slider Κοινωνία Κύριο Θέμα Τελευταία Νέα

25 χρόνια Αρχιερατικής πορείας και προσφοράς |Σπάνιες φωτογραφίες με τον Μητροπολίτη Ξάνθης κ.κ. Παντελεήμονα

Αρχείο π. Άνθιμος Κωσταράκης Επιμέλεια Μαίρη Δαληκριάδου

Συμπληρώνονται φέτος 25 χρόνια Αρχιερατικής πορείας και προσφοράς για τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ξάνθης και Περιθεωρίου κκ Παντελεήμονα. 

Ο Μητροπολίτης Παντελεήμων γεννήθηκε το 1943 στα Πετροκέρασα Χαλκιδικής. Αποφοίτησε από την Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το 1967 και από την Θεολογική Σχολή του ιδίου Πανεπιστημίου το έτος 1973.

Χειροτονήθηκε Διάκονος και Πρεσβύτερος το έτος 1970. Υπηρέτησε ως Ιεροκήρυκας στην Ιερά Μητρόπολη Μονεμβασίας και Σπάρτης. Διετέλεσε Σχολάρχης στο Εκκλησιαστικό Λύκειον Καβάλας, Προϊστάμενος του Μητροπολιτικού Ναού Τιμίου Προδρόμου Καβάλας, Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου, Ιεροκήρυκας και Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως Θεοτόκου Μαριών Θάσου.

Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου εξελέγη το έτος 1995. Χειροτονήθηκε το ίδιο έτος με τη συμμετοχή πολλών Αρχιερέων.

Την 1η Φεβρουαρίου 2001 αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτορας του τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.

Με ενέργειες του μητροπολίτη Ξάνθης και Περιθεωρίου Παντελεήμονος στις 11.4.2000 αγιοκατατάχθηκε ο άγιος Θεοφάνης επίσκοπος Περιθωρίου δια Πράξεως του Οικουμενικού Πατριαρχείου και διά της Εγκυκλίου 2692 της 18.5.2000 της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος έγινε γνωστή η ένταξή του στο Αγιολόγιο της Εκκλησίας. Η ημέρα μνήμης του Αγίου ορίσθηκε η 3η Μαΐου.

Στις 25 Ιανουαρίου 1995 κλήθηκε να αναλάβει το πηδάλιο της Ιεράς Μητρόπολης Ξάνθης και Περιθεωρίου, ύστερα από την εκλογή Του από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος. Λίγες μέρες αργότερα, στις 23 Μαρτίου, με μια πρωτόγνωρη συμμετοχή του λαού της Ξάνθης, μαζί με τις αρχές της πόλης πραγματοποιήθηκε η υποδοχή του στην Ξάνθη. Έκτοτε εργάζεται ταπεινά, αθόρυβα και συστηματικά.  Με απεριόριστη την συγχώρεση και την ανεξικακία.  Με παρουσία σε κάθε γιορτή Εκκλησιών στην πόλη αλλά και στο πιο απομακρυσμένο χωριό, ακόμα και στα Παρεκκλήσια της ορεινής περιοχής. Σε κάθε εκδήλωση φορέων αλλά και Συλλόγων.

Με πλούσιο κοινωνικό και ιεραποστολικό έργο, με πολύπλευρες δράσεις για την ανάδειξη της Θρησκευτικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Με πρωτοβουλίες όπως ο ραδιοφωνικός σταθμός, τα κατηχητικά, οι παιδικές κατασκηνώσεις, η ανέγερση Γηροκομείου και τόσα άλλα. Με συμπεριφορά ισονομίας από και προς τους συμπολίτες μας μουσουλμάνους. Κοινωνική δράση προς άπορους συμπολίτες μας. Ίδρυσε το κοινωνικό Ιατρείο και φαρμακείο, το τραπέζι της αγάπης, το Ιωακείμειο ίδρυμα και το ίδρυμα Ζαλάχα. Ανέγειρε νέους ναούς με προσωπική επίβλεψη  ανακαίνισε μοναστήρια και πολλούς ναούς στην Ξάνθη και τα χωριά του νομού.

Δείτε σπάνιο φωτογραφικό υλικό από το αρχείο του π. Άνθιμου Κωσταράκη, τον οποίο ευχαριστούμε για την ευγενή διάθεση των φωτογραφιών:

Θεοφάνεια στην Καβάλα. Ο Μητροπολίτης Ξάνθης ως πρωτοσύγκελλος πηγαίνει για την ρήψη του Τιμίου Σταυρού. Από δεξιά ο Μακαριστός αρχιμανδρίτης Άνθιμος Αραμπατζόγλου που καταγόταν από την Ξάνθη
1995 Διαβεβαίωση μετά την εκλογή και την χειροτονία του προέδρου της Δημοκρατίας
1997 Έλευση του Τιμίου Ξύλου από την Ιερά μονή Παναγίας Σουμελάς
1998 Πρώτη Επίσκεψη του οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στην Ξάνθη και αναγόρευση του ως Φίλου του Πανεπιστημίου
1998 Στην πρώτη συνοδική θητεία Κυριακή της Ορθοδοξίας στον καθεδρικό ναό Αθηνών
2001 Αναγόρευση του Μητροπολίτη Ξάνθης σε διδάκτορα του ΔΠΘ
2001 Αναγόρευση του Μητροπολίτη Ξάνθης σε διδάκτορα του ΔΠΘ
Ελευθέρια Ξάνθης παρουσία του Μακαριστού επισκόπου Χριστόδουλου

Σχετικά Άρθρα