Στις μέρες μας όλο και περισσότερα παιδιά χρησιμοποιούν κινητά με τη συντριπτική πλειοψηφία αυτών να είναι έξυπνα κινητά αφής (smartphones) που έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο και στα social media (Facebook, instagram κλπ) Όσο περνάει ο καιρός τα βλέπουμε σε όλο και μικρότερη ηλικία ατόμων γύρω μας.
Καλώς ή κακώς οι χρήστες κινητών τηλεφώνων σε ηλικίες 10-13 (όπου 13 είναι το επιτρεπόμενο όριο ηλικίας για δημιουργία λογαριασμού σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης) ολοένα και αυξάνονται, δημιουργώντας ανησυχία στους γονείς για την χρήση των παιδιών τους. Πολλοί από αυτούς δεν γνωρίζουν τρόπους για να έχει μια ασφαλή και ισορροπημένη χρήση το παιδί τους. Συχνά εντοπίζονται περιπτώσεις εκφοβισμού, εξαπάτησης παιδιών στο διαδίκτυο, αλλά και επισκέψεις σε σελίδες με μη κατάλληλο περιεχόμενο για τον χρήστη.
Εδώ έρχεται το family link, ένα εργαλείο που έχει αναπτύξει η google που είναι συμβατό και με android και με ios συσκευές για να δώσει στον γονέα σχεδόν πλήρη έλεγχο της κινητής συσκευής του παιδιού. Η μοναδική προϋπόθεση είναι να έχει λογαριασμό gmail κάθε μέλος της οικογένεια που θα μπει στην οικογενειακή “ομάδα”. Το family link επιτρέπει σε κάθε γονέα να φτιάξει μια ομάδα μέσα στην εφαρμογή όπου να είναι οι γονείς και τα παιδιά τους. Έτσι μπορούν να θέσουν από την εφαρμογή περιορισμούς και γονικά φίλτρα στις σελίδες που να έχουν ή να μην έχουν πρόσβαση τα παιδιά καθώς και να ελέγχουν ποιες εφαρμογές λειτουργούν στην συσκευή του παιδιού τους οποιαδήποτε στιγμή. Για παράδειγμα τις ώρες του διαβάσματος, υπάρχει δυνατότητα αποκλεισμού της πρόσβασης στο facebook ώστε να μην αποσπάται ο χρήστης από τα κοινωνικά δίκτυα.
Άλλη δυνατότητα του family link είναι ο έλεγχος λήψης των εφαρμογών στη συσκευή του παιδιού. Την στιγμή της λήψης της εφαρμογής στο Play Store ή στο App Store ο γονέας λαμβάνει μια ειδοποίηση για την έγκριση ή την απόρριψη της.
Σε περίπτωση κινδύνου παρέχεται η δυνατότητα στο γονέα να έχει πρόσβαση στην τοποθεσία ή στην τελευταία διαθέσιμη τοποθεσία του παιδιού τους. Αυτό προσφέρει στους γονείς την επιλογή να ελέγξουν την συσκευή του παιδιού από ελάχιστο έως τον μέγιστο βαθμό.
Τέλος, η διαδικασία στησίματος αν και έχει αρκετά βήματα, είναι εύκολη και υπάρχει επεξήγηση των βημάτων. Ο καθένας δύναται να στήσει την δική του διαδικτυακή οικογένεια στο family link προσθέτοντας ένα τείχος ασφαλείας ανάμεσα στα παιδιά του και τους κινδύνους του internet.
του Μανώλη Ματζουρανάκη