slider Τελευταία Νέα Τοπικά νέα

Φορέας Διαχείρισης εθνικού πάρκου: ΜΥΟΚΑΣΤΟΡΑΣ, ΤΟ ΞΕΝΙΚΟ ΚΑΙ ΕΠΙΒΛΑΒΕΣ ΕΙΔΟΣ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΠΛΕΟΝ ΠΟΛΥ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟΥΣ ΥΓΡΟΤΟΠΟΥΣ ΤΟΥ ΕΠΑΜΑΘ

ΜΥΟΚΑΣΤΟΡΑΣ, ΤΟ ΞΕΝΙΚΟ ΚΑΙ ΕΠΙΒΛΑΒΕΣ ΕΙΔΟΣ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΠΛΕΟΝ ΠΟΛΥ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟΥΣ ΥΓΡΟΤΟΠΟΥΣ ΤΟΥ ΕΠΑΜΑΘ

Μετά από αναφορές στο διαδίκτυο για παρουσία Μυοκάστορα σε περιοχή κοντά στο Εθνικό Πάρκο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ο Φορέας Διαχείρισης μαζί με την Διεύθυνση Δασών Ροδόπης πραγματοποίησαν αυτοψία. Την Τετάρτη 23-10-2019 μικτό συνεργείο επιβεβαίωσε την παρουσία ενός ατόμου Μυοκάστορα στην περιοχή του ρέματος γιαλού, στα Πετρωτά, Ν. Ροδόπης. Στα δημοσιεύματα παρουσιάζονταν δύο άτομα ωστόσο κατά την αυτοψία καταγράφηκε μόνο ένα χωρίς να γνωρίζουμε τι απέγινε το δεύτερο και αν συνεχίζει να βρίσκεται στην περιοχή. Άμεσα ενημερώθηκαν οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Ο Μυοκάστορας (Myocastor coypus) είναι υδρόβιο τρωκτικό, ενδημικό στη Νότια Αμερική που μεταφέρθηκε στη Βόρειο Αμερική, την Ευρώπη και την Ασία, για την εκμετάλλευση της γούνας του. Ο Μυοκάστορας βρέθηκε στους υγροτόπους της Ελλάδας καθώς ορισμένα άτομα απέδρασαν ή απελευθερώθηκαν από τα εκτροφεία, και κατόρθωσαν να εγκατασταθούν με επιτυχία στο φυσικό περιβάλλον (όχθες ποταμών και υγροτόπους).

Είναι κυρίως φυτοφάγο ζώο, το οποίο τρέφεται με υδρόβια βλάστηση και ρίζες φυτών, αλλά μπορεί επίσης, όταν υπάρξουν οι κατάλληλες συνθήκες, να αναζητήσει την  τροφή του σε αγροτικές καλλιέργειες καθώς και σε φωλιές πουλιών στο έδαφος ή σε καλαμιώνες, για τα αυγά τους. Οι επιπτώσεις της παρουσίας του στους υγροτόπους, μπορεί να είναι ιδιαίτερα αρνητικές τόσο για την βιοποικιλότητα όσο και για την τοπική οικονομία.

Η παρουσία του Μυοκάστορα σε τόσο κοντινή απόσταση από τις προστατευόμενες περιοχές όπως η λίμνη Ισμαρίδα και οι θρακικές λιμνοθάλασσες αποτελεί απειλή για μελλοντική εισβολή του είδους στις περιοχές αυτές. Τονίζουμε ότι μέχρι τώρα δεν έχει καταγραφεί άτομο Μυοκάστορα εντός των υγροτόπων του Εθνικού Πάρκου.

Η αντιμετώπιση των επιπτώσεων στη βιοποικιλότητα από́ τα εισβλητικά είδη απαιτεί́ παρακολούθηση, έγκαιρη ανίχνευση, μακροπρόθεσμο έλεγχο και μέτρα περιορισμού́ των συνέπειων τους. Σε αυτή την προσπάθεια πολύτιμη είναι η βοήθεια των πολιτών για αυτό παρακαλούμε να αναφέρεται τυχόν παρατηρήσεις ή καταγραφές Μυοκάστορα στην περιοχή σας στους εκάστοτε Φορείς Διαχείρισης και Δασαρχεία, ενώ σε καμία περίπτωση μην ταΐζεται τα άτομα του είδους.

Σχετικά Άρθρα