fbpx
sliderΚι όμως είναι η ΞάνθηΤελευταία Νέα

Εποχή σπασίματος του καπνού

Του Μανώλη Σ. Χούμα

Άγρια μεσάνυχτα καλοκαιριού κατά τις δύο με τρεις και οι καπνοπαραγωγοί ξεκινούσαν με τα πόδια ή καβάλα στα γαϊδουράκια τους για το σπάσιμο του καπνού.
Απαραίτητα εφόδια ; ένα πλεχτό κοφίνι, όπως το εικονιζόμενο, λίγο νερό κι ένα κλεφτοφάναρο. Το καρβέλι δεν ήταν απαραίτητο και πως να το πιάσεις άλλωστε με τα μαυροκιτρινισμένα χέρια και με τα δάχτυλα να κολλάνε απ’ το μάζεμα των φύλλων.
Ακολουθούσε όλη τη μέρα το μπούρλιασμα και το κρέμασμα στις λιάστρες και το βράδυ ; και το βράδυ ξανά – μανά στο ίδιο έργο πρωταγωνιστές!
Μια ατελείωτη σκληρή βιοπάλη η ζωή του καπνοκαλλιεργητή και δεν επιτρέπονται αρρώστιες κι αδιαθεσίες.
Είμαστε στην τοποθεσία, νότια της Ξάνθης, που οι Γερμανοβούλγαροι την είχαν κάνει Αεροδρόμιο κατά την διάρκεια του 1ου Παγκόσμιου Πολέμου.
Στο κέντρο το μεγάλο καπνομάγαζο, σε σχήμα Γ, της αμερικάνικης καπνικής εταιρείας Glenn Tobacco Company, η ανέγερση του οποίου πραγματοποιήθηκε το 1925. Στ’ αριστερά του διακρίνεται το Διοικητήριο της εταιρείας.
Ανάμεσα στο Διοικητήριο και το καπνομάγαζο φαίνεται το δίδυμο καμπαναριό της εκκλησίας των Δώδεκα Αποστόλων.
Ψηλά στην κορυφογραμμή δεσπόζουν τα δύο Μοναστήρια και τα ερείπια της Ακρόπολης της Βυζαντινής Ξάνθειας.
Ο μπασμάς της Ξάνθης και ιδιαίτερα του 1ου Γιακά, ήταν η κορωνίδα της ποιότητας των καπνών Ανατολικού Τύπου με διεθνή αναγνώριση.
Στα πέρατα του κόσμου, αλλά και στην παγκόσμια συλλογική μνήμη του καπνού έμεινε γνωστός ως Yenidje Tobacco, αφού η Γενισέα – Γενιτζές ήταν η πρωτεύουσα του Νομού – Καζάς μέχρι το 1878.
Άραγε θ’ αξιωθούμε κάποτε να δούμε το Μουσείο Καπνού της Ξάνθης να λειτουργεί ;
Σχήμα δελταρίου 13.8 x 9 εκ.

Οπισθότυπος του βουλγάρικου ταχυδρομικού δελταρίου, γραμμένο στη Ξάνθη τον Αύγουστο του 1942. Εκδότης ο Γρ.Πάσκωφ, Σόφια Βουλγαρίας.











Σχετικά Άρθρα