fbpx
ΙστορικάΤελευταία Νέα

ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ 1912-1913 ΕΝΔΟΞΕΣ ΕΠΟΧΕΣ

Α΄ Βαλκανικός Πόλεμος : 5 Οκτωβρίου 1912, Ελλάς – Σερβία – Βουλγαρία – Μαυροβούνιο σύμμαχοι εναντίον του βάρβαρου Τούρκου δυνάστη.

Ο Ελληνικός Στρατός, οργανωμένος μετά τον ατυχή πόλεμο του 1897 και την Επανάσταση στο Γουδί το 1909, άρχισε την προέλασή του με υψηλό ηθικό και άριστους ηγήτορες και έγραψε σελίδες δόξης, απελευθερώνοντας καθημερινά και από μία σκλαβωμένη στους Τούρκους Ελληνική περιοχή.

 

Ημερομηνίες – μάχες .

6 Οκτωβρίου 1912, απελευθέρωση της Ελασσόνας και Δεσκάτης, 10 Οκτωβρίου κατάληψη της οχυρής τοποθεσίας Σαρανταπόρου και απελευθέρωση των Σερβίων από την IVη Μεραρχία, 11 Οκτωβρίου απελευθέρωση της Κοζάνης από την Ταξιαρχία Ιππικού, 14 Οκτωβρίου απελευθέρωση της Πτολεμαϊδας, 17 Οκτωβρίου απελευθέρωση της Κατερίνης και της Βέροιας από την VIIη Μεραρχία,

17 Οκτωβρίου απελευθέρωση της Νάουσας, 18 Οκτωβρίου απελευθέρωση της Έδεσσας και του Αμύνταιου καθώς και της Αλεξάνδρειας (Γιδά), 19 Οκτωβρίου Μάχη των Γιαννιτσών, 21 Οκτωβρίου απελευθέρωση της Πρεβέζης, 26 Οκτωβρίου απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, 31 Οκτωβρίου απελευθέρωση του Μετσόβου,

6 Νοεμβρίου απελευθέρωση της Κέλλης Φλωρίνης, 29 Νοεμβρίου απελευθέρωση των Πεστών Ιωαννίνων, 21 Φεβρουαρίου 1913 μάχη του Μπιζανίου, απελευθέρωση των Ιωαννίνων.

 

Β΄ Βαλκανικός Πόλεμος : 17 Ιουνίου 1913, Ελλάς και Σερβία σύμμαχοι εναντίον της απληστίας των Βουλγάρων, οι οποίοι απαιτούσαν να κρατήσουν όλη την Μακεδονία ισχυριζόμενοι ότι η νίκη στον Α΄ Βαλκανικό πόλεμο κατά της Τουρκίας οφειλόταν στον πολυάριθμο Βουλγαρικό στρατό.

 

Ημερομηνίες – Γιγαντομαχίες.

  • Η τριήμερη πολύνεκρη μάχη Κιλκίς – Λαχανά 21 Ιουνίου 1913, όπου διακρίθηκε ιδιαίτερα ο Νικόλαος Πλαστήρας και οι άνδρες των Ιης, ΙΙας ,ΙΙΙης, ΙVης, Vης, VΙης, VIIης, Χης Μεραρχιών και της Ταξιαρχίας Ιππικού. Στην μάχη αυτή θυσίασαν την ζωή τους και 5 Διοικηταί Συνταγμάτων, 5 Διοικηταί Ταγμάτων και 12 Διοικηταί Λόχων.
  •  Η μάχη της Στρωμνίτσης στις 26 Ιουνίου 1913, που παρομοιάσθηκε με την διάβαση των Άλπεων από τον Αννίβα και τον Ναπολέοντα. Έγινε με φοβερές δυσκολίες και αφόρητο καύσωνα στις απότομες πλαγιές και τα δύσβατα περάσματα του Μπέλες σε υψόμετρο 1.494μ.
  • Οι μάχες των Στενών της Κρέσνας και της Άνω Τζουμαγιάς στις 10 Ιουλίου 1913, σε ένα λαβύρινθο δασών και βράχων μήκους 20 χιλιομέτρων. Μάχες πολύνεκρες επί 6 ημέρες όπου έπεσε ο ελευθερωτής των Ιωαννίνων ο Ταγματάρχης των Ευζώνων (των καταδρομών της εποχής) Ιωάννης Βελισαρίου και ο Ταγματάρχης των Κρητών Γεώργιος Κολοκοτρώνης φωνάζοντας ΄΄ ΖΗΤΩΝ η ΠΑΤΡΙΣ΄΄.
  • Απελευθέρωση της Ξάνθης στις 13 Ιουλίου 1913 από την VIIIη Μεραρχία του Δημ. Ματθαιόπουλου.

Κι ενώ ο Ελληνικός Στρατός ήταν έτοιμος να προελάσει στο Βουλγαρικό έδαφος προς Σόφια, την νύχτα 17 προς 18 Ιουλίου 1913 ανακοινώθηκε η ανακωχή. Με την Συνθήκη του Βουκουρεστίου που υπογράφτηκε στις 2-8 Ιουλίου 1913 (10 Αυγούστου με το νέο ημερολόγιο) τελείωσε ο Β΄ Βαλκανικός πόλεμος, με την Ελλάδα να έχει φθάσει στον Νέστο από την Μελούνα και να είναι ΄΄ Σεβαστή εις τους φίλους της και τρομερή εις τους εχθρούς της΄΄.

Αξιωματικοί Πολεμισταί.

Σαν μνημόσυνο αναφέρω, μερικά ονόματα Αξιωματικών που πολέμησαν στους Βαλκανικούς Πολέμους και δόξασαν την Πατρίδα : Ν. Πλαστήρας, Γ.Κονδύλης, Γ.Κολοκοτρώνης, Ι.Βελισαρίου, Ν.Γεωργούλης, Θ.Πάγκαλος, Ι.Μεταξάς, Β.Δούσμανης, Π.Δαγκλής, Ν.Ζορμπάς, Λ.Παρασκευόπουλος, Κ.Παπαρρόδου, Κ.Σαπουντζάκης, Κ.Καλλάρης, Ε.Πίσσας, Κ.Μοσχόπουλος, Δ.Ματθαιόπουλος, Α.Χαραλάμπους, Ν.Δελαγραμμάτικας, Ν.Ζαφειρίου, Δ.Ιωάννου, Ε.Ζυμβρακάκης, Κ.Δαμιανός, Ν.Τρικούπης, Δ.Αντωνιάδης,Δ.Σκαρπαλέτος, Σ.Γεννάδης, Σ.Κλαυδιανός, Ι.Γεωργιάδης, Λ.Χουδάλης, Α.Βλαχόπουλος, Κ.Μηλιώτης, Γ.Χατζανέστης, Κ.Κλεομένης, Ν.Σωτίλης, Ι.Νεγρεπόντης, Α.Σούτσος, Γ.Καραμανλίκης, Κ.Ζαχαρόπουλιος, Ν.Σπυριδόπουλος, Γ. Ιατρίδης, Φ.Διαλέτης. Α.Κουτήφαρης, Α.Καμάρας.

 

Πεσόντες στα πεδία των Μαχών Αξιωματικοί – Οπλίτες.

Νεκροί Αξιωματικοί              307

Νεκροί Οπλίτες                   7.918

Τραυματίες Αξιωματικοί       555

Τραυματίες Οπλίτες          32.587

 

Επίλογος.

Έτσι πολεμούσαν αγαπητοί αναγνώστες οι Έλληνες Πολεμιστές άλλων εποχών

΄΄ για του Χριστού τη Πίστη την Αγία και της Πατρίδος την Ελευθερία΄΄.

 

 

 

                                                                                        Αντγος ε.α

                                                                                        Νικόλαος Φωτιάδης

                                                                                    Επίτιμος Υδκτής Δ΄ΣΣ

Σχετικά Άρθρα