slider Τελευταία Νέα Τοπικά νέα

Ξάνθη: Αύριο το βράδυ η μουσική εκδήλωση του Συλλόγου Εκκλησιαστικής Μουσικής «Ρωμανός ο Μελωδός» με χοράρχη τον Άρχων Πρωτοψάλτη του πατριαρχείου Παναγιώτη Νεοχωρίτη

Στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 100 χρόνια απελευθέρωσης της Ξάνθης θα πραγματοποιηθεί, την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2019 στις 8 μ.μ. στο Δημοτικό Αμφιθέατρο της πόλης μουσική εκδήλωση του Συλλόγου Λόγιας Εξωτερικής και Εκκλησιαστικής Μουσικής «Ρωμανός ο Μελωδός» με τίτλο: «Από την Πόλη ως τη Ξάνθη».

Τη συναυλία θα διευθύνει ο Άρχων Πρωτοψάλτης της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας κ. Παναγιώτης Νεοχωρίτης.

Η ανακοίνωση της Μητρόπολης Ξάνθης:

Η Ιερά Μητρόπολη Ξάνθης και Περιθεωρίου στα πλαίσια του εορτασμού των 100 χρόνων των Ελευθερίων της Ξάνθης διοργανώνει ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΜΕ ΕΙΣΟΔΟ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ, με τίτλο «Απ΄την Πόλη ως την Ξάνθη» από τον σύλλογο Λόγιας Εξωτερικής και Εκκλησιαστικής μουσικής Θεσσαλονίκης “ΡΩΜΑΝΟΣ Ο ΜΕΛΩΔΟΣ” την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2019 και ώρα 08 μ.μ. στο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΞΑΝΘΗΣ

Η εκδήλωση είναι ένα μουσικό  ταξίδι από το σήμερα ως την  Βυζαντινή Κωνσταντινούπολη, όπου θα συναντήσουμε την Βυζαντινή ποίηση του 11ου αιώνος και τον Άγιο Συμεών τον νέο θεολόγο με τον πλούσιο σε νοήματα και έκφραση θεολογικό του λόγο.  Θα ακουστεί, βυζαντινή  μη λειτουργική μουσική , συνοδεία οργάνων, σε δύο μέρη. Στο πρώτο με θρησκευτική ποίηση, ενώ στο δεύτερο κοσμική.

Χορός και ορχήστρα, φωνές και  όργανα, περιπλέκονται, οδηγώντας διά του λόγου και  του μέλους σε έννοιες και ήθη, που αναβιβάζουν την ψυχή, μεταφέροντάς μας παράλληλα αιώνες πίσω, στην Κωνσταντινούπολη των Αγίων, των οικουμενικών συνόδων, των γραμμάτων και των τεχνών, των λογίων. Την Βυζαντινή Κωνσταντινούπολη, η οποία δεν έπαυσε ποτέ να ακτινοβολεί παρ ολες τις κακουχίες και τους διωγμούς τους οποίους υπέστη, διδάσκοντας συνάμα ότι η μεγαλύτερη σε αξία ελευθερία, είναι αυτή του πνεύματος. Η ελευθερία της ψυχής, που υπερβαίνει τα γήινα και μεταβαίνει προς τα ουράνια γευόμενη την όντως ζωή.

Την Κωνσταντινούπολη που συνδέεται  ιδιαιτέρως με την εορτάζουσα πόλη της Ξάνθης και συνεορτάζει και συνευφραινεται και συμπονά και συμπορεύεται με αυτήν αιώνες τώρα!

ΕΚ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ

Σχετικά Άρθρα