ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς την Υπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων κ. Νίκη Κεραμέως
Θέμα: «Σε άθλια κατάσταση οι φοιτητικές εστίες της χώρας»
Σοβάδες που πέφτουν από ταβάνια, φθαρμένες και κατεστραμμένες κοινόχρηστες τουαλέτες, σπασμένες βρύσες και ανύπαρκτη θέρμανση, ελλιπής συντήρηση ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων, γυμνά καλώδια, απουσία συστημάτων πυρασφάλειας και ασφάλειας εν γένει συνθέτουν τη σημερινή εικόνα των φοιτητικών εστιών. Τα προβλήματα αυτά, και πολλά άλλα, παρουσιάζονται σε σχετικό δημοσίευμα (Τα Νέα – 10.09.2019) με τίτλο: «Εικόνες ντροπής στις φοιτητικές εστίες».
Εικόνα εγκατάλειψης παρουσιάζουν όχι μόνο τα κτήρια των φοιτητικών εστιών στα μεγάλα αστικά κέντρα που συγκεντρώνεται μεγάλος αριθμός φοιτητών (π.χ. Πανεπιστήμιο Αθηνών – Ιλίσια, ΕΜΠ – Ζωγράφου κλπ) αλλά και αντίστοιχα κτήρια Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων της Περιφέρειας (π.χ. Ιόνιο Πανεπιστήμιο – Κέρκυρα, Πολυτεχνείο Ξάνθης). Σε μερικές περιπτώσεις λόγω έλλειψης δωματίων πολλοί φοιτητές αναγκάζονται να συμβιώνουν σε ένα μόνο δωμάτιο. Χαρακτηριστικό είναι το «παράδειγμα» του Πανεπιστημίου Ξάνθης όπου 4.000 φοιτητές πρέπει να στεγαστούν σε 540 δωμάτια! Σύμφωνα με όσα καταγγέλλονται κάποια κτήρια έχουν να συντηρηθούν από το 1970 οπότε και κατασκευάστηκαν. Στις φοιτητικές εστίες διαμένουν φοιτητές που προέρχονται από τα χαμηλότερα οικονομικά στρώματα. Δεν νοείται ένα σύγχρονο κράτος να μην μπορεί να παρέχει στους νέους αυτούς, που θέλουν να σπουδάσουν, τις στοιχειώδεις συνθήκες ασφαλούς και αξιοπρεπούς διαβίωσης. Όπως είναι κατανοητό εγείρονται σοβαρά ζητήματα ασφάλειας και υγιεινής των φοιτητών που διαμένουν στις εστίες. Για ακόμη μια φορά συζητάμε για τα αυτονόητα! Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται η Υπουργός:
1. Σε ποιες πρωτοβουλίες θα προχωρήσει το Υπουργείο σας ώστε να βελτιωθεί αυτή η απαράδεκτη εικόνα των φοιτητικών εστιών;
2. Πότε θα ξεκινήσουν τα έργα συντήρησης ή ανακατασκευής; Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης;
3. Έχει εξασφαλιστεί η απαραίτητη χρηματοδότηση;
Η ερωτώσα Βουλευτής
Χαρά Κεφαλίδου