fbpx
sliderΑγροτικάΤελευταία Νέα

Συναγερμός στην βόρεια Ελλάδα: Επιβεβαιώθηκε κρούσμα αφρικανικής πανώλης των χοίρων

Συναγερμός έχει σημάνεις στις Σέρρες αλλά και σε όλη την βόρειο Ελλάδα, καθώς επιβεβαιώθηκε ύπαρξη κρούσματος αφρικανικής πανώλης των χοίρων σε μικρή οικόσιτη χοιροτροφική εκμετάλλευση στην Περιφερειακή Ενότητα του νομού Σερρών.

Το Τμήμα Μοριακής Διαγνωστικής Αφθώδους Πυρετού, Ιολογικών, Ρικετσιακών και Εξωτικών Νοσημάτων της Διεύθυνσης Κτηνιατρικού Κέντρου Αθηνών, της οποίας το εργαστήριο είναι Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς για τη διάγνωση της ΑΠΧ, επιβεβαίωσε το κρούσμα αφρικανικής πανώλης των χοίρων.

Όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων: «Ιστοί του νεκρού χοίρου απεστάλησαν στο εργαστήριο της Διεύθυνσης και αφού εξετάστηκαν με σύγχρονες μοριακές διαγνωστικές μεθόδους σύμφωνα με τις οδηγίες του Διεθνούς Οργανισμού Επιζωοτιών και επιβεβαιώθηκε η συγκεκριμένη νόσος των ζώων η οποία δεν έχει καμία απολύτως επίπτωση στην ανθρώπινη υγεία.

Άμεσα συγκλήθηκε σύσκεψη υπό την προεδρία του Υπουργού, Μάκη Βορίδη και με τη συμμετοχή της Υφυπουργού, Φωτεινής Αραμπατζή, του Γενικού Γραμματέα, Γιώργου Στρατάκου και υπηρεσιακών παραγόντων της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής του Υπουργείου, κατά την οποία αποφασίστηκε η πλήρης εφαρμογή του σχεδίου έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση της συγκεκριμένης νόσου των ζώων».

Οι άμεσες ενέργειες του υπουργείου για το κρούσμα αφρικανικής πανώλης των χοίρων

Σύμφωνα με το υπουργείου άμεσα εφαρμόζονται τα εξής:

Η απαγόρευση εξόδου από την Περιφερειακή Ενότητα Σερρών ζώντων χοίρων.

Η απαγόρευση διακίνησης κρέατος, χοιρινών προϊόντων, σπέρματος, ωαρίων και εμβρύων από την Περιφερειακή Ενότητα Σερρών.

Η απαγόρευση εξόδου από την Περιφερειακή Ενότητα Σερρών, χωρίς την άδεια του Τοπικού Κέντρου Ελέγχου Ασθένειας, σφάγιων χοίρου, κρέατος, προϊόντων χοίρου, σπέρματος, ωαρίων ή εμβρύων χοίρου, ζωοτροφών, εργαλείων, άλλων αντικειμένων και απορριμμάτων, που είναι δυνατό να μεταδώσουν την ΑΠΧ.

Σημειώνεται ότι για την εφαρμογή αυτών των μέτρων, υπεύθυνες ορίστηκαν οι οικείες κτηνιατρικές αρχές, επικουρούμενες στο έργο τους από τις αστυνομικές, λιμενικές και δημοτικές αρχές. Παράλληλα, τα μέλη του Εθνικού Κέντρου Ελέγχου της ασθένειας, όσο και του αντίστοιχου τοπικού, βρίσκονται σε διαρκή συνεδρίαση. Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη νόσος δεν έχει καμία επίπτωση στην ανθρώπινη υγεία.

Σχετικά Άρθρα