slider Κοινωνία Τελευταία Νέα

17-9-2019: ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ Π.Α.ΜΕ. στην ΞΑΝΘΗ

ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ Π.Α.ΜΕ. στην ΞΑΝΘΗ 17-9-2019

To χθεσινό κάλεσμα της Γραμματείας Ξάνθης του Π.Α.ΜΕ. ήταν η απεργιακή απάντηση στο νομοσχέδιο με το οποίο η κυβέρνηση της ΝΔ χτυπά Συλλογικές Συμβάσεις και συνδικαλιστικά δικαιώματα. Οι εργαζόμενοι χθες στην Ξάνθη έστειλαν το μήνυμα ότι η  συνέχεια πρέπει να δοθεί με την πανελλαδική πανεργατική απεργία την Τρίτη 24 Σεπτέμβρη και τις απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα. Άλλωστε οι εκλεγμένοι της ΕΣΑΚ (παράταξη που στηρίζει το Π.Α.ΜΕ.) στο ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης, έχουν καταθέσει θέμα για άμεση συζήτηση από τις 12 Σεπτέμβρη.

«Η ανάπτυξή τους τσακίζει τη ζωή μας – Κάτω τα χέρια από τα συνδικάτα», φώναξαν οι διαδηλωτές, καθώς η νέα επίθεση έχει δρομολογηθεί μέσα από τις διατάξεις του πολυδιαφημισμένου «αναπτυξιακού» νομοσχεδίου της κυβέρνησης. «Για την ανάπτυξή τους και τις επενδύσεις, μας θέλουνε δούλους χωρίς διεκδικήσεις», ήταν το σύνθημα που συνόψισε το περιεχόμενο της «ανάπτυξης» που μοιράζει «δώρα» στους επιχειρηματικούς ομίλους και πετσοκόβει τα δικαιώματα των εργαζομένων και του λαού.

Η ομιλία πραγματοποιήθηκε από τον Κώστα Βογιατζή μέλος του ΔΣ του ΕΚΞ και μέλος της Γραμματείας Ξάνθης του Π.Α.ΜΕ., όπου ανέφερε τα μέτρα που φέρνει το «αναπτυξιακό» νομοσχέδιο όπως το ονομάζουν. Γίνεται ξεκάθαρο, από το γεγονός ότι σε ένα νομοσχέδιο για τις επενδύσεις η κυβέρνηση φέρνει τόσα πολλά μέτρα για τα εργασιακά, ότι τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων σε καμία περίπτωση δε συμβαδίζουν με τα εργατικά δικαιώματα, αντίθετα προϋποθέτουν το τσάκισμά τους και τα συνδικάτα στο «γύψο». Η κυβέρνηση της ΝΔ και με αυτό το νομοσχέδιο δίνει γη και ύδωρ στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους με μία σειρά μέτρα, από τα αρχαία έως τους όρους δόμησης, τα επενδυτικά πάρκα, τις ειδικές οικονομικές ζώνες που αποτελούν κάτεργα για τους εργαζόμενους, χτυπά τις συλλογικές διαδικασίες των σωματείων, φακελώνει τα μέλη τους.

Μετά από 10 χρόνια κρίσης και τριών μνημονίων, που σαν οδοστρωτήρας πέρασαν πάνω από τις ζωές μας και μας ανάγκασαν να πληρώσουμε την κρίση τους, έρχονται τώρα να μας χρεώσουν εκ’ νέου την ανάπτυξή τους. Αυτή είναι η ουσία. Παράλληλα, γνωρίζουν ότι ούτε η ανάπτυξή τους είναι για όλους, ούτε είναι βιώσιμη, ούτε είναι δίκαιη. Η πολιτική που στηρίζουν φέρνει εκμετάλλευση, κρίσεις, φτώχεια, πολέμους, προσφυγιά, μετανάστευση, καταστροφή του περιβάλλοντος. Ξέρουν ότι τα σύννεφα στην οικονομία πυκνώνουν και έρχεται νέα κρίση, οι ανταγωνισμοί οξύνονται και οι κίνδυνοι μεγαλώνουν. Γι’ αυτό και παίρνουν τα μέτρα τους. Γι’ αυτό και φέρνουν τις αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο.

Να μην επιτρέψουμε να παραδοθούν στην εργοδοσία και την κυβέρνηση τα στοιχεία των εργαζομένων που αποφασίζουν, που ψηφίζουν, που παλεύουν για τα δικαιώματα, για τη ζωή τους. Απευθύνουμε παντού, σε κάθε σωματείο, σε κάθε συνδικαλιστική οργάνωση κάλεσμα για να πάρει αποφάσεις και πρωτοβουλίες να υπερασπιστούν οι εργαζόμενοι τη συλλογική τους κατάκτηση, τις ζωντανές διαδικασίες στους χώρους δουλειάς. Δίνουμε το μήνυμα προς την κυβέρνηση, την εργοδοσία, ότι δεν θα παραδοθούμε, θα δυναμώσουμε την αλληλεγγύη ανάμεσά μας. Η ενότητα της εργατικής τάξης που σφυρηλατείται μέσα στις συλλογικές διαδικασίες των συνδικάτων, δεν πρόκειται να δεχτούμε να χτυπηθεί. Τέλος κάλεσε τα συνδικάτα του Ν. Ξάνθης να πιέσουν την πλειοψηφία του ΕΚΞ προς την κατεύθυνση να πάρει απόφαση για την κήρυξη 24 ωρης απεργίας για τις 24 Σεπτέμβρη ή νωρίτερα αν φέρει η κυβέρνηση το πολυνομοσχέδιο στη Βουλή.

 

 

Σχετικά Άρθρα