Παραπολιτικά Τελευταία Νέα

Ερώτηση στην Βουλή για τα μέτρα ελάφρυνσης των πολιτών του Εχίνου από τον Μπαράν Μπουρχάν

ΕΡΩΤΗΣΗ Προς τους Υπουργούς:

-Οικονομικών,κ. Χ.Σταϊκούρα

-Ανάπτυξης και Επενδύσεων,κ. Α. Γεωργιάδη

-Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων,κ.Γ.Βρούτση

-Υγείας, κ.Β.Κικίλια

Θέμα:  Μέτρα στήριξηςτων πληττομένων κατοίκωντου οικισμού Εχίνου του Δήμου Μύκης, Ν. Ξάνθης, οι οποίοι λόγω της πλήρους καραντίνας στην περιοχή,αντιμετωπίζουν τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού.

Κύριοι Υπουργοί,

Οι εξελίξεις στην ελληνική και την παγκόσμια οικονομία από την πανδημία του κορονοϊού είναι ραγδαίες. Οι προβλέψεις για την οικονομική επίπτωση της πανδημίας αναθεωρούνται κάθε μέρα επί τα χείρω από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Διεθνές Νομισματικό και τον ΟΟΣΑ. Αντίστοιχα τα οικονομικά μέτρα για της ανάσχεση της ύφεσης σε παγκόσμιο επίπεδο κλιμακώνονται, με το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να λαμβάνειτην ιστορική απόφαση για την ενεργοποίηση της γενικής ρήτρας διαφυγής που επιτρέπει να παρακαμφθεί προσωρινά το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Αυτό σημαίνει ότι και οι εθνικές πολιτικές πρέπει να αναθεωρούνται και να αναπροσαρμόζονται δυναμικά βάσει των πραγματικών συνθηκών στην οικονομία.

Είναι πλέον γνωστό τοις πάσι στην ευρύτερη κοινωνία, ότι σε απόλυτο αποκλεισμόχωρίς καμία εξαίρεση μετακίνησης,βρίσκεται από την25 Μαρτίου και για τις επόμενες δύο εβδομάδες, δηλαδή έως τις 7 Απριλίου 2020 (μέχρι νεοτέρας),ο οικισμός του Εχίνου στο δήμο Μύκης του Νομού Ξάνθης, λόγω των κρουσμάτων κορωνοϊού στην περιοχή-όπως επίσης κάτι παρόμοιο έχει επιβληθεί και σε ακόμη δυο κοινότητες των ορεινών χωριών Δαμασκηνιά και Δραγασιά του Δήμου Βόιου της Π.Ε. Κοζάνης, που παραδειγματικά αναφέρω. Σύμφωνα δε με τις ανακοινώσεις από πλευρά της Πολιτείας, θα επανεκτιμηθεί η άρση ή η παράτασή της εκτάκτου αυτής καταστάσεως με τη λήξη του αποκλεισμού καιήδη οι έλεγχοι είναι εξαντλητικοί καθώς ο κίνδυνος εξάπλωσης της νόσου στην ευρύτερη περιοχή είναι υψηλότατος.

Η Περιφέρεια και ο Δήμος θα μεριμνήσουν για την τροφοδοσία και την παροχή ειδών πρώτη ανάγκης σε τρόφιμα, φάρμακα των κατοίκων της κοινότητας Εχίνου και για κάθε περαιτέρω βοήθεια θα συνδράμει η διοίκηση Πυροσβεστικών υπηρεσιών της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Παρ’ όλα αυτά όμως, οι κάτοικοί-όσοι έμειναν και δεν μετανάστευσαν-, έχουν ως κύρια απασχόλησή τους, κυρίως την κτηνοτροφία και τις αγροτικές καλλιέργειες, τις οποίες μέχρι τις 7 Απριλίου τουλάχιστον, θα πρέπει να εγκαταλείψουν τις εργασίες τους και να παραμείνουν στα σπίτια τους για την ατομική τους ασφάλεια καθώς και για την προστασία της δημόσιας υγείας.Όπως επομένως αντιλαμβάνεστε η επαγγελματική τους υπόστασηείναι άμεσα συνδεδεμένη με την οικονομική κατάσταση της αγοράς και των πολιτών της περιοχής και ως εκ τούτου έχει επιφέρει ένα ισχυρότατο πλήγμα σε κάθε οικογενειακό προϋπολογισμόαπό τη στιγμή που αντιμετωπίζουν τεράστιες μειώσεις των δραστηριοτήτων τους και ασφυκτικές πιέσεις στα εισοδήματα τους, προκαλώντας ένα ιδιαίτερα αμφίβολο αίσθημα ανασφάλειας και ανησυχίας για την επιβίωσή τους και για την κάλυψη των υποχρεώσεών τους.

Με βάση τα παραπάνω, ερωτάσθε κύριοι Υπουργοί:

1)Τι συγκεκριμέναμέτρα στήριξης και ελάφρυνσηςπροτίθεστε να λάβετε για τους κατοίκους που έχει επιβληθεί ολική απαγόρευση κυκλοφορίας στον οικισμό του Εχίνου;

2)Εξετάζετε την αναστολή των φορολογικών και ασφαλιστικών τους υποχρεώσεων μετά και την  ολική απαγόρευση κυκλοφορίας των πολιτών στην ευρύτερη περιοχή;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Μπουρχάν Μπαράν

Βασίλης Κεγκέρογλου

Σχετικά Άρθρα