slider Πολιτισμός Τελευταία Νέα

Μια πολύ σημαντική έκθεση Ιταλών φωτογράφων στην Ξάνθη (Ανάμεσα στην αρχαιότητα και τον μοντερνισμό

Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2011

ΔΥΟ ΙΤΑΛΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΜΟΝΤΕΡΝΙΣΜΟ

18 Δεκεμβρίου 2019 – 31 Ιανουαρίου 2020

Κεντρική Αίθουσα Εκδηλώσεων “ΒΙΡΓΙΝΙΑ ΤΣΟΥΔΕΡΟΥ“, του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης & Παράδοσης

Η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων & Τεχνικών Έργων Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης (ΥΝΜΤΕΑΜΘ), του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού (ΥΠΠΟΑ), σε συνεργασία με το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών, σε συνδιοργάνωση με το Δήμο Ξάνθης, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας “Tempo Forte” της Ιταλικής Πρεσβείας στην Ελλάδα, έχουν την τιμή να παρουσιάσουν στο κοινό της πόλης της Ξάνθης, τις ατομικές φωτογραφικές εκθέσεις δύο διακεκριμένων Ιταλών φωτογράφων με θέμα την Ελλάδα και την αρχιτεκτονική.

Οι δύο αυτές εκθέσεις, οι οποίες τελούν υπό την επιμέλεια της Αφροδίτης Οικονομίδου, αποτελούν έναν εικαστικό φόρο τιμής στην αδιαμφισβήτητα ισχυρή πολιτισμική σχέση που ενώνει την Ελλάδα με την Ιταλία, αλλά και μία ευκαιρία να ενδυναμωθούν ακόμη περισσότερο οι πολιτιστικές ανταλλαγές μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας που έχουν μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης.

Η πρώτη φωτογραφική έκθεση του φωτογράφου Paolo Morello, φέρει τον τίτλο «ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΙΟΤΗΤΑ» και το εκθεσιακό υλικό αφορά στη φωτογραφική έρευνα και τεκμηρίωση των σημαντικότερων αρχαιολογικών χώρων στην Ελλάδα και την Μεγάλη Ελλάδα.

Η δεύτερη, της φωτογράφου Bruna Biamino, φέρει τον τίτλο «Ο ΜΟΝΤΕΡΝΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ» και παρουσιάζει δείγματα της Ιταλικής αρχιτεκτονικής των δεκαετιών ’20 και ’30,που συναντώνται και στα Δωδεκάνησα.

Οι δύο Ιταλοί καλλιτέχνες, ο καθένας με το ύφος του και την προσωπική του ευαισθησία, έχοντας σαν κοινό άξονα την αρχιτεκτονική, εντόπισαν πολιτιστικές ρίζες, συσχετισμούς και εκατέρωθεν επιρροές ανάμεσα στο Αιγαίο και την Αδριατική. Ξεκινώντας ο ένας από την ένδοξη αρχαιότητα και η άλλη από την ταραγμένη εποχή του μεσοπολέμου, κατέγραψαν με τον φακό τους αρχιτεκτονικές μαρτυρίες της κοινής Ιστορίας των δύο χωρών μας. Τα εκτιθέμενα φωτογραφικά έργα προσφέρουν στον θεατή την δυνατότητα να ανακαλύψει, να απολαύσει και να εμβαθύνει την γνώση του γύρω από τους αρχιτεκτονικούς θησαυρούς που κρύβει η χώρα μας, μέσα από την προσεκτική ματιά δύο Ιταλών φωτογράφων που είναι λάτρεις της Ελλάδας.

Eγκαίνια

Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2019, ώρα 19.00

στην κεντρική αίθουσα εκδηλώσεων “ΒΙΡΓΙΝΙΑ ΤΣΟΥΔΕΡΟΥ”,

του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης & Παράδοσης

οδός Καπνεργατών 9,

Διάρκεια έκθεσης:

18 Δεκεμβρίου 2019 έως 31 Ιανουαρίου 2020

Ωράριο λειτουργίας:

Δευτέρα έως Παρασκευή 9.30 – 14.00 και 17.30 – 21.00

(Η προσέλευση είναι ελεύθερη)

Σχετικά Άρθρα