slider Κι όμως είναι η Ξάνθη Τελευταία Νέα

Οδός Σταθμού στην Ξάνθη

Του Μανώλη Σ. Χούμα

Σήμερα οδός Μιχαήλ Καραολή και στο παρελθόν Κωνσταντινουπόλεως, Σταθμού, Τσώρτσιλ, Καπνομάγαζων και στο μακρινό παρελθόν Ισταμπούλ Γιολού.
Αριστερά η αμερικάνικη καπνική εταιρεία Gary Tobacco Company στον χώρο των Ξανθιώτικων καπνικών εταιρειών του Ανάργυρου Σιγάλα και του Ισαάκ Δανιέλ.
Το 1935 η Gary, με διευθυντή τον Φράνκ Άλλεν Τέρνερ, αγοράζει από τους κληρονόμους του Δανιέλ (πέθανε το 1924), που ήταν η χήρα Σολ Ι.Δανιέλ και τ’ ανίψια του Ντίνο και Σαλβαδόρ, το μεγάλο καπνομάγαζό του (αριστερά και στο βάθος απ’ τον τοίχο με τα κολωνάκια και τα κάγκελα).
Το 1937 ο Αν.Σιγάλας πουλάει το Εργοστάσιο Σιγαρέττων του στη Gary κι αναχωρει για τη Θεσσαλονίκη, όπου στήνει τη νέα του επιχείρηση.
Δεξιά και πίσω απ’ το άσπρο άλογο και το ψηλό δέντρο, διακρίνεται το Ξενοδοχείο του Φώτη Κυριαζή, το παλιότερο της Ξάνθης και το καλύτερο της εποχής του. Αργότερα στεγάζεται σ’ αυτό η Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδας, πριν πάει στο καινούργιο της κτίριο της πλατείας Αλεξ.Μπαλτατζή το 1962.
Στο βάθος του δρόμου τα γραφεία της καπνικής εταιρείας, εβραϊκών συμφερόντων, Commercial Company of Salonica Ltd, διευθυντής της οποίας στη Ξάνθη ήταν ο Γιουδά Χαΐμ Περαχιά.
Το δελτάριο φωτογραφήθηκε γύρω στο 1955 από το “Φωτο Κομνηνός” κι έχει σχήμα 13.4 x 8.7 εκ.



Ξάνθη 6.11.56
Αγαπημένη μου …
Σε χαιρετώ από την Ξάνθην, σ’ εύχομαι εφέτος να διακριθής στην εργατικότητα, πρόοδον και καλοσύνην προς χαράν όλων μας, ιδιαιτέρως των καλών γονιών σου.
Σε στέλλω τον δρόμον του σπιτιού μας, για να μάθης από τώρα το σπίτι μας, ώστε όταν έλθεις να μην χρειασθή να ρωτήσης τη μαμά σου ποιο είναι; είναι αυτό που έχει το υψηλό κοντάρι (δεξιά).
Σε φιλώ πολύ πολύ
η εξαδέλφη σου
Σμαράγδα

Σχετικά Άρθρα