slider Κοινωνία Τελευταία Νέα

Εκταφή των 33 εκτελεσθέντων Πατέρων της Ι. Μονής Παναγίας Καλαμούς Ξάνθης. (Στα πλαίσια των λατρευτικών εκδηλώσεων για τα Ελευθέρια της Ξάνθης)

Στα πλαίσια των λατρευτικών και λοιπών πανηγυρικών εκδηλώσεων για την 100 επέτειο των Ελευθερίων της Ξάνθης, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμων ανέλαβε πρωτοβουλία για την ανάδειξη του ιστορικού παρελθόντος της τοπικής μας Εκκλησίας.

Έτσι τη Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου ιερούργησε στην Ιερά Μονή Παναγίας Καλαμούς Ξάνθης και μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας επευλόγησε την έναρξη της εκταφής των ιερών λειψάνων των πατέρων της Ιεράς Μονής Παναγίας Καλαμούς Ξάνθης τελέσας Νεκρώσιμον Τρισάγιον.

Οι τριαντατρείς τον αριθμό (33) πατέρες της Ιεράς Μονής Παναγίας Καλαμούς Ξάνθης υπήρξαν θύματα των θηριωδιών των βουλγάρων κατακτητών κατά την περίοδο της κατοχής 1913- 1919. Οι σοροί τους ρίχτηκαν στο πηγάδι της Ιεράς Μονής.

Το 1955 ο μακαριστός Μητροπολίτης Ξάνθης κυρός Αντώνιος ανέσυρε τα σώματα των πατέρων και τα ενεταφίασε σε τάφο εντός της Μονής, πλησίον του βορείου περιβόλου αυτής. Η εκταφή των πατέρων διήρκεσε 4 ημέρες και συμμετείχαν σε αυτή πατέρες της Ιεράς Μητροπόλεως. Τα λείψανά τους φυλάσσονται στην Ιερά Μονή Παναγίας Καλαμούς και η Ιερά Μητρόπολις έχει ήδη προχωρήσει τις διαδικασίες εκείνες που προβλέπονται από το Κανονικό Δίκαιο της Ορθοδόξου Εκκλησίας για την αγιοκατάταξή τους υπό του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

πηγή: arxon.gr

Σχετικά Άρθρα