Με λύπη πληροφορήθηκα σήμερα το θάνατο του αγαπητού Μενέλαου Καρυωτάκη, αναφέρει ο Ξανθιώτης φιλόλογος Θανάσης Μουσόπουλος και συνεχίζει. Συνεργαστήκαμε και συναντηθήκαμε στον αγώνα για καλύτερη Ξάνθη. Έγραφε ποιήματα και άλλα κείμενα. Η κηδεία του θα γίνει αύριο ώρα 2 μμ στην εκκλησία Αγίων Θεοδώρων του Α΄ κοιμητηρίου της Αθήνας.
Θα παραθέσω ένα κείμενό του τιμής ένεκεν
Θερμές ιαματικές πηγές Ν. Ξάνθης και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας
Γράφει ο Μενέλαος Καρυωτάκης – 2010 – Xanthi News
Εάν αφήσετε ένα πλαστικό μπουκάλι, σε κάποια παραλία αυτό θα
περιφέρεται στους ωκεανούς, για τα επόμενα 450 χρόνια. Μια πετονιά χρειάζεται
600 χρόνια για να διαλυθεί στη θάλασσα. Μια πλαστική σακούλα 15 χρόνια και το
φίλτρο του τσιγάρου 4 χρόνια. Τα παραπάνω είναι μερικά από τα στοιχεία του
Δικτύου «ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ» SOS.
Το μεγαλύτερο βιομηχανικό δυστύχημα, διαφυγής αερίου στο εργοστάσιο
εντομοκτόνων της Αμερικάνικης εταιρείας UNION CARBIDE, το 1984 στη Μποπάλ των
Ινδιών, στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 25.000 ανθρώπους.
Συνεπώς, αντιλαμβανόμαστε, το μέγεθος της καταστροφής που προξενούμε στο περιβάλλον, όταν δεν το διαχειριζόμαστε σωστά.
Μέσα σ αυτόν τον περιβαλλοντικό ορυμαγδό, εντύπωση μας κάνει κάποιο καταπράσινο περιβάλλον και μάλιστα όταν αυτό είναι πολύ κοντά μας. Σε απόσταση 43 χιλιομέτρων από την Ξάνθη, στα Λουτρά Θερμών, που ανήκουν γεωγραφικά στο Βορειοανατολικό τμήμα του νομού Ξάνθης και κατά μήκος των υπωρειών της οροσειράς της Ροδόπης, σχηματίζεται ένα μικρό οροπέδιο, όπου πηγάζουν οι θερμές ιαματικές πηγές των θερμών Λουτρών του Ν. Ξάνθης.
Όπως αναφέρεται σε ενημερωτικό φυλλάδιο της Νομαρχίας Ξάνθης, εκδόσεως έτους 2008, στα πλαίσια της συστηματικής προσπάθειας, για την πλήρη ανάδειξη και εκμετάλλευση του γεωγραφικού του γεωθερμικού πεδίου και ειδικότερα όσον αφορά στον ιαματικό τουρισμό, εκπονήθηκε από τη Νομαρχία Ξάνθης με την βοήθεια ειδικών επιστημόνων το έργο: Καταγραφή και ανάδειξη των θερμών πηγών στις Θέρμες Ν. Ξάνθης.
Το προαναφερόμενο ενημερωτικό φυλλάδιό του Ν. Ξάνθης, του έτους 2008, αναφέρει επίσης ότι: Στα πλαίσια του προγράμματος, εκπονήθηκε ειδική ιατρική μελέτη με θέμα: Ενδείξεις και Αντενδείξεις- το σύνολο των οποίων, θα αναρτηθεί στο χώρο των λουτροθεραπευτηρίων. Νομίζουμε ότι: Είναι ουσιαστική υποχρέωση των υπευθύνων, για την ακίνδυνη λουτροθεραπευτική υγιεινή των πολιτών.
Σ αυτό το ορεινό καταπράσινο τοπίο, από οξιές, βελανιδιές, αγριοδαμασκηνιές, ακακίες και θάμνους, είναι σκορπισμένα πολύ όμορφα χωριά, με πηγαία νερά και εκλεκτά γεωργοκτηνοτροφικά προϊόντα, που προσφέρουν γαστρονομικές νοστιμιές, με πρώτη λιχουδιά τον νοστιμότατο οβελία.
Τα θερμά λουτρά της Κοινότητας Θερμών είναι εγκαταστημένα σε δημοτικές λουτρικές εγκαταστάσεις, όπου οι λουόμενοι ακολουθούν την ιαματική τους θεραπεία. Η είσοδος στις λουτροθεραπευτικές εγκαταστάσεις κοστίζει 1.5 ευρώ. Στην κοινότητα των Θερμών προσφέρονται αρκετά ενοικιαζόμενα δωμάτια, που ανήκουν στην κοινότητα, αλλά και σε ιδιώτες και καλύπτουν τις ανάγκες διαμονής των επισκεπτών, ημεδαπών και ξένων. Τα δίκλινα δωμάτια άνευ λουτροκαμπινέ, αλλά με κοινό μόνο καμπινέ κοστίζουν 20 ευρώ. Τα δίκλινα με λουτροκαμπινέ κοστίζουν 30 ευρώ την ημέρα. Θεωρούμε ότι: Με την σημερινή οικονομική κρίση και την πτωτική τουριστική κίνηση, είναι υπερτιμημένα και τα μεν και τα δε.
Ο οικισμός των Λουτρών διαθέτει δύο θρησκευτικούς λατρευτικούς χώρους. Το εκκλησάκι των Αγίων Ιωακείμ και Άννης, για τους χριστιανούς και το μουσουλμανικό τέμενος (τζαμί) για τους μουσουλμάνους. Κατά τη γνώμη μας, και οι δύο λατρευτικοί χώροι έχουν ανάγκη λειτουργικής συμπαράστασης και κτηριακής συντήρησης.
Για την τουριστική προβολή των ιαματικών λουτρών Θερμών, η Νομαρχία Ξάνθης έχει τοποθετήσει ξύλινη διαφημιστική παράγκα, στην είσοδο του νεότευκτου κτηρίου του Κοινοτικού Καταστήματος Θερμών.