Δύο αναμνηστικά κι εμπορεύσιμα νομίσματα των δύο ευρώ, θα τυπώσει το 2020 η Ελλάδα, με τη σύμφωνη γνώμη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το πρώτο, αφορά στη συμπλήρωση 2.500 ετών από τη μάχη των Θερμοπυλών και το δεύτερο στη συμπλήρωση 100 ετών ελευθερίας της Θράκης.
Επί λέξει στο πρώτο θα χαραχθούν «2500 χρόνια από τη μάχη των Θερμοπυλών» και στο δεύτερο «100 χρόνια από την ενσωμάτωση της Θράκης».
Το νόμισμα για την Θράκη αναπαριστά το αρχαίο νόμισμα της θρακιώτικης πόλης των Αβδήρων, με έναν γρύπα. Το νόμισμα σχεδιάστηκε από τον Γ. Σταματόπουλου. Σύμφωνα με τη μυθολογία, ο γρύπας συμβολίζει το απολλώνιο πνεύμα, αλλά και την ισχύ και την επαγρύπνηση των Θρακών.
Όσο για την μυθολογία γύρω από την πόλη των Αβδήρων, ιδρύθηκε από τον Ηρακλή, για να τιμηθεί η μνήμη του συντρόφου του Άβδηρου, ο οποίος κατασπαράχθηκε από τα άλογα του Διομήδη. Σύμφωνα με τις ιστορικές πηγές, όμως, πρώτος οικιστής υπήρξε ο Κλαζομένιος Τιμήσιος κατά το 654 π.Χ. Η πρώτη αυτή αποικία δεν ευδοκίμησε. Τα Άβδηρα το 545 π.Χ.. ιδρύθηκαν ξανά από τους κατοίκους της ιωνικής Τέω, που έφυγαν από την πατρίδα τους για να αποφύγουν την Περσική υποδούλωση. Οι Τήιοι στην νέα τους πατρίδα έκοψαν νομίσματα, όμοια με εκείνα της Τέω, που έφεραν ως εμπροσθότυπο κεφαλή του Απόλλωνα και στον οπισθότυπο γρύπα.
Η Αρχαιολόγος κα Κωνσταντίνα Καλλιντζή γράφει για το νόμισμα
Ας γνωρίσουμε εν τάχει τον γρύπα, που όπως είδαμε απεικονίστηκε στο επετειακό νόμισμα για τα 100 χρόνια από την ενσωμάτωση της Θράκης. Ο γρύπας λοιπόν είναι ένα μυθικό πλάσμα με σώμα λιονταριού, κεφάλι και φτερά αετού που ήρθε στην Ελλάδα από την Ανατολή. Σύμφωνα με ένα μύθο ασιατικής καταγωγής, οι γρύπες κατοικούσαν στη χώρα των Ινδών ή των Αιθιόπων και φρουρούσαν το χρυσάφι τους, ήταν δηλαδή ένα είδος θησαυροφύλακα.
Όπως και άλλα μοτίβα ανατολικής προέλευσης, έγινε αγαπημένο διακοσμητικό θέμα στην τέχνη των αρχαϊκών χρόνων, κυρίως την αγγειογραφία. Στην αρχή απεικονιζόταν άγριος. Αργότερα με την επίδραση ανάλογης τάσης στην τέχνη γίνεται πιο ήμερος.
Ο γρύπας αποτέλεσε το έμβλημα της Τέω, που το υιοθέτησαν επίσης οι αποικίες της Άβδηρα και Φαναγόρεια, στον Εύξεινο Πόντο. Ως έμβλημα της πόλης των Αβδήρων απεικονίστηκε στα νομίσματα και στις κρατικές σφραγίδες. Έτσι το βρίσκουμε αποτυπωμένο σε πήλινα σφαιρίδια, σε κεραμίδια στέγης και σε λαβές εμπορικών αμφορέων.
Από την ίδρυση του μουσείου Αβδήρων βρίσκεται μαζί μας, θεμελιώνοντας μια φιλία που την ανανεώσαμε στα γενέθλια των 20 χρόνων!