slider Τελευταία Νέα

Πως το βιβλίο της συγγραφέως Βάσως Τριανταφυλλίδου Κηπουρού βοηθά το γηροκομείο Ξάνθης “ο Μέγας Βασίλειος”…

Γράφει η Μαίρη Δαληκριάδου

Η Βάσω Τριανταφυλλίδου Κηπουρού είναι μια θρακιώτισσα συγγραφέας, με πλούσιο ποιητικό και πεζογραφικό έργο. Είχα τη χαρά να μιλήσω μαζί της σε εκδήλωση της Μητρόπολης Ξάνθης και να μου χαρίσει το νέο της βιβλίο με τίτλο: « Τη ζωή μας την ζήσαμε» το βιβλίο αυτό απέσπασε στις 14 Δεκεμβρίου 2018 το βραβείο διηγημάτων για το 2018 από την ένωση Ελλήνων λογοτεχνών. Επίσης στις 21 Ιουνίου 2019 απέσπασε το βραβείο βιβλίο της χρονιάς 2018 από τον ΕΠΟΚ (Ελληνικός πολιτιστικός όμιλος Κυπρίων Ελλάδας).

Το βιβλίο αναφέρεται σε 10 ανθρώπους σε 10 διαφορετικές πορείες στη ζωή που συναντιούνται στην Δύση της ζωής τους στη μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων Ξάνθης «ο Μέγας Βασίλειος». Τα έσοδα που θα προκύψουν από τις πωλήσεις του βιβλίου θα διατεθούν για τις ανάγκες του ιδρύματος.

Σύντομο εργοβιογραφικό σημείωμα της Βάσως Τριανταφυλλίδου Κηπουρού:

Η Βάσω  Τριανταφυλλίδου-Κηπουρού γεννήθηκε to 1948 στο Πραγγί Διδυμοτείχου και μεγάλωσε στον Παλιό Ζυγό Ξάνθης. Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Οικιακής Οικονομίας (σημερινό Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών) και επέστρεψε στην Ξάνθη όπου αρχικά εργάστηκε ως Νηπιαγωγός και αργότερα ανέλαβε τη Διεύθυνση του Κέντρου Παιδικής Μέριμνας Θηλέων Ξάνθης. Στη συνέχεια διορίστηκε ως καθηγήτρια Οικιακής Οικονομίας και υπηρέτησε σε Γυμνάσια της Δράμας, της Ξάνθης και της Ανατολικής Αττικής.

Μετά τη συνταξιοδότησή της ασχολείται με τη λογοτεχνία. Το βιογραφικό και εργογραφικό της δελτίο έχει καταχωρηθεί στη Μεγάλη Εγκυκλοπαίδεια της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας από το Βυζάντιο μέχρι σήμερα, του ΧΑΡΗ ΠΑΤΣΗ. Η ίδια είναι μέλος της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών.

Διακρίθηκε σε Διεθνείς και Πανελλήνιους Λογοτεχνικούς Διαγωνισμούς αποσπώντας Αριστεία, Βραβεία, Επαίνους και Διακρίσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Έργα της έχουν δημοσιευθεί σε πολλά περιοδικά και εφημερίδες. Ποιήματά της και Διηγήματά της δημοσιεύθηκαν σε πολλές Ανθολογίες. Ακόμη ο Μουσικοσυνθέτης Γιάννης Δερμιτζάκης έχει μελοποιήσει ποιήματά της.

Η Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών της απένεμε Τιμητικό Δίπλωμα για την αναγνώριση της Πνευματικής και Εκπαιδευτικής της προσφοράς στους νέους και στην κοινωνία, καθώς και Αναμνηστικό Δίπλωμα Πνευματικής Αξίας  « Α΄ΤΑΞΕΩΣ».

Έχει  κυκλοφορήσει τα εξής έργα.

1) «Ταξίδι ζωής» (Ποίηση), 2006.

2) «Η αγάπη μακροθυμεί» (Ποίηση), 2009.

3) «Κλωνί μου αγαπημένο» (Ποίηση), 2010.

4) «Η Αγγελική χάθηκε» (Μυθιστόρημα), 2011.

5) «Το Πιο Πικρό Αντίο» (Ποίηση), 2012.

6) «Το κατά Μάρκον Ευαγγέλιο», (σε ελεύθερη

ποιητική απόδοση ), 2013.

7) «Η Λίτσα η Πασχαλίτσα» (Παραμύθι), 2015

8) «Το Ξερίζωμα» (Νουβέλα),  2016.

9) «Τα χρόνια που ζήσαμε κάποτε», αφηγήματα,

2016

10) «Στα αντικρινά παράλια», μυθιστόρημα, 2017

Σχετικά Άρθρα