ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον κ. Υπουργό Οικονομικών
Θέμα: «Σχετικά με τον καθορισμό της κλιματικής ζώνηςτης Ξάνθης για τον υπολογισμό του ύψους του επιδόματος θέρμανσης»
Ο νομός Ξάνθης χαρακτηρίζεται από έντονο ανάγλυφο και μεγάλες διακυμάνσεις θερμοκρασίας μεταξύ του βόρειου ορεινού και του νότιου πεδινού τμήματος του. Ειδικά στα βόρεια του νομού, που αποτελούν τμήμα της οροσειράς της Ροδόπης, υπάρχουν κατοικημένες περιοχές όπως ο Δήμος Μύκης και η περιοχή της Σταυρούπολης του Δήμου Ξάνθης, στις οποίες παρατηρούνται συχνά θερμοκρασίες πολύ κάτω του μηδενός μεπάνω από 3 ημέρες ολικού παγετού τον χρόνο.
Παρά τις κλιματικές διακυμάνσεις του νομού μας, η Ξάνθη ανέκαθεν εντασσόταν στην Β’ Κλιματική Ζώνη με αποτέλεσμα οι κάτοικοι του ορεινού όγκου να παίρνουν μειωμένο επίδομα θέρμανσης, ενώ ο τόπος κατοικίας τους παρουσιάζει τις ίδιες καιρικές συνθήκες με περιοχές της ζώνης Α’ (π.χ. Δράμα). Μετά την ερώτηση μας με αριθμ. πρωτ. 3833/ 28-11-2018, η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε την υπ’ αριθμ. ΠΟΛ1236/28-12-2018 Απόφαση του πρώην Υπουργού Οικονομικών, η οποία στο άρθρο 3 «Καθορισμός του ύψους του επιδόματος» όριζε ότι«Οι Δήμοι που, κατά τις διατάξεις του άρθρου 1 και του άρθρου 2Β του ν. 3852/2010, όπως προστέθηκε με το άρθρο 3 του ν. 4555/2018 (ΦΕΚ Α΄ 133/19.7.2018), ορίζονται ως «ορεινοί», εντάσσονται στην αμέσως ανώτερη ζώνη από αυτήν στην οποία εντάσσεται ο Νομός στον οποίο ανήκουν». Μέσω της παραπάνω διάταξης, ο Δήμος Μύκης και Ξάνθης, οι οποίοι μετηντροποποίηση του Καλλικράτη ορίστηκαν ως «ορεινοί», εντάχθηκαν στην Α΄ Κλιματική Ζώνη με αποτέλεσμα τα επιδοτούμενα λίτρα πετρελαίου θέρμανσης ανά τετραγωνικό από 15 που ήταν τα προηγούμενα χρόνια να ανέλθουν σε 25.
Με την υπ. Αριθμ. 1404/ 19-11-2019 Απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, η Ξάνθη κατατάσσεται στην Β’ Κλιματική Ζώνη, χωρίς όμως να υπάρχει καμία διακριτή πρόβλεψη για τον ορεινό Δήμο Μύκης και Ξάνθης. Μάλιστα, συνολικά οι αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού και το ποσό του επιδόματος είναι μεγάλες καθώς:
- Για πρώτη φορά τίθεται ανώτατο χρηματικό όριο στην καταβολή του επιδόματος ύψους 350 ευρώ.
- Οι μη ορεινοί δήμοι, θα λάβουν επίδομα, μειωμένο, κατά 20%, σε σχέση με το πλαφόν που αντιστοιχεί στη κάθε Ζώνη. Αντίθετα, η απόφαση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α για την επιδότηση πετρελαίου του 2018 και του 2017, μετέφερε τους ορεινούς δήμους στην αμέσως μεγαλύτερη ζώνη, όπως έγινε και στις περιπτώσεις των Δήμων Μύκης και Ξάνθης, αυξάνοντας κατ’ αυτό τον τρόπο το ύψος του επιδόματος, ενώ παράλληλα χορηγούσε πλήρες το ποσό της επιδότησης στους μη ορεινούς δήμους, χωρίς περικοπή.
- Τέλος, αυστηροποιούνται οι προϋποθέσεις καταβολής, αφού οι δικαιούχοι, οφείλουν να δαπανήσουν ποσό ίσο ή μεγαλύτερο από το διπλάσιο του ποσού που θα λάβουν ως επίδομα, προκειμένου να τους χορηγηθεί αυτό ολόκληρο, ενώ οι σχετικές αγορές πρέπει να γίνουν αποκλειστικά εντός του έτους 2019.
Επειδήο προσδιορισμός της Ξάνθης στην Β’ Κλιματική Ζώνη δημιουργεί ακραίες αδικίες ως προς την επιδότηση των δικαιούχων που διαμένουν στις ορεινές περιοχές του νομού.
Επειδήτο κόστος για την θέρμανση των πολιτών ειδικά στις ορεινές περιοχές έχει καταστεί δυσβάσταχτο.
Επειδήτην περασμένη χρονιά με την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, οι Δήμοι Μύκης και Ξάνθης, ως χαρακτηρισμένοι«ορεινοί» Δήμοι εντάχθηκαν στην Α’ Κλιματική Ζώνη για την επιδότηση πετρελαίου.
Επειδή οι «χαμένοι» ουσιαστικά της φετινής επιδότησης για το πετρέλαιο θέρμανσης είναι οι κάτοικοι των περιοχών της Α’ και Β’ Κλιματικής Ζώνης, δηλαδή των περιοχών με τις χαμηλότερες θερμοκρασίες, που έχουν και περισσότερη ανάγκη το επίδομα
Ερωτάται ο κύριος Υπουργός:
- Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί, ώστε να εξορθολογήσει την ανωτέρω αδικία οριστικά για τις ορεινές περιοχές της Ξάνθης;
- Προτίθεται να εντάξει τους Δήμους Μύκης και Ξάνθης στην Α’ Κλιματική Ζώνη προκειμένου οι κάτοικοι των περιοχών αυτών να λάβουν υψηλότερο επίδομα θέρμανσης για την χειμερινή περίοδο 2019-2020;
- Προτίθεται να τροποποιήσει την Υπουργική Απόφαση προκειμένου η κατανομή του επιδόματος πετρελαίου να γίνει με δικαιότερο τρόπο και χωρίς μειώσεις ;
Ο ερωτών Βουλευτής
Ζεϊμπέκ Χουσεΐν