fbpx
sliderΑφιερώματαΤελευταία Νέα

Πως η καριόκα ένωσε Ξάνθη, Βραζιλία κι Αμερική

Του Δημήτρη Γκαγκαλίδη

Ο Γιώργος Παπαπαρασκευάς ήρθε στην Ξάνθη σαν πρόσφυγας το 1926 από τις 40 Εκκλησιές. Έπιασε δουλειά στο ζαχαροπλαστείο του Στογιαννίδη και πρωτο-άνοιξε μαγαζί στην συνοικία των 12 Αποστόλων. Το 1932 πήγε στην οδό Καβάλας και το 1934 ήρθε εκεί που είναι μέχρι σήμερα…

Από το σοκολατί χρώμα που έχουν οι κάτοικοι Cariocas στο Ρίο της Βραζιλίας έδωσε το όνομα «Καριόκα» στο διάσημο γλυκό που δημιούργησε. Πέθανε το 1974. Το 2013 (μέσα στην οικονομική κρίση) η επιχείρηση άνοιξε μαγαζί στην Αθήνα.

Σήμερα η καριόκα Ξάνθης ταξιδεύει από την Ευρώπη μέχρι την Αμερική. Πολλά περιστατικά θυμούνται οι ιδιοκτήτες για μαζικές παραγγελίες σε γιορτές στην Γερμανία, στο Βέλγιο, αλλά και για γάμους (!) στην Αμερική, όπου ο πατέρας της νύφης ήθελε να μοιράσει στους καλεσμένους καριόκες. Λέγεται ότι ήταν να κλείσει συμφωνία συνεργασίας Ξανθιώτικης καριόκας και Ολυμπιακής αεροπορίας (για γλυκό στους επιβάτες).

Η καριόκα Παπαπαρασκευά αποτελεί σήμερα τον καλύτερο πρεσβευτή της Ξάνθης …..
Πηγή: voria.gr Δημοσίευμα Newsit 2/12/2018

Σχετικά Άρθρα