slider Οικολογία Τελευταία Νέα

Ένα τρισεκατομμύριο ευρώ για την «Πράσινη Μετάβαση»

Ένα δελεαστικό ποσό προκειμένου να πείσει τις δύσπιστες χώρες να συνεργαστούν για το νέο «Πράσινο Συμβόλαιο της ΕΕ» πρότεινε η Κομισιόν. Το “Just Transition Fund” αναμένεται να “κινητοποιήσει” 100 δισ. ευρώ την περίοδο 2021-2027 , ώστε να βοηθήσει τις χώρες να αποβάλουν τη συνήθεια του άνθρακα.

Συνολικά, η ΕΕ σκοπεύει να δαπανήσει 1 τρισεκατομμύριο ευρώ για να μετατοπίσει την οικονομία της ΕΕ σε μηδενικές εκπομπές μέχρι το 2050.

Το σχέδιο της Επιτροπής συνίσταται στην επιθετική αναδιάρθρωση των ευρωπαϊκών τομείων μεταφορών και ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων των ενεργειακά αποδοτικών προγραμμάτων στέγασης και επανακατάρτισης των εργαζομένων σε ρυπογόνες βιομηχανίες.

Δείτε ο βίντεο με τις δηλώσεις και της κας Μαρίας Σπυράκη ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας.

Μαρία Σπυράκη προς Αντιπρόεδρους Κομισιόν Τίμερμανς και Ντομπρόφσκι: Οι κάτοικοι της Δυτικής Μακεδονίας περιμένουν τις απαντήσεις σας, για αντικατάσταση της αγωνίας τους με βιώσιμες δουλειές που θα τους δίνουν μια δίκαιη προοπτική

Έκκληση προς τους Αντιπροέδρους της Κομισιόν Τίμερμανς και Ντομπρόφσκι να ανοίξουν τα χαρτιά τους και να δώσουν  απαντήσεις για το μέλλον στους πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας ενόψη της απανθρακοποίησης, απηύθυνε μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο στη συζήτηση για το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, η ευρωβουλευτής της ΝΔ Μαρία Σπυράκη.

Στην παρέμβασή της τόνισε την ανάγκη να δοθεί μια δίκαιη προοπτική, προκειμένου να αντικατασταθεί η αγωνία των πολιτών με βιώσιμες έχεις εργασίας που θα μπορούν να υποστηριχθούν από την εργασιακή εμπειρία των κατοίκων της περιοχής. «Δουλείες που τους ταιριάζουν, δουλειές για τη βιομηχανία, δουλειές για την ενέργεια» τόνισε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε δε ότι είναι ανάγκη να ληφθεί υπόψη ότι η Ελλάδα σπεύδει να απομακρυνθεί από την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από το λιγνίτη μέχρι το 2028 και χρειάζεται στήριξη: «για να πετύχει ο μηχανισμός για τη Δίκαιη Μετάβαση, οφείλουμε να καθορίσουμε άμεσα τα κριτήρια επιλεξιμότητας με γνώμονα τη συνεισφορά της παραγωγής του άνθρακα στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της περιοχής, αλλά και την ταχύτητα απομάκρυνσης από τον άνθρακα. Στην Ελλάδα, η κυβέρνηση μέσω του Σχεδίου  ια την Ενέργεια  και το Κλίμα, έχει ήδη ανακοινώσει ότι επιχειρεί να κλείσει τις μονάδες του άνθρακα έως το 2023 και πάντως το ενεργειακό μείγμα της Ελλάδος δεν θα περιλαμβάνει άνθρακα το 2028. Είναι ή όχι η ταχύτητα της απανθρακοποίησης ένα στοιχείο για την επιλεξιμότητα στο Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης».

Αναλυτικά η τοποθέτηση της κ. Μαρία Σπυράκη:

Αντιπρόεδρε Τίμερμανς, αντιπρόεδρε Ντομπρόφσκι σας ευχαριστούμε που είσαστε σήμερα εδώ για να παρουσιάσετε τον μηχανισμό για τις βιώσιμες επενδύσεις και τη Δίκαιη Μετάβαση. Έχει ιδιαίτερη σημασία αν λάβουμε υπόψη ότι για να πετύχει ο μηχανισμός για τη Δίκαιη Μετάβαση, οφείλουμε να καθορίσουμε άμεσα τα κριτήρια επιλεξιμότητας με γνώμονα τη συνεισφορά της παραγωγής του άνθρακα στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της περιοχής, αλλά και την ταχύτητα απομάκρυνσης από τον άνθρακα. Στην Ελλάδα, η κυβέρνηση μέσω του σχεδίου για την ενέργεια και το κλίμα, έχει ήδη ανακοινώσει ότι επιχειρεί να κλείσει τις μονάδες του άνθρακα έως το 2023 και πάντως το ενεργειακό μείγμα της Ελλάδος δεν περιλαμβάνει άνθρακα το 2028. Είναι ή όχι η ταχύτητα της απανθρακοποίησης ένα στοιχείο για την επιλεξιμότητα στο Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης. Αντιπρόεδρε Τίμερμανς, σας άκουσα να αναφέρστε στους πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας. Περιμένουν εδώ από εμάς στο Στρασβούργο και τις Βρυξέλλες να τους δώσουμε μία δίκαιη προοπτική. Να αντικαταστήσουμε την αγωνία τους με μία βιώσιμη δουλειά. Δουλείες που τους ταιριάζουν, δουλειές για τη βιομηχανία, δουλειές για την ενέργεια. Περιμένουμε τις απαντήσεις σας.

Σχετικά Άρθρα