slider Κύριο Θέμα Παραπολιτικά Τελευταία Νέα

Έβρος: Δύσκολη η νύχτα στις Καστανιές- Χιλιάδες μετανάστες στα ελληνοτουρκικά σύνορα

Τα μέτρα ασφαλείας έχουν ενισχυθεί με διμοιρίες των ΜΑΤ από αστυνομικές διευθύνσεις από όλη τη χώρα, ενώ και οι διοικητές των ταγμάτων εθνοφυλακής ενημερώθηκαν να είναι σε ετοιμότητα.

Δύσκολη ήταν και η χθεσινή νύχτα στις Καστανιές Έβρου, όπου χιλιάδες άτομα παραμένουν πίσω από τον συρμάτινο φράχτη στα ελληνοτουρκικά σύνορα, με την προσδοκία να περάσουν στην ελληνική πλευρά.

Τα μέτρα ασφαλείας έχουν ενισχυθεί με διμοιρίες των ΜΑΤ από αστυνομικές διευθύνσεις από όλη τη χώρα, ενώ και οι διοικητές των ταγμάτων εθνοφυλακής ενημερώθηκαν να είναι σε ετοιμότητα.

Το Σάββατο οι  αρχές προχώρησαν σε 70 συλλήψεις, ενώ άλλες 66 έγιναν την Παρασκευή.

Οι συλληφθέντες εισήλθαν παράνομα από σημεία της ελληνοτουρκικής μεθορίου.

Εν τω μεταξύ χθες το απόγευμα ομάδες ατόμων επιχείρησαν, να παραβιάσουν τα συρματοπλέγματα με αποτέλεσμα να προκληθεί ένταση και οι δυνάμεις φρούρησης να “απαντήσουν” με δακρυγόνα στις πέτρες, τα ξύλα και τα χημικά, που έρχονταν από την απέναντι πλευρά.

Περί τις 13.000 στα σύνορα λέει ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης κατά μήκος των συνόρων 212 χιλιομέτρων Ελλάδας – Τουρκίας  έχουν συγκεντρωθεί περίπου 13.000 άτομα, ανάμεσα τους οικογένειες με μικρά παιδιά.

Την  αποφασιστικότητα της Ελλάδας για τη φύλαξη των συνόρων της, επανέλαβε χθες  από τη Νέα Βύσσα Ορεστιάδας στον Έβρο, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. 

Επισήμανε  ότι χιλιάδες δυστυχισμένοι άνθρωποι στοιβάζονται στα σύνορά μας και τόνισε ότι “δεν έχουν έρθει από μόνοι τους, τους διώχνει τους απωθεί και τους χρησιμοποιεί η  Τουρκία”. 

Στέλνοντας μήνυμα προς πασά κατεύθυνση επισήμανε ότι  δεν θα περάσει κανείς χωρίς νόμιμα ταξιδιωτικά έγγραφα. Η Ελλάδα έχει σύνορα, η Ευρώπη έχει σύνορα και τα σύνορα οι Έλληνες τα φυλάμε», δήλωσε χαρακτηριστικά. 

Μαρτυρίες

Την ίδια ώρα, αξίζει να σημειωθεί πως περιπολία Ελλήνων στρατιωτών είδε τούρκους στρατιώτες να κόβουν τα συρματοπλέγματα στα σύνορα, προκειμένου να δημιουργήσουν περάσματα όπως δήλωσε στον ΣΚΑΙ ο πρόεδρος της Τοπικής Ενότητας Καστανιών Σταύρος Τζιαμαλίδης.

Για οργανωμένο σχέδιο από την Τουρκία προκειμένου να περάσουν τα ελληνικά σύνορα τεράστιες μεταναστευτικές ροές έκανε λόγο μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο πρόεδρος των Συνοριοφυλάκων Παναγιώτης Χαρέλας, που βρίσκεται στην περιοχή.     

Έκανε λόγο για μεθοδευμένες κινήσεις από την άλλη πλευρά και κατήγγειλε ότι έφτασαν στο ελληνικό έδαφος χημικά με τουρκική προέλευση. 

Όπως είπε θα μπορούσαν να προέρχονται από τούρκους αστυνομικούς προκειμένου να ωθήσουν τους μετανάστες στην Ελλάδα αλλά και από τους ιδίους του μετανάστες. Μάλιστα ανέφερε ότι είναι “πολύ πιθανό να είναι τούρκοι στρατιώτες,  κάποιοι από αυτούς που ανοίγουν τρύπες στους φράκτες”. Κατέληξε ότι “οι πιέσεις είναι ασφυκτικές, αλλά είμαστε  όλοι μια γροθιά  στρατός αστυνομία,  συνοριοφύλακες, πυροσβέστες”.

Ποινικοί

Νέα διάσταση πάντως παίρνει η κρίση στα ελληνοτουρκικά σύνορα μετά την πληροφορία που μετέδωσε ο ΣΚΑΪ πως μεταξύ των χιλιάδων μεταναστών και προσφύγων που μεταφέρουν οι Τούρκοι προς τον Έβρο βρίσκονται και «ποινικοί».

Στήριξη

Την πλήρη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία εκφράζει η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, επισημαίνοντας ότι η ΕΕ παρακολουθεί με «ανησυχία» τις ροές των προσφύγων και μεταναστών από την Τουρκία προς τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ.

Τόνισε πως με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Βούλγαρο πρωθυπουργό Μπόικο Μπορίσοφ» 

Χθες ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την  Ουρσουλα Φον  Ντερ Λαϊεν και τον Σαρλ Μισέλ.

Tέλος την πρόθεση της χώρας του να υποστηρίξει οικονομικά και με επιπλέον αστυνομικούς τις χώρες στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ελλάδα και Βουλγαρία, για την αντιμετώπιση της κρίσιμης κατάστασης με τους πρόσφυγες, ανακοίνωσε απόψε στην Βιέννη ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς.

Έκτακτη σύγκλήση

Έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών ζήτησε σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο υπουργός εξωτερικών Νικος Δένδιας απο τον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζοζέπ Μπορέλ, με αιχμή την τουρκική στάση απέναντι στο μεταναστευτικό.

Νωρίτερα  ο κ. Δένδιας είχε τηλεφωνικές συνομιλίες για το ίδιο θέμα με τους ομολόγους του της Αυστρίας, της Βουλγαρίας, της Βόρειας Μακεδονίας και χθες το βράδυ με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας. 

Επίσης χθες κατά τη συνάντηση του  με τον πρέσβη των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ, έκανε ειδική αναφορά στο θέμα.

Πηγή: skai.gr

Σχετικά Άρθρα