fbpx
ΑφιερώματαΤελευταία ΝέαΤοπικά νέα

Βόρεια άποψη Ξάνθης φωτογραφημένη από το αρχοντικό Δανιέλ – οικία Χατζιδάκι (Αρχείο και ανάλυση Μανώλης Σ.Χούμας)

Βόρεια άποψη Ξάνθης φωτογραφημένη απ’ το αρχοντικό Δανιέλ – οικία Χατζιδάκι.

Το ερειπωμένο – στοιχειωμένο (σχεδόν μπροστά) της συμβολής των δρόμων Αγίου Αθανασίου κι Αγίου Γεωργίου είναι ιδιοκτησίας Γιαννώτα, σύμφωνα με μαρτυρία κατοίκου της περιοχής.

Έναντι του στοιχειωμένου και επί της Αγίου Αθανασίου οι οικίες Κοντογιώργη και Βασιλειάδη.

Αριστερά στη μέση το αρχοντικό Παρασχίδη και δίπλα το διώροφο Γιαννώτα με τα λευκά κάγκελα.

Στο κέντρο και λίγο αριστερά, το καμπαναριό τ’ Άη Γιώργη κι από πίσω το αρχοντικό του Στέφανου Μπλάτσιου (στην αρχή της Ταξιαρχών).

Κάτω δεξιά η οικία Καμπιόνη και παρακάτω στη Βενιζέλου η οικία του Νικ. Τζελέπη (μετέπειτα Παντ. Γούναρη). Ακολουθεί το Λύκειο των Ελληνίδων – αρχοντικό Χασιρτζόγλου και πάνω απ’ τη στέγη του (βλέπουμε ένα τμήμα της) η Λέσχη της Ελληνικής Κοινότητας (ΦΕΞ) και τα Χειμερινά Ηλύσια.

Στο βάθος και με λίγη προσπάθεια διακρίνεται το δυτικό τμήμα της στέγης των αρχοντικών Κουγιουμτζόγλου (Λαογραφικό Μουσείο), η Ματσίνειος Σχολή – Α’ Δημ. Σχολείο κ.α.

Κάτω και δεξιά του καμπαναριού, φαίνονται τμήματα των οικιών της Άννας Αλτουνιάν (δασκάλα του Χατζιδάκι), του καπνέμπορου Αριστείδη Φωκίωνος (Οχράνα, Αστυνομία, οικία Νικ.Αδάμ κλπ), του δικηγόρου Εμμανουήλ Καριωτάκη (σήμερα πολυτελές ξενοδοχείο) κ.α.

Το ταχυδρομικό δελτάριο, έκδοσης Γρ. Πάσκωφ, απόκτησα πριν λίγο καιρό από βουλγάρικο Οίκο Δημοπρασιών με την διαβεβαίωση, ότι πρόκειται για δελτάριο του 1913 όπως έγραφαν οι πληροφορίες του.

Δεν χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια για ν’ αντιληφθούμε το λάθος της χρονολόγησης και σ’ αυτό συνηγορούν τα σπίτια που χτίστηκαν πολύ μεταγενέστερα του 1913, όπως η οικία Γιαννώτα, η οικία με τα τοξωτά ανοίγματα ψηλά στη Συνοικία των Αχριάνων κ.α.

Πηγή: Μανώλης Σ.Χούμας

Σχετικά Άρθρα