Να αντικαταστήσει το χάρτινο τραπεζομάντιλο στις ταβέρνες όχι για λόγους αισθητικούς αλλά κυρίως οικολογικούς, φιλοδοξεί το αλέκιαστο τραπεζομάντιλο από μετάξι που δημιούργησαν μαθητές του Γενικού Λυκείου Σουφλίου Έβρου.
Το τραπεζομάντιλο στο Σουφλί φτιάχτηκε στο πλαίσιο του προγράμματος της μαθητικής (εικονικής) επιχείρησης του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece. Μάλιστα, το οικολογικό αλέκιαστο τραπεζομάντιλο της μαθητικής «επιχείρησης» SSW (Soufli Silkline Worms) απέσπασε το βραβείο «Κοινωνικού Αντικτύπου» στην πρόσφατη μαθητική έκθεση του Junior Achievement Greece, στη Θεσσαλονίκη.
Η Soufli Silkline Worms αφορά στον σχηματισμό κουκουλιών από μεταξοσκώληκες που τάισαν οι μαθητές, στην παραγωγή ίνας στο μικρό αναπηνιστήριο του Σουφλίου, στην παραγωγή μεταξωτής κλωστής και την ύφανσή της με τελικό παραγόμενο προϊόν μεταξωτό τραπεζομάντιλο που έχει υποστεί επεξεργασία ώστε να καταστεί αδιάβροχο και να αντικαταστήσει τα χάρτινα σε εστιατόρια της περιοχής, με σεβασμό στην τοπική παράδοση της σηροτροφίας, την αειφορία και το περιβάλλον.
«Οι μαθητές μας συμμετείχαν για πρώτη φορά σ’ αυτό το πρόγραμμα της μαθητικής εικονικής επιχείρησης και είμαι στην πολύ ευχάριστη θέση να πω ότι ήταν δική τους πρωτοβουλία. Σκέφτηκαν να αναδείξουν το τοπικό προϊόν του Σουφλίου, το μετάξι, και να το συνδυάσουν με την αειφορία και το περιβάλλον», εξήγησε, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού- Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM» η διευθύντρια του Γενικού Λυκείου Σουφλίου Ειρήνη Ξανθοπούλου.
Τάιζαν μεταξοσκώληκες στο μουσείο ΠΙΟΠ στο Σουφλί
«Σκέφτηκαν να μαζέψουν φύλλα από μορεόδεντρα, να ταΐσουν
μόνοι τους μεταξοσκώληκες, να συνδυάσουν όλη αυτή τη δράση τους συνεργαζόμενοι
και με το εκκολαπτήριο του δήμου και με το Μουσείο Μετάξης που ανήκει στο
Δίκτυο Μουσείων του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς, και να
δημιουργήσουν αυτό το τελικό προϊόν που φαντάστηκαν, τραπεζομάντιλα από μετάξι,
αδιάβροχα, κι έτσι να συμβάλουν και στο περιβάλλον, αναδεικνύοντας ένα τοπικό
προϊόν», πρόσθεσε η κ. Ξανθοπούλου.
Σημείωσε, δε, πως τα παιδιά θέλησαν με αυτόν τον τρόπο να αναδείξουν τον τόπο
τους και βλέποντας όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω τους σχετικά με το περιβάλλον
σκέφτηκαν να το συνδυάσουν και με την τοπική παράδοση.
«Ήθελαν να αναδείξουν, παράλληλα, ότι η παραγωγή μεταξιού βοηθάει και στην εξοικονόμηση των υδάτινων πόρων διότι η παραγωγή μεταξιού είναι πολύ φθηνότερη σε σχέση με το βαμβάκι σε ό,τι αφορά την κατανάλωση του νερού», επισήμανε η διευθύντρια του ΓΕΛ Σουφλίου.
Πολλοί είναι αυτοί που θεωρούν ότι οι μαθητές των ακριτικών περιοχών της χώρας έχουν ίσως λιγότερες ευκαιρίες σε σχέση με τους συνομηλίκους τους στα μεγάλα αστικά κέντρα, ωστόσο η κ. Ξανθοπούλου σπεύδει να σημειώσει ότι στα επαρχιακά μέρη, οι στενές κοινωνικές σχέσεις δίνουν συχνά διεξόδους. «Επειδή εδώ οι σχέσεις είναι πιο στενές, μέσα από αυτή την ιδέα τους, τα παιδιά βρήκαν πολύ άμεση ανταπόκριση από τις τοπικές επιχειρήσεις του Σουφλίου», εξήγησε.
Στην ερώτηση, δε, αν υπάρχουν σκέψεις από την πλευρά των μαθητών να κάνουν το επόμενο «βήμα» και να δουν το προϊόν τους στην αγορά, η κ. Ξανθοπούλου απάντησε: «Υπάρχουν τέτοιες σκέψεις. Ήδη υπάρχουν σχετικές προτάσεις. Έχουν κρατήσει επικοινωνία και τηλέφωνα με ανθρώπους που ενδιαφέρονται καθώς ο βασικός τους στόχος ήταν να προωθήσουν αυτό το προϊόν σε καταστήματα εστίασης ώστε να αντικατασταθούν τα χάρτινα τραπεζομάντιλα και να βοηθήσουν με αυτόν τον τρόπο στην προστασία του περιβάλλοντος».
Τη φωτογραφία παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece