slider Παραπολιτικά Τελευταία Νέα

Η απάντηση του Μανώλη Φανουράκη στην πρόσφατη λάσπη… «Τσαλαβουτώντας στα θολά νερά του κάλπικου εθνικισμού».

Απάντηση στην λάσπη που του έριξαν τοπικά ΜΜΕ της περιοχής για την χρήση της φράσης σχετικής με την συνύπαρξη λαών στην Θράκη, παρέθεσε αυτούσιο τον λόγο του ΊΔΙΟΥ του πάρεδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, ξεδοντιάζοντας τους λασπολόγους…

Η απάντηση του αντιδημάρχου Ξάνθης

«Τέτοιες ξυπνάδες όμως πέρασι δεν έχουνε σ’ εμάς» συμπλήρωνε πικρόχολα ο Αλεξανδρινός ποιητής.

«Ανέγνως, αλλ’ ουκ έγνως. Ει γαρ έγνως, ουκ αν κατέγνως»

(«διάβασες, αλλά δεν κατάλαβες. Γιατί αν καταλάβαινες, δεν θα καταδίκαζες») ήταν η απάντηση στον Ιουλιανό τον Παραβάτη.

Θα αρκούσε η ανάγνωση του χαιρετισμού του Προέδρου της Δημοκρατίας (που όπως λέμε και στο Δελτίο Τύπου του Δήμου Ξάνθης ,ότι οι δηλώσεις μου κινήθηκαν σε ένα πλαίσιο υιοθέτησης του χαιρετισμού της Α.Ε. Προέδρου της Δημοκρατίας) για να φρονηματίσει τους ιδεόπληκτους και κατ’ επάγγελμα σημαιοφόρους της άγονης εθνικοφροσύνης.

Συνοδοιπόρος τους, στην περίπτωση αυτή κι ο πρώην Δήμαρχος Ξάνθης, που σε μια ακόμη επίδειξη μικροψυχίας δεν εννοεί να αναλάβει τις ευθύνες του για την καταστροφική δημαρχιακή του θητεία.

Τσαλαβουτώντας στα θολά νερά του κάλπικου εθνικισμού άλλοι προσπαθούν εναγωνίως να διεκδικήσουνε λίγα λεπτά δημοσιότητας, ενώ ο πρώην δήμαρχος επιχειρεί απέλπιδα να συγκροτήσει λόγο αντιπολιτευτικής ύπαρξης.

Ούτε το ταυτόσημο σχόλιο – ανάρτηση του Ευρωβουλευτή Στέλιου Κυμπουρόπουλου τάραξε τη νόθα πατριωτικής του έξαρση.

Η ερμηνευτική δεινότητα τους, αντίστοιχη του δημοσιογραφικού τους βεληνεκούς, όπως και των αυτοδιοικητικών επιδόσεών του για τον πρώην, μας ξεπερνάει ακόμη μια φορά.

Είπε λοιπόν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπιος Παυλόπουλος κατά την τελετή παρουσίασης και ένταξης της ενδυμασίας της Θράκης στο Αρχείο των Εθνικών Παραδοσιακών Ενδυμασιών της Προεδρικής Φρουράς:

«Γιατί η Θράκη είναι ακραίο όριο της Ελλάδας και της Ευρώπης. Και αυτό το οποίο εκπέμπει είναι κατά πρώτο λόγο τις Αρχές της Ειρήνης, της Ειρηνικής Συνύπαρξης, της Φιλίας και της Καλής Γειτονίας. Οι Θράκες το έχουν αποδείξει μέσα στον χρόνο. Αντιλαμβάνονται τι θα πει Ειρήνη, τι θα πει Φιλία, τι θα πει Ειρηνική Συνύπαρξη μεταξύ των Λαών.»

Επανέλαβε ο Ευρωβουλευτής Στέλιος Κυμπουρόπουλος:

«Από σήμερα, η Παραδοσιακή Ενδυμασία Θράκης εντάσσεται στ(ις) ενδυμασίες της Προεδρικής Φρουράς. Εκπληρώνεται τ(ο) οφειλόμενο χρέος στ(ους) Θράκες, που χουν αποδείξει τι θα πει ειρηνική συνύπαρξη μεταξύ τ(ω)ν λαών, αλλά ταυτόχρονα γνωρίζουν πως ν υπερασπίζονται τις αξίες & τα σύνορα της Ευρ. Ένωση(ς).»

Το επιμύθιο: δεν επενδύουμε στον άγονο και κάλπικο εθνικισμό για να κρύψουμε τις εγγενείς αδυναμίες μας, γιατί τότε η μόνη απαισιόδοξη διαπίστωση που μπορεί κανείς να διατυπώσει είναι οι στίχοι του ποιητή,

«Φορές φορές ο ίσκιος µας είναι τ’ανάστηµά µας, κι άλλες φορές πολύ µικρός για το κατάντηµά µας»

Χαιρετισμός του Πτ.Δ κατά την τελετή παρουσίασης και ένταξης της ενδυμασίας της Θράκης στο Αρχείο των Εθνικών Παραδοσιακών Ενδυμασιών της Προεδρικής Φρουράς

Από σήμερα, η Παραδοσιακή Ενδυμασία της Θράκης εντάσσεται στις Παραδοσιακές Ενδυμασίες της Προεδρικής Φρουράς. Είναι μια σημαντική στιγμή και για την Προεδρική Φρουρά και για την Θράκη. Σήμερα, αποδίδουμε στην Θράκη αυτό που της αναλογεί. Και το πράττουμε στο πλαίσιο μιας εμβληματικής, κυριολεκτικώς, Επετείου: Συμπληρώνονται 100 χρόνια από την απελευθέρωση και την ένταξη της Θράκης μας στον Εθνικό μας Κορμό.

Και αυτή η ένταξη της Ενδυμασίας της στις Ενδυμασίες της Προεδρικής Φρουράς είναι ένα οφειλόμενο χρέος, το οποίο σήμερα όλοι μαζί εκπληρώνουμε. Με τον τρόπο αυτόν αναγνωρίζουμε τι είναι εκείνο το οποίο σηματοδοτεί διαχρονικά και, ιδίως, στους σημερινούς ταραγμένους καιρούς μας η ακριτική Θράκη. Αυτό το ακραίο Φυλάκιο της Ελλάδας και της Ευρώπης.

Γιατί η Θράκη είναι ακραίο όριο της Ελλάδας και της Ευρώπης. Και αυτό το οποίο εκπέμπει είναι κατά πρώτο λόγο τις Αρχές της Ειρήνης, της Ειρηνικής Συνύπαρξης, της Φιλίας και της Καλής Γειτονίας. Οι Θράκες το έχουν αποδείξει μέσα στον χρόνο. Αντιλαμβάνονται τι θα πει Ειρήνη, τι θα πει Φιλία, τι θα πει Ειρηνική Συνύπαρξη μεταξύ των Λαών. Οι Θράκες όμως έχουν αποδείξει ότι γνωρίζουν, επίσης, να υπερασπίζονται το Έδαφος, τα Σύνορα και, μαζί μ’ αυτά, τις Αρχές και τις Αξίες του Πολιτισμού μας και της Δημοκρατίας μας. Και με τον ίδιο τρόπο τις Αρχές και τις Αξίες της Ευρωπαϊκής Δημοκρατίας και του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού, μαζί βεβαίως με τα Σύνορα και το Έδαφος και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Με αυτή την ευκαιρία, ξαναστέλνουμε, για πολλοστή φορά, μηνύματα προς όλους τους γείτονές μας και, ιδίως, προς την γειτονική Τουρκία: Είμαστε εδώ για να συνυπάρξουμε και να δημιουργήσουμε από κοινού. Αλλά, είμαστε εδώ και για να υπερασπισθούμε αυτό που μας αναλογεί, όχι μόνο σύμφωνα με την Ιστορία μας αλλά σύμφωνα με το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο. Ως εγγυητές του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου θα επιβάλλουμε την εφαρμογή του. Και σ’ αυτό δεν είμαστε μόνοι, το γνωρίζουν όλοι. Και δεν είμαστε μόνοι γιατί αναγνωρίζουν όλοι το Δίκαιο της Ελλάδας, που είναι ταυτοχρόνως Δίκαιο Ευρωπαϊκό, Δίκαιο Διεθνές.

Οφείλω όμως να στείλω και ένα άλλο μήνυμα: Ακούμε προσφάτως τους γείτονές μας, την Τουρκία, να ομιλούν για την σχέση τους με τον χώρο της Ευρώπης και να διατείνονται ότι είναι Ευρωπαίοι. Μακάρι να το εννοούσαν. Αλλά τους διαμηνύουμε ότι το να είσαι Ευρωπαίος είναι θέμα Ευρωπαϊκής συνείδησης και πίστης στις Αρχές της Ευρωπαϊκής Δημοκρατίας και του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού. Αντιθέτως, η γειτονική μας Τουρκία απομακρύνεται, δυστυχώς, ολοένα και περισσότερο από αυτές τις Αρχές και τις Αξίες. Και το πράττει χωρίς να αντιλαμβάνεται τις συνέπειες, οι οποίες αφορούν όχι μόνο την ειρήνη στην περιοχή, αλλά ακόμα και τον Λαό της.

Με αυτή την ευκαιρία, λοιπόν, σήμερα εδώ, τιμώντας την Ιστορία της Θράκης και των Θρακών στέλνουμε παντού το μήνυμα: Μπορούμε να ζήσουμε ειρηνικά, αλλά είμαστε αποφασισμένοι εμείς, οι Έλληνες – και μαζί, βεβαίως, αυτό το πολύτιμο κομμάτι του Εθνικού μας Κορμού, η Θράκη – να υπερασπισθούμε τον Τόπο μας, να υπερασπισθούμε την Ευρώπη, να υπερασπισθούμε την Ευρωπαϊκή Νομιμότητα, να υπερασπισθούμε την Διεθνή Νομιμότητα. Και θα το πράξουμε, ας είναι βέβαιοι όλοι, υπό όρους αρραγούς ενότητας. Το επαναλαμβάνω, και το επαναλαμβάνω γιατί αυτό είναι η αλήθεια και το αποδεικνύουμε καθημερινά: Εμείς, οι Έλληνες, στα μεγάλα και σημαντικά είμαστε πάντα ενωμένοι. Έχουμε διδαχθεί από το παρελθόν. Δεν πρόκειται να επαναλάβουμε τα λάθη μας. Αυτό είναι ένα μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση. Και τα Εθνικά μας Θέματα και τα Εθνικά μας Δίκαια όχι απλώς θα τα υπερασπισθούμε όπως πρέπει, αλλά θα το πράξουμε και με τρόπο ώστε να διδαχθούν οι επόμενες γενιές. Γιατί πρέπει να αφήσουμε ανεξίτηλα αποτυπωμένο αυτό το σημάδι μνήμης για τις επόμενες γενιές, προκειμένου να γνωρίζουν και εκείνες ποια είναι η Ιστορία μας, αλλά και ποιο είναι και το δικό τους χρέος.

Συγχαίρω όλους εκείνους που πήραν την πρωτοβουλία – ιδίως όλους τους Θράκες – στην οποία εμείς, απλώς, ανταποκριθήκαμε. Γιατί, όπως είπα, δεν κάναμε τίποτα άλλο παρά να εκπληρώσουμε ένα οφειλόμενο χρέος απέναντι στην Θράκη, απέναντι στους Θράκες, ουσιαστικά απέναντι στην Ιστορία μας, στην Δημοκρατία μας και στον Πολιτισμό μας. Και πάλι σας ευχαριστώ πολύ.-

Σχετικά Άρθρα