Δάσωση έκτασης 10 στρεμμάτωνστηνΠανεπιστημιούπολη της Κομοτηνής πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2019, με φύτευση 1.000 δέντρων.
Πρόκειται για μία δράση συνεργασίας τουΔημοκρίτειου Πανεπιστήμιο Θράκης και του Εθνικού Κέντρου Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΕΚΠΑΑ) που στοχεύει στηναντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, μία από τις θεμελιώδεις προτεραιότητες τόσο του Εθνικού Κέντρου, όσο και του Υπουργείου Περιβάλλοντος.
“Σήμερα φυτεύουμε περίπου 1000 δέντρα (πεύκα σφένδαμους,δάφνες κ.α.σε μία προσπάθεια περιορισμού της αύξησης του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα”,ανέφερε οΑντιπρύτανης Οικονομικών, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης Αν. Καθηγητής Φώτης Μάρης,“σε ένα χώρο που παραχωρήθηκε από το Πανεπιστήμιο πλησίον του οποίου, πριν περίπου 30 χρόνια είχε γίνει και πάλι μία δάσωση με κωνοφόρα σε ένα κομμάτι 80 στρεμμάτων. Στη νέα αυτή, πρότυπη δάσωση, που γίνεται με φυλλοβόλα και κωνοφόρα δέντρα, επελέγησαν φυτά από τα διαθέσιμα του φυτωρίου της Διεύθυνσης Δασών Ροδόπης, περισσότερα του ενός ειδών, προκειμένου να έχουμε ένα μεικτό δάσος, το οποίο πέρα από τη συμβολή του στη δέσμευση σημαντικών ποσοτήτων διοξειδίου του άνθρακα, θα παρέχει και σημαντικά οφέλη αναψυχής στα μέλη και μη της ακαδημαϊκής κοινότητας. Ως οργανισμός εφαρμόζουμε όλες τις πολιτικές για την κλιματική αλλαγή και θεωρούμε υποχρέωσή μας τη συμμετοχή στην προσπάθεια της ελληνικής πολιτείας για την ευαισθητοποίηση των πολιτών και την προσπάθεια ανάσχεσης των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής»συμπλήρωσε.
O εκπρόσωπος τουΕΚΠΑΑ κ. Κώστας Παπασπυρόπουλος δήλωσε πως “η δάσωση που γίνεται στην Κομοτηνή είναι η πρώτη από μία σειρά αντίστοιχων που θα γίνουν σε όλη την Ελλάδα και είναι σύμφωνη και με την Συμφωνία των Παρισίων περί της Κλιματικής Αλλαγής.Εκτιμάται ότι θα προσφέρει, εντός των επόμενων 30 ετών, απορρόφηση 216,3 τόνων διοξειδίου του άνθρακα (CO2), ποσότητα που ισοδυναμεί με τις εκπομπές CO2, 45 αυτοκινήτων για ένα χρόνο.”
Αξίζει να σημειωθεί ότι στη δάσωση συμμετείχαν μικροί μαθητές σχολείων της Κομοτηνής.