fbpx
sliderΑγροτικάΤελευταία Νέα

Αποζημιώσεις ζητούν οι κτηνοτρόφοι της Θάσου

Κύριε υπουργέ: Το Σεπτέμβριο του 2016, το νησί της Θάσου βίωσε τη δοκιμασία της καταστροφικής πυρκαγιάς που κατέστρεψε το μεγαλύτερο μέρος των βοσκοτόπων του. Η φωτιά αυτή προκλήθηκε από κεραυνούς, πού δημιούργησαν πολλές εστίες ταυτόχρονα.

Η πυρκαγιά προξένησε πολλές σοβαρές ζημιές στο ζωικό κεφάλαιο, στις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, σε ζωοτροφές, αλλά κυρίως στην ψυχολογία των κτηνοτρόφων που έχουν απομείνει στο νησί.

Οι αποζημιώσεις ελάχιστες, σε σχέση με τη ζημιά που προκλήθηκε και οι κτηνοτρόφοι, για ακόμα μία φορά, έρμαια της γραφειοκρατίας και του κανονισμού του ΕΛΓΑ.

Η κυβερνητική παρέμβαση, μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού και των αρμόδιων υπουργών, ήταν άμεση. Μέσα σε διάστημα 45 περίπου ημερών, οι κτηνοτρόφοι που επλήγη ο πραγματικός τους βοσκότοπος από τη φωτιά, αποζημιώνονται μέσω de minimis.

Η καταγραφή των πληγέντων  έγινε σε συνεργασία της ΔΑΟΚ Καβάλας, του Δήμου Θάσου και των προέδρων των τοπικών συμβουλίων, με προσπάθεια να καταγραφούν μόνο οι πραγματικοί δικαιούχοι. Παρά τα άμεσα αντανακλαστικά που επέδειξε το ΥΠΑΑΤ, η πρώτη καταγραφή ήταν ελλιπής. Οι πρώτοι 50 δικαιούχοι πληρώνονται άμεσα για το 2016. Για το 2017 πληρώνονται 55 κτηνοτρόφοι. Ο Δήμος Θάσου αποστέλλει συμπληρωματική κατάσταση με 25 κτηνοτρόφους που δε συμπεριλήφθηκαν στη  δεύτερη πληρωμή. Αναμένοντας την  τρίτη πληρωμή για το 2018, είχαμε τη διαβεβαίωση μέσω των τοπικών βουλευτών, ότι θα συμπεριληφθούν όλοι οι δικαιούχοι στην πληρωμή. Δυστυχώς μέχρι σήμερα, αυτή η πληρωμή δεν έχει πραγματοποιηθεί.

Σύμφωνα με την πληροφόρηση που έχουμε, ο λόγος της μη πληρωμής των πληγέντων κτηνοτρόφων, είναι η απόφαση του ΥΠΑΑΤ να τους αποζημιώσει μόνο για δύο έτη.

Το πρόβλημα όμως παραμένει και οι κτηνοτρόφοι βρίσκονται σε οικονομικό αδιέξοδο. Το κόστος των ζωοτροφών στο νησί, είναι τριάντα τοις εκατό υψηλότερο από το ηπειρωτικό μέρος του νομού. Επιχειρώντας  να βοσκήσουν τα ζώα τους στις καμένες εκτάσεις, βρίσκονται υπόδικοι κι  απειλούμενοι με  βαριά πρόστιμα, λόγω της απαγόρευσης βόσκησης που προβλέπεται από τη νομοθεσία. Τι μπορούν όμως να πράξουν, από τη στιγμή που οι εκτάσεις αυτές, συμπίπτουν με τις σταυλικές τους εγκαταστάσεις ή βρίσκονται στο δρόμο για τις κοινόχρηστες ποτίστρες; Να εγκαταλείψουν την κτηνοτροφία; Να εγκαταλείψουν κι αυτοί το νησί και να φύγουν στο εξωτερικό;

Η κτηνοτροφία στο νησί της Θάσου, βρίσκεται σε συνεχή φθίνουσα πορεία. Από τους βασικότερους συντελεστές της οικονομίας του νησιού, πριν από μερικά χρόνια,  κινδυνεύει σήμερα με εξαφάνιση.

Ζητάμε την άμεση  παρέμβαση του ΥΠΑΑΤ, για την αποζημίωση μέσω de minimis, των πληγέντων κτηνοτρόφων. Επίσης ζητάμε την εκπόνηση σχεδίου ανόρθωσης της κτηνοτροφίας  της Θάσου κι ενίσχυσης των πληγέντων κτηνοτρόφων του νησιού, για τα χρόνια που ισχύει η απαγόρευση βόσκησης.

Αναμένουμε τις άμεσες ενέργειές σας για την ικανοποίηση του δίκαιου αιτήματος μας!

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ Ν. ΚΑΒΑΛΑΣ

Για το Δ.Σ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Ν. ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

 

Σχετικά Άρθρα