Παραπολιτικά Τελευταία Νέα

Τι ψήφισε ο Σάββας Μελισσόοπυλος στο δια περιφοράς συμβούλιο της Ξάνθης

Τοποθέτηση και ψηφοφορία για τα θέματα της ημερήσιας διάταξης του Δημοτικού Συμβουλίου της 31ης Μαρτίου 2020

Γενικές Παρατηρήσεις:

Αρχικά θα θέλαμε να καταθέσουμε κάποιες γενικές παρατηρήσεις μας που αφορούν και τη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, αλλά και γενικότερα θέματα:

  1. Στα δια περιφοράς συμβούλια του Δημοτικού Συμβουλίου, τα οποία ουσιαστικά πραγματοποιούνται κατ΄ εξαίρεση και κάτω από απολύτως έκτακτες και κατεπείγουσες συνθήκες (άρθρο 67 παρ. 5 του νόμου 3853/2010 όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 184 του νόμου 4635/2019), θα έπρεπε να εισάγονται και να συζητούνται μόνο θέματα κατεπείγοντος χαρακτήρα για τα οποία είναι αναγκαία η άμεση λήψη απόφασης και βάσιμα πιθανολογείται κίνδυνος εκ της αναβολής. Όλα τα θέματα του σημερινού δια περιφοράς Συμβουλίου δεν εμπίπτουν κατά τη γνώμη μας σε αυτήν την περίπτωση.
  2. Στην εγκύκλιο του ΥΠΕΣ με αριθμ. 18318/13-3-2020 αναφέρεται ότι σε όσες περιπτώσεις δεν πραγματοποιηθεί δια ζώσης συνεδρίαση των συλλογικών οργάνων (δημοτικά συμβούλια κ.ά) η λήψη της απόφασής τους, κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, μπορεί να λαμβάνει χώρα: α. δια περιφοράς και β. δια τηλεδιάσκεψης με κάθε πρόσφορο τηλεπικοινωνιακό μέσο όπως εφαρμογές κοινωνικής δικτύωσης με δυνατότητα βιντεοκλήσης κλπ. Αναρωτιόμαστε λοιπόν γιατί επιλέγεται η περίπτωση των δια περιφοράς συμβουλίων αφού όπως γνωρίζουμε με τον τρόπο που πραγματοποιούνται υπάρχει αδυναμία συζήτησης, διευκρινιστικών ερωτήσεων, ενημέρωσης για τις θέσεις και τις απόψεις όλων των μελών του συμβουλίου και κυρίως εισαγωγής σε αυτά νέας διαφορετικής προς ψήφιση πρότασης. Για το λόγο αυτό θεωρούμε ότι ακόμα και κάτω από αυτές τις έκτακτες καταστάσεις τα δια περιφοράς συμβούλια αποτελούν το έσχατο μέτρο λειτουργίας των Οργάνων, αφού οι τηλεδιασκέψεις και η «ζωντανή» συζήτηση και επικοινωνία μέσω των Η/Υ προσφέρει απείρως περισσότερα πλεονεκτήματα.
  3. Στις εισηγήσεις που μας αποστείλατε δεν προσκομίζονται όλα τα απαραίτητα έγγραφα με αποτέλεσμα οι Δημοτικοί Σύμβουλοι να μην γνωρίζουν επακριβώς όλα τα δεδομένα, όπως πχ στο 10ο θέμα την με αριθμό 8673/2020 εισήγηση γνωμοδότηση της Νομικής Υπηρεσίας και την απόφαση της Ειδικής Επιτροπής του άρθρου 152 της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης σύμφωνα με την οποία κρίθηκε μη νόμιμη η απόφαση για αντικατάσταση της κ. Δημούδη από τον κ. Αμβροσιάδη.
  4. Η αναγραφή ορισμένων θεμάτων στην πρόσκληση που μας διαμοιράζεται, έτσι όπως διατυπώνονται,  μπορεί να προδιαθέτουν και να προκαταβάλουν τη θέση και την τοποθέτηση των μελών του Οργάνου, π.χ στο 9ο θέμα: «Έγκριση του σχεδίου της προγραμματικής σύμβασης……». Το σωστότερο κατά την άποψή μας θα ήταν: «Σχέδιο προγραμματικής σύμβασης…» και εν συνεχεία στην εισήγηση να διατυπωθεί η πρόταση του εισηγητή που εισηγείται «την έγκριση της προγραμματικής σύμβασης..».

Σε σχέση με τα σημερινά θέματα της ημερήσιας διάταξης του δια περιφοράς Δημοτικού Συμβουλίου, η τοποθέτηση και η ψήφος μας παρακαλούμε να καταγραφεί ως εξής:  

1ο ΘΕΜΑ:  Έκδοση συλλυπητήριου ψηφίσματος.

ΞΑΝΘΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ: ΥΠΕΡ – συμφωνούμε με την εισήγηση.

2ο ΘΕΜΑ: Έγκριση Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2021-2024.

ΞΑΝΘΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ: ΥΠΕΡ – συμφωνούμε με την εισήγηση.

3ο ΘΕΜΑ: Αναμόρφωση ΟΠΔ, σύμφωνα με τις διατάξεις της ΚΥΑ55905/29-7-2019

ΞΑΝΘΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ: ΚΑΤΑ, διότι δε συναινούμε και δεν υπερψηφίσαμε τον προϋπολογισμό του 2020.

 4οΘΕΜΑ:  Έγκριση 3η Αναμόρφωσης προϋπολογισμού έτους 2020

ΞΑΝΘΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ: ΚΑΤΑ, διότι δε συναινούμε και δεν υπερψηφίσαμε τον προϋπολογισμό του 2020.

5ο ΘΕΜΑ: Μείωση του τέλους καθαριότητας και φωτισμού, στα καταστήματα, βιομηχανίες, βιοτεχνίες, επαγγελματικές στέγες εν γένει.

ΞΑΝΘΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ: ΥΠΕΡ – συμφωνούμε με την εισήγηση.

6ο ΘΕΜΑ:  Χορήγηση άδειας διενέργειας ψυχαγωγικών τεχνικών παιγνίων με παιγνιόχαρτα.

ΞΑΝΘΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ: ΚΑΤΑ διότι, κατά την άποψή μας, δεν είναι επείγον θέμα για να αποφασιστεί σε Συμβούλιο δια περιφοράς.

7ο ΘΕΜΑ: Ανάκληση αδειών διενέργειας ψυχαγωγικών τεχνικών παιγνίων με παιγνιόχαρτα

ΞΑΝΘΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ:. ΥΠΕΡ – συμφωνούμε με την εισήγηση.

8ο ΘΕΜΑ: Ορισμός μελών στην Επιτροπή καταλληλότητας και επιλογής οικοπέδου για την ανέγερση διδακτηρίου καθώς και επιλογής οικοπέδου μετά κτιρίου καταλλήλου να χαρακτηρισθεί ως διδακτήριο.

ΞΑΝΘΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ: ΚΑΤΑ ως προςτην εισήγηση και ως προς τα άτομα που προτείνετε. Προτείνουμε και ψηφίζουμε ως τακτικό μέλος τον κ. Παπαδάκη Θεοφάνη και ως αναπληρωματικό μέλος την κ. Παπαϊωάννου Αριάνα.

9ο ΘΕΜΑ:  Έγκριση του σχεδίου της προγραμματικής σύμβασης με τίτλο: «Υποστηρικτικές Ενέργειες για την υλοποίηση του υποέργου 1 με τίτλο: «Προμήθεια μέσων συλλογής αστικών βιοαποβλήτων»  της Πράξης με τίτλο: «Διαχείριση Βιοαποβλήτων στους ΟΤΑ της ΠΑΜΘ».

ΞΑΝΘΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ: ΚΑΤΑ ως προς την εισήγηση στο σύνολό της, διότι δεν έχει συζητηθεί το ζήτημα ευρέως – σε όλες τις παραμέτρους του και σε προγενέστερο χρόνο – και δεν έχει δηλαδή ληφθεί από το Δημοτικό μας Συμβούλιο κατ ΄ αρχήν απόφαση συμμετοχής στη συγκεκριμένη Προγραμματική που θα υλοποιήσει η ΔΙΑΜΑΘ.  Σήμερα καλούμαστε να ψηφίσουμε μία προγραμματική πρόταση, σε ένα δια περιφοράς Δημοτικό Συμβούλιο, χωρίς τη δυνατότητα ερωτήσεων και τοποθετήσεων και χωρίς τελικά να είμαστε βέβαιοι εάν αυτή η λύση αυτή που μας εισηγείστε είναι η πιο συμφέρουσα για το Δήμο και τους δημότες μας.

10ο ΘΕΜΑ: Ορισμός νέου τακτικού μέλους στο Διοικητικό Συμβούλιο της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Ξάνθης (ΔΕΥΑΞ) μετά την παραίτηση μέλους από το αξίωμα της δημοτικής συμβούλου και τροποποίηση της με αριθμ. 201/2019 προγενέστερης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου.

ΞΑΝΘΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ: ΚΑΤΑ και ως προς την αιτιολόγηση της αρνητικής ψήφου θα θέλαμε να καταγραφεί ότι καταψηφίζουμε τόσο την εισήγηση, όσο και οποιοδήποτε προτεινόμενο όνομα, διότι από την κείμενη νομοθεσία δεν ορίζεται πουθενά ορισμός νέου μέλους, όπως εσφαλμένα αναφέρεται στην εισήγηση. Ο ορισμός των μελών του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΞ πραγματοποιήθηκε κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 11/10/2019 και λήγει με τη θητεία του Δημοτικού Συμβουλίου. Ειδικότερα, μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου είναι δυνατόν να αντικαθίστανται για οποιονδήποτε λόγο κατά τη διάρκεια της θητείας τους, με αιτιολογημένη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου το οποίο τα όρισε, η οποία μάλιστα λαμβάνεται με απόλυτη πλειοψηφία του αριθμού των μελών του.

Για τον παραπάνω λόγο άλλωστε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης με την αρθμ. πρωτ. 8725/28-8-2018 είχε ακυρώσει την με αρ. 218/2018 απόφαση του τότε Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης με θέμα «Αποδοχή παραίτησης και ορισμός μέλους στο ΔΣ της ΔΕΥΑΞ Ξάνθης».

Μετά το τέλος της σημερινής δια περιφοράς συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης, παρακαλώ να μας κοινοποιηθεί ηλεκτρονικά τόσο η ψήφος όσο και η αιτιολόγηση για κάθε θέμα, όλων των μελών του Συμβουλίου, καθώς επίσης και η απόφαση που λήφθηκε για κάθε θέμα.

Με εκτίμηση

ΔΗΜΟΤΙΚΗ  ΠΑΡΑΤΑΞΗ

 “ΞΑΝΘΗ για ΟΛΟΥΣ”

Σάββας Μελισσόπουλος

Σταυρακάρας Παναγιώτης

Χουσεϊνογλου Τιμούρ

Παπαδάκης Θεοφάνης

Τσαρεκτσή Τζενάν

Τοπ Σινάν

Χαριτωνίδου Ειρήνη

Καλογερής Γιώργος

Σχετικά Άρθρα