slider Τελευταία Νέα Τοπικά νέα

Ξάνθη: Εκατοντάδες πιστοί προσκυνούν εδώ και λίγη ώρα τα λείψανα της Αγίας Αναστασίας | Δείτε φωτογραφίες και live video από την υποδοχή

Γράφει η Μαίρη Δαληκριάδου

Τα ιερά λείψανα της ΑΓΙΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΡΩΜΑΙΑΣ που φυλάσσονται στην Ιερά Μονή Οσίου Γρηγορίου Αγίου όρους  υποδέχθηκε με όλες τις τιμές η ενορία του Αγίου Ελευθερίου Ξάνθης υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ξάνθης και Περιθεωρίου κ.κ. Παντελεήμονος την Δευτέρα 28 Οκτωβρίου στις 6 η ώρα το απόγευμα. Τα ιερά λείψανα μετέφεραν στην Ξάνθη ο ιερομόναχος Παΐσιος (που είναι και αντιπρόσωπος της Ιεράς κοινότητος του Αγίου όρους) και ο μοναχός Θεοδόσιος από την Ιερά Μονή Γρηγορίου.

Τα τίμια Λείψανα θα παραμείνουν στο Ναό μας έως την Πέμπτη 31 Οκτωβρίου το βράδυ. Ο Ιερός Ναός, θα παραμένει ανοιχτός από τις 7 το πρωί έως τις 12:30 τα μεσάνυχτα.

Δείτε το live video της xanthinews:

Δείτε φωτογραφίες:

            

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΥΠΟΔΟΧΗΣ – ΙΕΡΩΝ ΑΚΟΛΟΥΘΙΩΝ

ΔΕΥΤΕΡΑ 28 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

6:00μ.μ. Υποδοχή – Αρχιερατικός εσπερινός.

9:00μ.μ. Ιερά Αγρυπνία.

 

ΤΡΙΤΗ 29 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

7:00π.μ. Όρθρος Αρχιερατική Θεία Λειτουργία.

11:00π.μ. Ιερά Παράκλησις Αγίας Αναστασίας.

6:00μ.μ. Εσπερινός – Ιερό Ευχέλαιο.

9:00μ.μ. Ιερά Αγρυπνία.

 

ΤΕΤΑΡΤΗ 30 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

7:00π.μ.Όρθρος Θεία Λειτουργία.

11:00π.μ. Ιερά Παράκλησις Αγίας Αναστασίας.

6:00μ.μ. Εσπερινός – Χαιρετισμοί Αγίας Αναστασίας.

9:00μ.μ. Ιερά Αγρυπνία.

 

ΠΕΜΠΤΗ 31 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

7:00π.μ.Όρθρος Θεία Λειτουργία.

11:00π.μ. Ιερά Παράκλησις Αγίας Αναστασίας.

6:00μ.μ. Εσπερινός .

9:00μ.μ. Ιερά Αγρυπνία – Αγιασμός – Αναχώρηση Ιερών Λειψάνων.

 

 

Πληροφορίες:

Σύμφωνα με το αγιολόγιο η oσία Αναστασία έζησε στα χρόνια του Δεκίου (κατ’ άλλους του Διοκλητιανού) και Bαλλεριανού και καταγόταν από τη Ρώμη. Όταν πέθαναν οι πλούσιοι γονείς της, διαμοίρασε την περιουσία που κληρονόμησε στους φτωχούς και αποσύρθηκε σε μοναστήρι.

Όταν τη συνέλαβε ο ηγεμόνας Πρόβος (περί το 256 μ.Χ.), υπενθύμισε στην Αναστασία την ανθηρή νεότητα της, για την οποία θα έπρεπε να αρνηθεί το Χριστό.

Τότε, δυναμική υπήρξε η απάντηση της Αναστασίας: «Εγώ, είπε, μία ωραιότητα και νεότητα γνωρίζω, εκείνη που δίνει ο Χριστός στις πιστές και γενναίες ψυχές, που προτιμούν γι’ Αυτόν το θάνατο αντί άλλων εγκόσμιων αγαθών, όταν αυτά προτείνονται για την προδοσία του Θεού τους. Πλούτη είχα άφθονα. Δεν τα θέλησα. Αλλά το Χριστό μου τον θέλω και απ’ Αυτόν καμία δύναμη δε θα μπορέσει να με χωρίσει. Αν αμφιβάλλεις, δοκίμασε».

Εξαγριωμένος από την απάντηση ο Πρόβος, τη μαστίγωσε στο πρόσωπο και την άπλωσε σε αναμμένα κάρβουνα. Έπειτα, την κρέμασε και της έσκισε το σώμα. Μετά έκοψε τους μαστούς της, ξερίζωσε τα νύχια της και τελικά την αποκεφάλισε. Έτσι, η Αναστασία πήρε τον αμαράντινο στέφανο του μαρτυρίου.

 

Σχετικά Άρθρα