ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΞΑΝΘΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΘΕΩΡΙΟΥ κ.κ. Π Α Ν Τ Ε Λ Ε Η Μ Ο Ν Ο Σ
Σάββατο 25-1-2020 ΩΡΑ: 07:00-10:30 Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία εἰς τήν Ἱερά Μονή Παναγίας Ἀρχαγγελιωτίσσης.
Κυριακή 26-1-2020 ΩΡΑ: 07:00-10:30 Θεία Λειτουργία εἰς τόν Ἱερό Ναό Ἁγίων Κωνσταντίνου καί Ἑλένης Λυκοδρομίου.
Πέμπτη 30-01-2020 ΩΡΑ: 07:00-10:30 Θεία Λειτουργία εἰς τόν Ἱερό Καθεδρικό Ναό τῆς Τοῦ Θεοῦ Σοφίας Ξάνθης. Μνημόσυνο τῶν Διδασκάλων καί Εὐεργετῶν τῆς Παιδείας τοῦ Γένους ἡμῶν.
ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
«ΤΟ ΑΠΟΛΩΛΟΣ»
Τι ήταν ο Ζακχαίος, στον οποίον αναφέρεται η σημερινή ευαγγελική περικοπή; Αρχιτελώνης, ο οποίος νοίκιαζε τους φόρους μίας περιοχής προκαταβάλλοντάς τους στο Ρωμαϊκό κράτος και στη συνέχεια εισπράττοντάς τους στο πολλαπλάσιο με κάθε μέσο ακόμη και βίαιο, με κάθε τρόπο ακόμη και άδικο από το λαό!
Κι όμως, αυτός που η ζωή του χαρακτηριζόταν από την επιδίωξη και το κυνήγι του πλούτου, επιθύμησε. «Εζήτει ιδείν τον Ιησούν τις εστι». Γιατί; Ποιός ξέρει. Ίσως είχε ακούσει την αγαθή φήμη περί του Χριστού. Ίσως είχε ακούσει τις αιτιάσεις των Γραμματέων και των Φαρισαίων. Ίσως ήθελε να διαμορφώσει δική του αντίληψη περί του προσώπου, έστω και με μία ματιά. Ίσως ήθελε να δει Αυτόν που με τόση αγάπη φερόταν στους ανθρώπους, ιδίως στους πάσχοντες, αλλά και τους αμαρτωλούς. Κι αυτή του η επιθυμία τον οδηγεί ν’ ανέβει σ’ ένα δένδρο για να βλέπει άνετα χωρίς να τον βλέπουν. Κι ενώ όλοι τον παραβλέπουν και διέρχονται αδιάφοροι κάτω από το δέντρο, ο Χριστός τον εντοπίζει και τον εγκλωβίζει: «Ζακχαίε, σπεύσας κατάβηθι· σήμερον γαρ εν τω οίκω σου δει με μείναι».
Μόλις λίγο ταπεινώθηκε ο Ζακχαίος, μόλις λίγο προθυμοποιήθηκε να κινηθεί με καλή διάθεση, έστω με αγαθή περιέργεια, προς τον Ιησού, σπεύδει Εκείνος πρώτος ν’ ανταποκριθεί και να τον προφθάσει, βοηθώντας τον να θεμελιώσει σωστά την μετάνοιά του. Κι εκεί μπροστά σε όλους όσοι κατηγορούσαν τον Ζακχαίο και χάριν της κοινωνικής προκατάληψης τον αποστρέφονταν, δίνει ο Χριστός μας ένα μάθημα του πως υπερβαίνει η αγάπη το παρελθόν, το διαγράφει και το ανασκευάζει.
Ο τρόπος που ο Χριστός ενεργεί προκαλεί διπλή αντίδραση εκ μέρους του Ζακχαίου. Πρώτον, ομολογεί ενώπιον όλων ότι διαρρυγνύει τη σχέση του με την οποιασδήποτε μορφής αδικία. Δεύτερον, δεσμεύεται δημόσια ν’ αποκαταστήσει στο τετραπλάσιο κάθε αδικία που είχε διαπράξει. Προκαλεί όμως το γογγυσμό όλων εκείνων που, μπορεί μεν να σέβονταν τον διδάσκαλο, δεν μπορούσαν όμως, να κατανοήσουν το πως ενεργεί ο Χριστός, ούτε να ξεκολλήσουν από τις κακές συνήθειες των κοινωνικών στερεοτύπων και των προκαταλήψεων τους. Ο Χριστός δηλώνει ευθέως τον σκοπό Του επί της γης: «Ήλθε γαρ ο υιός του ανθρώπου ζητήσαι και σώσαι το απολωλός». Όποιος δεν χαίρεται με τη μετάνοια και τη σωτηρία του άλλου αλλά επιμένει να θυμάται την αμαρτία του, δεν ωφελείται από τον Χριστό και τις ευεργεσίες που προσφέρει στην ανθρωπότητα. Όποιος δεν αποδεχθεί με ταπείνωση την αμαρτωλότητά του, δεν μπορεί να βάλει αρχή μετανοίας και να κερδίσει ότι και ο Ζακχαίος, το να μείνει ο Χριστός μαζί του.