Ένα σύγχρονο γηροκομείο περιμένει να εξυπηρετήσει την τρίτη ηλικία της Ξάνθης | 90 φωτογραφίες από τον σημερινό αγιασμό - Νέα, Ειδήσεις, Εκδηλώσεις στην Ξάνθη
slider Κοινωνία Κύριο Θέμα Τελευταία Νέα

Ένα σύγχρονο γηροκομείο περιμένει να εξυπηρετήσει την τρίτη ηλικία της Ξάνθης | 90 φωτογραφίες από τον σημερινό αγιασμό

Ρεπορτάζ Μαίρη Δαληκριάδου

Αγιασμός πραγματοποιήθηκε την  Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2019 στις 12 η ώρα το μεσημέρι στις εγκαταστάσεις της μονάδας φροντίδας ηλικιωμένων της Μητρόπολης Ξάνθης και Περιθεωρίου στο 3ο χιλιόμετρο Ξάνθης- Δράμας στην στροφή προς το χωριό Σιρόκο.

Τον αγιασμό τέλεσε ο μητροπολίτης Ξάνθης κκ Παντελεήμων παρουσίας πλειάδας ιερέων της μητρόπολης Ξάνθης, της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας του τόπου,  των εργαζομένων και εθελοντών της μονάδας και πλήθος κόσμου.

Ο Μητροπολίτης στον χαιρετισμό του μεταξύ άλλων τόνισε τα εξής: «Σήμερα τελέσαμε τον αγιασμό στην μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων που για 3 χρόνια λειτούργησε ως αυθημερόν φιλοξενία ηλικιωμένων, τώρα πλέον λειτουργεί οργανωμένα ως μονάδα φροντίδας  ηλικιωμένων  (γηροκομείο). Η επένδυση κόστισε 2.9 εκατομμύρια και εντάχθηκε  στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2010- 2014 που προέβλεπε κοινωνικές δομές. Επειδή  υπήρχε ωριμότητα στην μελέτη εντάχθηκε στο πρόγραμμα άμεσα και ξεκίνησε την κατασκευή και λειτουργία του».

Ο χώρος  της μονάδας συνολικά είναι 50 στρέμματα από αυτά 20 στρέμματα είναι  χαρακτηρισμένο δάσος.  Η μονάδα μπορεί έχει την δυνατότητα να φιλοξενήσει 50 τρόφιμους ενώ σήμερα φιλοξενούνται 12 τρόφιμοι. Ο χώρος είναι πολυτέλειας, τα δωμάτια είναι ευρύχωρα, ευήλια και ευάερα, άνετα με υπέροχη θέα, το κτήριο πληροί όλες της προδιαγραφές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Μητροπολίτης στην συνέχεια ευχαρίστησε γιους Γεωργίου Αβραμίδη για την πραγματοποίηση της μελέτης.

Πρόσφατα έγιναν προσλήψεις προσωπικού για τις ανάγκες λειτουργίας φιλοξενίας των γερόντων. Διευθυντής της μονάδας είναι ο κύριος Αθανάσιος Αραμπατζής πρώην στρατιωτικός ενώ υπεύθυνος λειτουργίας και οικονομικός διαχειριστής είναι ο κύριος Χάρης Αλτικουλάνης.

Δείτε φωτογραφίες από τον Αγιασμό :

Ακολουθεί άρθρο του Αρχιμανδρίτη Σωφρόνιου Γκουτζίνη, Πρωτοσύγκελου Ιεράς Μητροπόλεως Ξάνθης και Περιθεωρίου για την μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων

Κατά το διάβα του χρόνου ο άνθρωπος διαπιστώνει πως δεν είναι ο χρόνος εκείνος ο οποίος «περνάει και χάνεται» αλλά πως είναι ο ίδιος ο οποίος «περνά» μέσα από τον χρόνο. Βεβαίως ο θάνατος είναι κάτι το οποίο οι περισσότεροι άνθρωποι προσπαθούμε να απωθήσουμε και δεν θέλουμε να το σκεπτόμαστε. Από ένα χρονικό σημείο και μετά ο άνθρωπος περνά από την «μέση» στην λεγόμενη «τρίτη ηλικία», κατά την οποία βαθμιαία «χάνει» την αυτονομία του και εξαρτάται σταδιακά από τους άλλους.

Το πόσο σημαντική θεωρείται από την Εκκλησία η φροντίδα για την «τρίτη ηλικία» φαίνεται και από την τίτλο του ανά χείρας άρθρου: «το γήρας περικράτησον» δέεται ο Μέγας Βασίλειος, απευθυνόμενος προς τον Θεό Πατέρα στη Θεία Λειτουργία του. Για την Εκκλησία η φροντίδα για την «τρίτη ηλικία» είναι γεγονός ιερό, που υπερβαίνει τα όρια της αγαθοεργίας. Οι γέροντες εξ’ αντικειμένου βρίσκονται πλησιέστερα στο σημείο της αναχώρησης από τον μάταιο κόσμο μας. Η Εκκλησία λοιπόν οφείλει να τους προετοιμάσει για την έξοδό τους από αυτή τη ζωή και για την είσοδο τους στο πλήρωμα της όντως ζωής. Η μέριμνα λοιπόν για την «τρίτη ηλικία» δεν αποτελεί μόνο φιλανθρωπικό αλλά πρωτίστως ποιμαντικό καθήκον. Δεν είναι τυχαίο ότι οι Ιερές Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος κατά το μάλλον ή ήττον λειτουργούν δομές φροντίδας για την «τρίτη ηλικία», όπως «στέγες γερόντων», γηροκομεία, «Μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων» κ.ο.κ. Είναι μάλιστα αξιοπρόσεκτο ότι πολλές Ιερές Μητροπόλεις διατηρούν περισσότερες από μία τέτοιες δομές. Δεν θα ήταν υπερβολικό να υποστηρίξουμε ότι η λειτουργία «Οίκων Ευγηρίας» καλύπτει ίσως το μεγαλύτερο μέρος του φιλανθρωπικού έργου της Εκκλησίας μας. Βέβαια να τονίσουμε ότι η λειτουργία τέτοιων μονάδων από την Εκκλησία δεν έχει ως σκοπό το κέρδος.

Ήδη η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών έχει δείξει τον δρόμοκαι προς τις λοιπές Ιερές Μητροπόλειςμε την δημιουργία του Κέντρου Γεροντολογίας και Προνοιακής Υποστήριξης ¨Άγιος Πορφύριος¨στο Δήλεσι της Βοιωτίας. Ο ΜακαριώτατοςΑρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος στην ομιλία του κατά την τελετή των Εγκαινίων μεταξύ άλλων ανέφερε: «Οραματιζόμαστε μαζί με τους συνεργάτες μας αυτό το κέντρο να γίνει το σπίτι του παππού και της γιαγιάς των παιδικών αναμνήσεων, μόνιμα ανοιχτό σε συγγενείς , φίλους, γνωστούς και αγνώστους ένα σπίτι που θα μετατρέψει την δυσκολία του γήρατος σε ευλογία της νεότητας.»

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίουκ.Παντελεήμων είχε ως όνειρο ζωής τη λειτουργία μίας τέτοιας Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων.
Έτσι ξεκίνησε η δημιουργία της Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων «Ο ΑΓΙΟΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ» η οποία βρίσκεται σε μία πανέμορφη περιοχή μέσα στη φύση, πλησίον της πόλεως της Ξάνθης. Η Μονάδα δυναμικότητας 50 κλινών, ξεκίνησε ήδη την λειτουργία της επί 24ώρου βάσεως και έχει υποδεχθεί ήδη τους πρώτους γέροντες. Οι άρτιες εγκαταστάσεις, το επιστημονικό και νοσηλευτικό προσωπικό το πλήθος των ειδικών που συνδράμουν στην λειτουργία της Μονάδας αλλά κυρίως η αγάπη και η μέριμνα της Τοπικής Εκκλησίας για τα άτομα της «τρίτης ηλικίας» αποτελούν τα εχέγγυα εκείνα για την ευόδωση της σημαντικής αυτής προσπάθειας.

Υ.Γ.: Η Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων «Ο ΆΓΙΟΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ» της Ιεράς Μητροπόλεως Ξάνθης δεν απευθύνεται μόνο στην τοπική κοινωνία, αλλά στον ευρύτερο χώρο της Βορείου Ελλάδος.

Για πληροφορίες καλέστε στο 25410-66004 και απευθυνθείτε στον κ.Αραμπατζή Αθανάσιο Διευθ/ντή , καθώς και κα.Στάμου Μάρια Προϊσταμένη
www.mofix.gr

Σχετικά Άρθρα