ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ
ΞΑΝΘΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΘΕΩΡΙΟΥ
κ.κ. Π Α Ν Τ Ε Λ Ε Η Μ Ο Ν Ο Σ
Κυριακή 13-10-2019
ΩΡΑ: 07:00-10:30 Θεία Λειτουργία εἰς τὸν Ἱερὸ Καθεδρικό Ναό τῆς Τοῦ Θεοῦ Σοφίας Ξάνθης.
ΩΡΑ: 10:30 Δοξολογία ἐπί τῇ ἐπετείῳ τοῦ Μακεδονικοῦ ἀγώνος.
ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
«Ο ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΣ ΣΠΟΡΟΣ»
Την περίοδο του Φθινοπώρου γίνεται η σπορά πολλών αγαθών. Η γεωργική αυτή εργασία ενέπνευσε τους Πατέρες να τοποθετήσουν την ανάγνωση της Ευαγγελικής περικοπής του Σπορέως σε Κυριακή του Οκτωβρίου, που βρισκόμαστε ακόμη στην αρχή του εκκλησιαστικού έτους. Οι μαθητές τον ρώτησαν να τους εξηγήσει ποιό είναι το νόημά της. Και ο θείος Διδάσκαλος απάντησε ότι: «ο σπόρος εστίν ο λόγος του Θεού…».
Οι ανθρώπινες διδασκαλίες και θεωρίες, πριν και μετά τον Χριστό, έδιναν βέβαια κάποια φώτα, που άνοιγαν προσωρινά έστω ένα δρόμο στο βαθύ σκοτάδι της ζωής των ανθρώπων. Ήταν όμως αμυδρά φώτα. Και όπως λέει ο ποιητής «Ήταν φώτα, χίλια φώτα, μα δεν ήτανε το φως». Δεν ήταν ισχυρά και αποτελεσματικά, όπως το φως του Χριστού, που δίνει τη δυνατότητα στους χριστιανούς να ψάλλουμε: «Είδομεν το φως το αληθινόν».
Αιώνες νωρίτερα ο ιερός ψαλμωδός είχε αναφωνήσει: «Πόσο γλυκά είναι τα λόγια σου, Κύριε! Είναι πιο γλυκά από ο,τι είναι το μέλι στο στόμα μου». Και ο απόστολος Παύλος διεκήρυξε: «Ζων γαρ ο λόγος του Θεού και ενεργής και τομώτερος υπέρ πάσαν μάχαιραν δίστομον και διϊκνούμενος άχρι μερισμού ψυχής τε και πνεύματος, αρμών τε και μυελών». Είναι δηλαδή ζωντανός και δραστικός. Είναι καλύτερος από κάθε δίκοπο μαχαίρι και εισχωρεί και διευσδύει στα βαθύτερα μέρη του ψυχικού και του σωματικού κόσμου του ανθρώπου. Είναι λύχνος που φωτίζει τα βήματά μας και φως που διαλύει τα σκοτάδια στους δρόμους της ζωής, προσθέτει ο ψαλμωδός Δαβίδ.
Ο λόγος του Θεού «σπείρεται» στον εσωτερικό κόσμο του ανθρώπου με τρεις τρόπους: Με τη μελέτη, με την ακρόαση και με την παρατήρηση.
Η κατάσταση και η ποιότητα του εδάφους έχουν βασική σημασία. Το πετρώδες π.χ. έδαφος η ένα σκληρό με μικρή ποσότητα χώματος, δεν μπορούν να δώσουν καρπό. Αλλά και το γεμάτο αγκάθια και ζιζάνια χωράφι δεν μπορεί να προσφέρει την ποθούμενη καρποφορία. Ανάλογες είναι και οι δυσκολίες του εδάφους της ψυχής, που σπέρνεται ο πνευματικός σπόρος.
Η ψυχή του ανθρώπου πρέπει να είναι καθαρή και γόνιμη. Η ψυχή του να μην είναι κυριευμένη από μέριμνες και πάθη η συνυφασμένη με δύστροπα στοιχεία, που δε βοηθούν η εμποδίζουν την καλή καρποφορία και καταστρέφουν τον καρπό.
Η παραβολή του Σπορέως μας πληροφορεί ότι μόνον η αγαθή γη έδωσε «καρπόν εκατονταπλασίονα». Ας γίνουμε λοιπόν «γη αγαθή», ώστε καθένας να απολαύσει και να χαρεί προσωπικά την ποθούμενη καλή και πλούσια πνευματική καρποφορία του λόγου του Θεού.