Γράφει η Μαίρη Δαληκριάδου
Μία χειροποίητη παραδοσιακή φορεσιά φορεμένη σε μια χειροποίητη κούκλα θα δωρίσει μεταξύ άλλων αναμνηστικών ενθυμίων σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες ο δήμαρχος Ξάνθης Μανώλης Τσέπελης την ερχόμενη Παρασκευή στην Αυτού Εξοχότης Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο.
Η φορεσιά κατασκευάσθηκε στο εργαστήριο του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου “ΞΑΝΘΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗ” από το Τμήμα Χειροτεχνίας, έχει ύψος περίπου 35εκατ. και είναι από την περιοχή Καβακλί της Βόρειας Θράκης, που οι κάτοικοί του πρόσφυγες ξεριζώθηκαν βίαια από τα μέρη τους (από το 1885 που η βόρειος Θράκη προσαρτίσθηκε στην Βουλγαρία μέχρι το 1926) και εγκαταστάθηκαν στην απελευθερωμένη Ελλάδα, αλλά βασικά σε όλες τις περιοχές της Θράκης.
Λίγα στοιχεία για τις φορεσιές στην Θράκη:
Η Δυτική Θράκη, αποτελεί την πολιτιστική κιβωτό των Θρακιωτών. Εδώ συνυπάρχουν όλες οι πολιτιστικές θρακικές εκφράσεις, ο ανεξάντλητος θησαυρός των λαϊκών τους παραδόσεων, η αγνή λαϊκή τους μουσικοχορευτική έμπνευση και ενδυματολογικές τους ιδιαιτερότητες.
Οι παραδοσιακές φορεσιές της Θράκης δείχνουν τον χαρακτήρα και την ιδιαίτερη αισθητική της κοινωνικής ομάδας από την οποία προέρχεται αυτός που τις φορεί. Διαμορφώνονται δε σύμφωνα με τις κλιματολογικές συνθήκες, τις εθνικές περιπέτειες και τις επιδράσεις που δέχεται στην ιστορική του πορεία ένας τόπος.Δεν ακολουθούσαν την μόδα της εποχής, αλλά κατασκευάζονταν και φοριούνταν με τον πατροπαράδοτο τρόπο.
Στον Θρακικό χώρο, οι λαϊκές παραδοσιακές φορεσιές φοριούνταν μέχρι τα μέσα του 20ου αιώνα. Ήταν ενδυματολογικά σύνολα που παρουσίαζαν εντυπωσιακή ποικιλομορφία και προξενούσαν πάντα ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Σε γενικές γραμμές, οι θρακιώτικες ανδρικές παραδοσιακές φορεσιές είναι απλές και παρόμοιες. Έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τα τολμηρά χρώματα, τη διακόσμηση και τα πολλά εξαρτήματα της γυναικείας φορεσιάς. Οι φορεσιές, αποτελούσαν κατά βάση αποκλειστικά δημιουργήματα της Θρακιωτοπούλας. Έπρεπε πριν και κατα τη διάρκεια του αρραβώνα της, να ετοιμάσει τα περισσότερα από τα ρούχα που θα έντυναν μια ζωή αυτήν και την μέλλουσα οικογένειά της. Διακρίνονται στην καθημερινή, στη γιορτινή και στη γαμήλια.