανάκριση από τον Άννα, στην Άρνηση του Πέτρου και στην καταδίκη του Χριστού από τον Καϊάφα.

Η Μεγάλη Παρασκευή είναι αφιερωμένη στα Άγια Πάθη και στη Σταύρωση. Γίνεται η περιφορά του Επιταφίου.

Το Μεγάλο Σάββατο είναι αφιερωμένο στην Ταφή του Χριστού και στην Εις Άδου Κάθοδο.

Σχετικά Άρθρα