fbpx
sliderΚοινωνίαΤελευταία Νέα

Τα 20α γενέθλια του Αρχαιολογικού Μουσείου Αβδήρων «ολοκληρώθηκαν» με αγαστή επιτυχία το βράδυ της Δευτέρας 20 Ιανουαρίου 2020 (φωτογραφίες)

Τα εικοστά γενέθλια του Αρχαιολογικού Μουσείου Αβδήρων «ολοκληρώθηκαν» με αγαστή επιτυχία το βράδυ της Δευτέρας 20 Ιανουαρίου 2020. 

Κατά την έναρξη χαιρετισμό απηύθυναν ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ.κ. Παντελεήμων, ο Βουλευτής Ξάνθης κ. Χουσεΐν Χ. Ζεϊμπέκ, ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστος Μέτιος, ο Δήμαρχος Αβδήρων κ. Γεώργιος Τσιτιρίδης και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Υπαλλήλων Υπουργείου Πολιτισμού Β. Ελλάδος κ. Σωτήρης Παπανικολάου. Γραπτό χαιρετισμό απέστειλαν η Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς κα Πολυξένη Αδάμ-Βελένη, η πρώην Υπουργός Πολιτισμού κα. Ελισάβετ Παπαζώη που είχε εγκαινιάσει το μουσείο και ο Ξανθιώτης λόγιος κ. Θανάσης Μουσόπουλος.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε ομιλία του κ. Διαμαντή Τριαντάφυλλου, Επίτιμου Εφόρου Αρχαιοτήτων με τίτλο «Ιστορικό της ίδρυσης του Αρχαιολογικού Μουσείου Αβδήρων» καθώς και της Προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ξάνθης κας Κωνσταντίνας Καλλιντζή με τίτλο «Είκοσι χρόνια Αρχαιολογικό Μουσείο Αβδήρων». Κατόπιν, το προσωπικό της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ξάνθης συγκεντρώθηκε γύρω από την Προϊσταμένη για το καθιερωμένο σβήσιμο των κεριών! Εκτός προγράμματος και κατόπιν παράκλησής του, ο πρώην Πρόεδρος της Κοινότητας των Αβδήρων κ. Δημήτριος Βουρβουκέλης μίλησε στο κοινό για θέματα σχετικά με την ίδρυση του Μουσείου.

Στη συνέχεια, οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου Ξάνθης Ιωάννα Βαΐτση, Ευαγγελία Δρίγκα, Μαρία Ευφραιμίδου, Ολυμπία Ζέρβα, Πολυξένη Κορέτσι, Αρντά Ντουρμούς, Ζωή Παπασταθοπούλου, Λυδία Ταμπουρίδου και Βασιλική Τσίμπου  πλημμύρισαν την αίθουσα με ήχους αποδίδοντας ορχηστρικά κομμάτια με τις κιθάρες τους. 

Στην είσοδο του κτηρίου το κοινό μπορούσε να περιδιαβεί γοργά στην ιστορία του Μουσείου μέσω σχετικής φωτογραφικής έκθεσης απολαμβάνοντας παράλληλα εδέσματα και αβδηρίτικο κρασί. Τέλος, προσφέρθηκαν αναμνηστικά δώρα. 

Ιδιαίτερη χαρά μας έδωσε το γεγονός ότι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Μουσείου, αρκετοί παλιοί συντελεστές της δημιουργίας του, συνταξιούχοι ή εργαζόμενοι με άλλη ιδιότητα σήμερα: ο αρχιτέκτων-μηχανικός Νίκος Σουλάκης, υπεύθυνος της μουσειολογικής μελέτης, οι αρχαιολόγοι Ελισάβετ Ιωακειμίδου και Παρασκευή Ευθυμίου, οι συντηρητές Γιάννης Λαϊνίδης, Παναγιώτης Τζαννετάκης και Κατερίνα Χρήστου, η σχεδιάστρια Νεραντζιά Γκαρσίδου, ο αρχιτεχνίτης Νίκος Γλες. Παρόντες ήταν οι επίτιμοι Έφοροι Αρχαιοτήτων Νικολίτσα Κοκκοτάκη και Δημήτρης Μάτσας και εκλεκτά μέλη της αρχαιολογικής κοινότητας:  η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ροδόπης Χρύσα Καραδήμα, η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Καβάλας και ανασκαφέας του Πολυστύλου Σταυρούλα Δαδάκη, ο Προϊστάμενος του Τμήματος Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και Μουσείων Ματθαίος Κουτσουμανής, η Ευδοκία Σκαρλατίδου, ανασκαφέας των Αβδήρων,  η Προϊσταμένη του Τμήματος Συντήρησης Ευαγγελία Λαϊνίδου και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου. Η πρώην Δήμαρχος Αβδήρων κα Εύα Τσακίρη ήταν επίσης παρούσα. 

Ιδιαίτερες ευχαριστίες οφείλονται στον Διευθυντή, τους καθηγητές και τους μαθητές του Μουσικού Σχολείου Ξάνθης, στον ανώνυμο δημιουργό και χορηγό της καλλιτεχνικής κατασκευής για τα εικοσάχρονα, στη γραφίστρια Ευτυχία Ηλιάδου καθώς και σε όλο το προσωπικό της Υπηρεσίας μας για την συμβολή τους στην επιτυχημένη πραγματοποίηση της εκδήλωσης.  

Τέλος, ευχαριστούμε όλους όσους μας τίμησαν με την παρουσία τους, τους επίσημους προσκεκλημένους, τους πανεπιστημιακούς δασκάλους, τους εκπροσώπους τοπικών φορέων καθώς το αγαπητό μας κοινό.

Ευχόμαστε στην επόμενη δεκαετία να υπάρξουν πολλές δημιουργικές και εμπνευσμένες συναντήσεις!

Η Προϊσταμένη 
της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ξάνθης

Κωνσταντίνα Καλλιντζή

Αρχαιολόγος με βαθμό Α΄

Χαιρετισμός

του Θανάση Μουσόπουλου

  Νιώθω την ανάγκη, τούτη τη χαρμόσυνη μέρα, ένα απλό χαιρετισμό να καταθέσω με την ευκαιρία των εικοσάχρονων

του Αρχαιολογικού Μουσείου Αβδήρων.

  Στο μυαλό μου έρχονται αναμνήσεις και βιώματα στον ευρύτερο χώρο των Αβδήρων – κατασκηνώσεις, καλοκαιρινά μπάνια, πανηγύρια.

  Θυμάμαι τη συγκίνησή μας που βλέπαμε αντικείμενα στα μουσεία Καβάλας και  Κομοτηνής, και αναρωτιόμασταν πότε θα γυρίσουν στον τόπο μας.

  Λίγο αργότερα, τα δημοσιεύματα στα «Θρακικά Χρονικά», τα κείμενα του Στέφανου Ιωαννίδη, τα ποιήματα και λαογραφικά των Αβδήρων της Κατίνας Βέικου Σεραμέτη, τα γραπτά του Δημήτρη Δανδαλίδη για τον πολιτισμό των Αβδήρων διαχρονικά, για τους μεγάλους άντρες του τόπου μας, που ήταν άγνωστοι και άστεγοι.

  Εκτός από αυτές τις καταθέσεις, διάβαζα για τους αγώνες και την αγωνία όλων αυτών για τη δημιουργία αρχαιολογικού μουσείου στην περιοχή μας. Μάλλον χάρηκα όταν πάρθηκε απόφαση – απόλυτα λογική – να γίνει το μουσείο στα Άβδηρα.

  Το προσωπικό μου ενδιαφέρον για τα Άβδηρα από τα φοιτητικά χρόνια σχετίζεται με τους Αβδηρίτες σοφούς για τους οποίους μίλησα και έγραψα στη δεκαετία του ’80, ενώ στη δεκαετία του ’90 ασχολήθηκα με την ιστορία και τον πολιτισμό των Αβδήρων.

  Θα μου επιτρέψετε να αναφέρω μόνο το βιβλίο μου «Τα Άβδηρα, γη του κάλλους και του στοχασμού» που εκδόθηκε το 1998 από την Κοινότητα Αβδήρων επί προεδρίας του φίλου Δημήτρη Βουρβουκέλη. Αναφέρω το βιβλίο μου αυτό, εκτός των άλλων, για να σας διαβάσω κάτι που γράφω κλείνοντας την εισαγωγή: «Ήδη στο νεόδμητο Αρχαιολογικό Μουσείο Αβδήρων γίνεται τοποθέτηση αρχαιολογικών ευρημάτων, από τη μακραίωνη παρουσία και δημιουργία της “καλής Τηίων αποικίης ” …

  Θα ήθελα να συγχαρώ όσους έστησαν και στη συνέχεια δημιούργησαν έναν χώρο αγάπης και σεβασμού στον άνθρωπο και στα έργα του. Οι άντρες και γυναίκες, επιστήμονες και άλλο προσωπικό που δούλεψαν και δουλεύουν στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αβδήρων, όχι μόνο έδωσαν και δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό, αλλά επιπλέον κατέστησαν τον χώρο τούτο υπόδειγμα κρατικής υπηρεσίας.

  Προσωπικά θα μου επιτρέψετε να σας ευχαριστήσω, γιατί συνεργαστήκαμε σε πολλές και ποιοτικές και ποιητικές εκδηλώσεις σε τούτο τον χώρο κάλλους και στοχασμού.

    Όπως γράφει η Κατίνα Βέικου Σεραμέτη: «στη στίλβη των Αβδήρων, / κάτω από το αστρικό πλέγμα / διείσδυση».

  Εδώ στο χώρο των Αβδήρων, στη δύσκολη εποχή μας βρήκαμε ο άνθρωπος τον άνθρωπο, περπατούμε αντάμα στους αρχαίους δρόμους και συναντούμε τον Δημόκριτο που μας λέει: «Η μεγάλη ευχαρίστηση δημιουργείται όταν βλέπεις τα ωραία έργα».

  Εύχομαι τη συνέχιση του δύσκολου μα ωραίου δρόμου σας…

Σχετικά Άρθρα